fbpx

We krijgen nogal wat vragen per mail binnen.

 

Dat was de oorspronkelijke reden om ons boek te schrijven. Op een gegeven moment zoek je effectievere manieren om de steeds weer opnieuw gestelde vragen te beantwoorden.

Lees dus, voor je ons mailt met je vraag, hieronder of het antwoord er niet staat. Dat scheelt ons allebei een hoop getyp. 

Hier een compilatie van de meest gestelde vragen die wij binnenkrijgen:

 

 Is Cuba gevaarlijk?

 Nee, Cuba is, in ieder geval fysiek, bijzonder veilig. Niemand zal een mes trekken en je met geweld beroven en er zijn geen vuurwapens. Toeristen worden door de Cubaanse staat beschermd en een toerist beroven of lastig vallen wordt door de staat gezien als contrarevolutionair en wordt zwaar bestraft. Cubanen kijken wel uit voor ze een toerist lastig vallen.

Echt. Cuba is ongelofelijk veilig.

 Kan ik op internet?

 Ja dat kan. Je kunt zelfs je mobiele data aan laten staan!

Cuba heeft een vrij goed 3G netwerk. Check wel even bij je provider wat dat per MB kost! In mijn geval 5,08 Euro per MB!!! Ken mensen die hun mobiele data niet uitgezet hadden en bij thuiskomt een rekening van 9000 euro op de deurmat hadden liggen!

Beter uit zetten dus.

Overal in het land heb je tegenwoordig WiFi zones waar je online kunt met een kraskaart. Kost 1 CUC per uur en hoewel het eenvoudig klinkt zitten er wat haken en ogen aan. Klik hier voor het volledige WiFi verhaal en de handleiding.

 Welke reisdocumenten heb ik nodig?

 Je hebt een Cubaanse toeristenkaart nodig, een Cubaverklaring van je ziektekostenverzekeraar en officieel moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn als je vertrekt. Om het eerste kun je niet heen,  het tweede wordt zelden naar gekeken met die 6 maanden geldigheid doen ze niet moeilijk.

Voor de zekerheid zou ik ze alle drie in orde maken.

Dit zijn de verschillende manieren om aan een visum te komen.

 Is een reisverzekering verplicht?

 NEEN.

Wel heb je een zogenaamde ‘Cuba verklaring’ nodig van je zorgverzekeraar. Die kennen dit en een mailtje is genoeg.

Iedereen die roept dat je voor je reis naar Cuba een verplichte reisverzekering af moet sluiten VERKOOPT die verzekeringen. Net zoiets als de slager die zegt dat je verplicht vlees moet eten. Wel is een zogenaamde Cuba-verklaring van je ziektekostenverzekeraar verplicht hoewel er in de praktijk nooit naar gevraagd wordt. Overigens heeft die verzekering ook geen zin omdat je zult moeten afrekenen voor je het ziekenhuis verlaat en pas als je thuis bent die rekening kunt indienen bij je verzekeraar.

Hier mijn ervaring met een reisverzekering op Cuba

 Hoe duur is Cuba?

 Dat hangt een beetje van je levensstijl af. Hoe duur is een auto?

 All-inclusives zijn behoorlijk goedkoop op Cuba maar daarbuiten wordt het nooit zo goedkoop als Azie. Hier een uitgebreide analyse van een goed budget.

Je hebt misschien gehoord dat een arts op Cuba 40 CUC verdient en een gemiddelde Cubaan nog geen 10. Dat is totale onzin. Niemand leeft op Cuba van 40 CUC in de maand en jou gaat waarschijnlijk datzelfde bedrag per dag niet lukken…

 Is Cuba veilig (voor een vrouw alleen?)

 Volledig! In 2018 is Cuba verkozen tot het veiligste land ter wereld (voor toeristen) op de Internationale Toerisme Beurs in Spanje. Al zal je als vrouw wel je hart in de gaten moeten houden. Dat wordt nogal eens verloren aan Cubaanse mannen met andere plannen dan eeuwige liefde! Als vrouw alleen word je door alle mannen beschermd en geholpen. Cubanen zijn zeer hoffelijk, zeker naar buitenlandse vrouwen. Mijn advies: ‘geniet een paar weken van het leven van een godin maar neem het niet te serieus!’

Ook voor mannen is de liefde best wel een valkuil.

 Het gevaarlijkst op Cuba is de staat van de stoep. Als je niet kijkt waar je loopt verzwik je al snel een enkel.

