GRATIS Wi-Fi in Havana!!!

Ja, lees die kop nog maar eens een keer. Het is bijna een wonder… Gratis Wi-Fi in Havana!

Het internet op Cuba

Internet is, zoals je misschien weet, een lastig onderwerp op Cuba. De enige manier waarop toeristen (en ook Cubanen) het internet op kunnen is via de hotels die tot een tientje per uur vragen. De rijen voor de Etecsa (de telefoonmaatschappij die ook een paar computers heeft staan) zijn eindeloos en internet kost daar 2 CUC per uur! Er is, ondanks die absurde prijs, een groot tekort aan internet. Te veel verkeer door te dunnen lijntjes maken het internet extreem langzaam op Cuba.

WiFi op straat

Sinds juni 2015 heeft Etecsa Wi-Fi zones geïnstalleerd in alle steden. Ze zijn gemakkelijk te herkennen omdat het zwart ziet van de mensen die met hun laptop, tablet of smart phone aan het internetten zijn. Dit kost 2 CUC per uur al zijn in de praktijk de kraskaarten waarmee je inlogt uitverkocht en moet je ze op straat kopen voor 3 CUC. (Zal hier niet op de details ingaan, maar hier wordt grof geld verdiend… Cuba is stukken kapitalistischer dan je zou denken!) (verdere uitleg in het boek… We kunnen niet alles weggeven :-)).

Lees hier wat praktische tips over Wi-Fi handleiding op Cuba

Gratis Wi-fi in Havana

‘Morgen neem ik je mee naar een gratis Wi-Fi plek’ fluisterde een vriend. Dus de volgende morgen gingen we op stap… eerst met de bus, toen met de machina (vaste route taxi) en nog een minuut of tien lopen. Toen waren we bij KCHO studio’s in Playa. Het was 9 uur ’s ochtends en het zag er al of nog zwart van de mensen. Ruim honderd jonge hippe Cubanen zaten zowel in als buiten het complex te internetten! Ik werd er emotioneel van want dit is een grote stap voor Cuba waar internet duur en lastig is.

KCHO de held

KCHO is een kunstenaar met wereldfaam. Google hem maar eens. Hij heeft besloten dat de Cubaanse jeugd op internet moet kunnen en een gratis Wi-Fi netwerk aangelegd. Buiten op de muur vind je gedetailleerde instructies hoe je op zijn netwerk komt. Je hoeft dus zelfs niet naar binnen, 24 uur per dag kun je op een bankje zittend met je eigen laptop of smartphone gratis het internet op!

Wi-Fi wel wat traag…

Je begrijpt dat 100 mensen op één enkel netwerk de boel een beetje vertragen. Het is mij niet gelukt mijn Gmail te openen, ook niet op de HTML setting waar hij hier op Cuba Sowieso op staat.

Ik schrijf dit stukje dan ook niet om je aan te moedigen bus, taxi en benenwagen te nemen om je naar KCHO te spoeden. Wij rijke toeristen kunnen het best maar gewoon de hotels blijven gebruiken. Of wat dacht je van het idee eens een vakantie internetvrij door te brengen? Rustgevend! Mocht je toch van traag maar gratis internet willen ‘genieten’… KCHO zit op de hoek van 7a en 120 in Playa. In het boek vertel ik je het wachtwoord :-)… (tip… het staat op de muur…) CubaConga heeft heel veel praktische tips, leuke weetjes en handige hacks.

Ik schrijf dit stukje omdat KCHO historie schrijft. Hij is de eerste die internet beschikbaar maakt voor mensen die niet even 2,00 neer kunnen tellen voor een uurtje internet. Hij opent het venster naar de wereld voor elke Cubaan! Ik neem mijn pet diep af voor deze man.

Update April 2016:

gratis wifi

Internetcafé Google&KCHO

En toen werd het nog mooier: Google gaat samen met KCHO een gratis internet café openen.

Kritische noot: KCHO is een persoonlijke vriend van Fidel en geeft ruiterlijk toe dat hij het internetgebruik monitort.

Update Januari 2018

En toen was Google weer verdwenen. Ook het gratis internet is weg bij KCHO. Zelfs KCHO zelf is weg (iets met drugs en beklaagdenbankje.) Wel heb je er een verdomd goede en snelle ETECSA Wi-Fi!

Update Januari 2019

Door een foutje dook plots gratis Wi-Fi weer op in La Seguera, een park op de kruising 31 en 76 in Marianao. Hoe lang dat duurt weet ik natuurlijk niet maar je komt zonder problemen zonder in te loggen op het Internet!

Niet inloggen met een account (alsof jij dat hebt 🙂 ) want je kunt inloggen maar niet meer uitloggen…

Als je niet online kunt dan heeft Cuba natuurlijk ook nog een andere oplossing: El Paquete propt het hele internet op een harde schijf.

Omdat de ‘gewone’ Wi-Fi ook zijn handleiding kent, vind je de Cubaanse Wi-Fi instructies hier.

Veel meer ‘ondergrondse’ informatie vind je in ons boek. We proberen een objectief beeld te schetsen van het leven op Cuba zonder commerciële of politieke belangen. Koop dan!

Op de bestelpagina krijg je nog een tip waarmee je uren op de luchthaven gaat besparen…

Aanbevolen artikelen:

Naar KCHO ga je natuurlijk met de vaste route taxi

Bespaar je een reisverzekering.