 Verder zijn er natuurlijk altijd Cubanen die erop uit zijn je van je spullen te verlossen of je op te lichten. Dat gaat echter nooit met geweld gepaard! Zo ga je om met die Jineteros.

 Geld:

 Kan ik pinnen op Cuba?

 Ja. Sinds een jaar ongeveer werken alle Nederlandse en Belgische pinpassen op Cuba. Dat wil niet zeggen dat alle pinautomaten werken! Zorg dat je altijd genoeg geld hebt om het nog een paar dagen uit te zingen mochten alle pinautomaten er de brui aan geven.

Je kunt in geen enkele winkel pinnen.

Hier een uitgebreider artikel over pinnen op Cuba.

 Werkt mijn Credit Card?

 Met zowel Visa als MasterCard kun je geld opnemen bij de bank of pinnen. Daar zitten wel extra kosten aan vast. Je kunt nergens in een restaurant of winkel met een Credit Card of pinpas betalen. Cuba is een cash economie.

 Hoe zit dat met die dubbele valuta?

 Er wordt gezegd dat Cuba twee valuta heeft. CUC (convertibele Peso) en CUP (MN Moneda Nacional ook wel Peso Cubano genoemd).

De CUC is gekoppeld aan de US Dollar en de wisselkoers beweegt dus mee met die Dollar. De Cup is aan de CUC gekoppeld 25 tegen 1. Het is niet zo dat je als toerist met CUC moet betalen. Je mag beide valuta gebruiken en ik raad je aan dat te doen.

Ik begon dit stukje met ‘er wordt gezegd’ want volgens mij is er helemaal geen dubbele valuta op Cuba al zijn er wel twee varianten van Cubaans geld.

 Hoe houd ik die valuta uit elkaar?

 Heel eenvoudig. CUC = Monumenten, CUP = Gezichten. Als je dus met monumenten betaald moet je monumenten terug krijgen (Heb een keer een meisje een appel zien betalen op de markt met een 10 monumenten en 9 gezichten terug zien krijgen. Die appel kostte dus 9,60 CUC! Maak je geen zorgen, als je met gezichten betaalt krijg je nooit gebouwen terug.

 Wat is de wisselkoers?

Hier vind je de wisselkoers van vandaag:

 Heb ik een adapter nodig?

De meeste Casas Particular hebben zowel 110 volt US als 220 volt Europese stekkerdozen. Op zich is een adapter dus niet nodig maar wel handig om bij je te hebben. Op 110 volt laadt je telefoon/laptop/tablet wat langzamer op.

 Wat is de beste tijd om naar Cuba te gaan?

 ALTIJD. Het hangt er een beetje vanaf wat je wilt. De zomers zijn heet dus als je op het strand wilt liggen ga je het best van juni tot en met september. De winter is warm en af en toe zelfs koel. Dus actieve vakanties doe je het best van november tot mei. Zelf vind ik december tot april het fijnst. Het regent weinig en de temperatuur is lekker. Maak je geen zorgen over het orkaanseizoen.

 Hoeveel geld heb ik nodig?

 Reken tussen de 40 en de 100 pp per dag, afhankelijke van je levensstijl. Cuba is niet de duurste bestemming in de Caraïben maar ook zeker niet de goedkoopste. Hier een uitgebreide analyse van een redelijk budget.

 Wat voor kleding moet ik inpakken?

 Tussen half december en half februari kan het af en toe koud zijn. 15 graden is geen uitzondering. Dat klinkt nog wel redelijk maar er staat dan een behoorlijke harde, vochtige noorden wind, er is nergens verwarming en vaak ook geen ramen en nooit isolatie. Het is dan overal 15 graden. Neem een trui en een lange broek mee. Ik vlieg altijd met een leeg koffer terug. Neem kleding mee die je toch nooit meer draagt en geef die weg buiten de toeristische zones. Die kleding moet wel nog in goede staat zijn. Kapotte T-shirts met deo-vlekken hebben de Cubanen zelf al!

 Wat moet ik verder nog meenemen?

 Alles wat je nodig hebt behalve zeep. Deo, scheerschuim, tandpasta, tandenstokers, paracetamol, zonnebrand etc… Soms zijn die er wel… en soms niet. 

 Neem GEEN zeep mee! Dat hebben we hier genoeg. Dat je die zielige Cubanen blij maakt met een zeepje is een totaal verkeerd beeld van Cuba en haar bewoners! Bedelaars die toeristen lastig vallen vragen om een zeepje, dat wekt namelijk meer medelijden bij de nietsvermoedende toerist dan vragen om 10 CUC. Er zijn weinig bedelaars op Cuba en over het algemeen leven die bijzonder goed van hun vak!

 Vaccinaties?

 Je zou een Hepatitis A shot kunnen nemen. Vaccinaties zijn niet verplicht.

 Ziektes

 Op Cuba komen knokkelkoorts en Zica voor. Beiden zijn zeldzaam en worden overgebracht door muggen en beiden lijken ze op een behoorlijk heftige griep (ik spreek uit ervaring). Cuba is bijzonder actief in de bestrijding van muggen, zeker in de toeristische gebieden en een muggensteek wil niet zeggen dat je ziek wordt want de meeste muggen hebben geen virussen bij zich. De kans dat je een van de twee oploopt is zeer klein. Toch is het een goed idee om bij zonsopkomst en ondergang lange mouwen en een lange broek te dragen en, als er muggen zijn, je ’s nachts in te smeren met anti-mug met Deet.

 Medicijnen.

De meest gangbare medicijnen zijn prima te verkrijgen in de internationale apotheken waarvan er in elke stad wel een is. Heb je chronisch specifieke medicijnen nodig neem die dan gewoon mee.

 Wat als ik ziek word?

 De gezondheidszorg op Cuba is behoorlijk goed maar uitstekend voor buitenlanders. In Havana is een internationaal ziekenhuis met een uitstekende reputatie. Alle andere steden hebben ziekenhuizen met een soort ‘buitenlanders-service’. Dus als je ziek wordt ga je naar het ziekenhuis of laat je via de eigenaar van je Casa Particular een arts komen.

Ik wordt liever ziek op Cuba dan in vele andere delen van de wereld!

 Kan ik met kinderen door Cuba reizen?

Geen enkel probleem. Cubanen houden van kinderen en er is geen enkele reden ze niet mee te nemen. Het zal je een hoop aanspraak opleveren, zeker als ze blond zijn J.

 Hoe groot is Cuba?

 Cuba is lang en smal. Van de ene punt naar de andere is het ruim 1300 kilometer (vergelijkbaar met de lengte van Groot Brittannië.  De gemiddelde reissnelheid ligt stukken lager dan bij ons dus als je het hele eiland over wilt moet je daar ruim de tijd voor uittrekken!

 Hoe Lang is een Cubaan?

 Nee Hoe Lang is natuurlijk een Chinees. Er was voor de revolutie een behoorlijk grote Chinese gemeenschap op Cuba. Die zijn vrijwel allemaal vertrokken want Chinezen houden niet zo van het Cubaanse politieke systeem.

 Waar kan ik allemaal naartoe?

 Cuba is niet alleen groot, het is volledig toegankelijk voor jou als toerist, een paar uitzonderingen daargelaten zoals de militaire zone van Guantanamo Bay. Je bent volledig vrij het eiland te verkennen.

V: Ik begrijp dat jullie anoniem willen blijven, maar hoe kan ik contact opnemen?

A: Mail naar [email protected] voor al je vragen, opmerkingen of klachten. We reageren altijd, soms wat langzamer als we op Cuba ff geen internet hebben…

V: Hoe komt het dat dit blog zo afwijkt van wat ik elders gelezen heb?

A: Wij wonen op Cuba (60% van het jaar sinds 2008) en alle juichverhalen over salsa, mojitos en vreselijk aardige Cubanen hebben een commerciële basis en worden geschreven door mensen die twee of drie weken op bezoek komen en een commercieel belang hebben.

Wij verdienen enkel (een centje bij) met de verkoop van ons boek en willen je verder geen luchtkastelen verkopen maar je helpen Cuba te begrijpen en echt te beleven.

V: Waarom zo'n afwijkend boek?

A: Zie antwoord op dezefde vraag over dit blog hierboven. We wonen hier en kijken dus met de ogen van een local.  Wij houden van Cuba en willen je helpen een leuk(ere) tijd te hebben in het ArbeidersParadijs.

V: Hoe krijg ik mijn geld terug als ik niet tevreden ben?

A: Een mailtje is genoeg. [email protected]. Je hebt 3 maanden om je geld terug te vragen als je om wat voor reden dan ook niet tevreden bent.

V: Kan ik ook een papieren versie krijgen?

A: Neen, wij houden allereerst van bomen en ten tweede updaten we het boek minimaal twee keer per jaar. Stel je de logistieke nachtmerrie van papieren boeken eens voor… Up to Date is eBook.

V: Ik had nog een andere vraag. Wat moet ik doen?

A: Ons mailen op [email protected] en dan hopen dat we niet op Cuba zitten, want dan duurt het antwoord wat langer :-). Nu krijgen we nogal wat vragen, dus vragen die met een simpele google zoekopdracht te beantwoorden zijn krijg je terug.

Alsmede vragen als: ‘weten jullie hoe dat leuke hotel bij het station in Camaguey heet? We hebben daar heerlijk geslapen!” Ja dat weten we, maar als dat belangrijk voor je is had je het zelf moeten onthouden. Overigens is dat ook simpel met Google te achterhalen.

V: Waarom zou ik jullie boek kopen?

A:  Omdat we je heel erg veel uitleggen over Cuba, tips en adviezen geven die van pas komen, je ego beschermen, je vakantie leuker maken en je af en toe zult schaterlachen om de verhalen… Genoeg?

V: Wat zijn jullie algemene voorwaarden?

10 Reacties

 1. Martha

  Ik heb het boek besteld, maar niet ontvangen

  Antwoord
  • Conga

   Jawel hoor Martha,

   Je hebt ons namelijk ook een mailtje gestuurd naar [email protected] en wij hebben het als verzetsdaad tegen Trump direct naar je toegestuurd :-)…

   Antwoord
 2. Jan van Peet

  Boek besteld maar niet ontvangen!

  Antwoord
  • Conga

   Hola Jan en Annemiek,
   Hoogstwaarschijnlijk in jullie spam verdwenen, Iedereen op het Internet is bang van de sancties van Trump… Stuur even een mailtje naar [email protected] dan omzeilt het antwoord de US blockade en komt het goed!

   Antwoord
 3. Kim

  Hi, helaas lijkt er wat niet goed te gaan met downloaden aan mijn kant…. kan je zip file nog een keer mailen? Bedankt

  Antwoord
  • Conga

   Wil je ons een mailtje sturen Kim?
   Dan antwoorden we daarop en zijn we zeker dat we niet in je spam belanden 🙂
   [email protected]

   Antwoord
 4. René Moonen

  Hallo,

  Wij hebben jouw website gekregen van vrienden en hebben ook jouw boek gelezen, wat trouwens makkelijk te lezen is en veel nuttige tips bevat.
  Wij zijn van plan om in juli Cuba te bezoeken. Wij reizen met 2 volwassene en een kind van 10 jaar. wij hebben onze overnachtingen al geboekt.
  Ons grootste probleem is de auto huur, het probleem zit in de hoge huurprijzen voor een auto.
  Wij hebben de goedkoopste autohuurder gevonden bij TUI cars, deze is goedkoper als bij Rex.
  Jij adviseert te overwegen een auto met chauffeur te nemen, ken je een betrouwbare chauffeur, en waar moet ik aan denken aan dagprijs? Moeten wij dan ook de overnachting van de chauffeur betalen?
  Wij hebben ook gelezen dat de bussen, Viazul, niet betrouwbaar, smerig en dronken chauffeurs. Wat is jouw mening hierover?
  Wij hebben onze overnachtingsplaats gevraagd voor een taxirit van Trinidad naar Cayo Santa Maria, kosten 140 CUC, voor 3 personen. Is dit reëel ?

  Met vriendelijk groet,

  René Moonen

  Antwoord
  • Conga

   Je kunt die ‘auto met chauffeur’ het best gewoon per rit inhuren. Binnen de steden heb je geen auto nodig.
   Je hebt waarschijnlijk een oude versie van mijn website/boekje gekregen…
   140 is aan de dure kant.
   Er is inderdaad een paar weken geleden een ongeluk geweest met een bus maar om nu te zeggen dat alle buschauffeurs dronken zijn lijkt me ook weer overdreven. Ongelukken gebeuren wel eens… Daarom heten ze ongelukken!

   Antwoord
 5. Bert

  Prijs van deze excursie 2 keer 40 centavos MN (oftewel 3 cent) ongeveer.

  Kun je me uitleggen waarom 40 centavos MN maar 3 cent is.
  1 US dollar is toch 24 CUP?

  Gr,

  Bert.

  Antwoord
  • Conga

   Als 1 dollar 24 Cup is (soms is het 25) dan is 1 CUP dus 4 cent. 80 centavos (0,8 CUP) is dus 3,2 cent… Per persoon kom je op 1,6 cent uit, samen op ongeveer 3 cent… Heb jij niets te doen?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This