Lees dit ff…

Disclaimer

Alle personen in dit boek zijn verzonnen en elke gelijkenis met echte personen berust op puur toeval. De situaties zijn echter echt uit mijn duim gezogen. Ik verzin de personages, plaatsen, situaties en gebeurtenissen om ervoor te zorgen dat er geen echte dingen gebeuren met echte mensen. In Cuba is niets wat het lijkt en alles kan problemen opleveren. Genoemd worden in een boek over Cuba doet dat waarschijnlijk niet, maar misschien ook wel. Zo heet ik geen Juan en is de uitgever van dit boek fictief. Wat u leest is geen Nederlands en de paginanummers zijn versleuteld, maar dat had je vast al gezien.

Over de schrijver(s)

Net zoals alle personen en gebeurtenissen in dit boek fictief zijn, zijn de vertellers dat ook. Zelfs de schrijvers van dit boekje zijn volledig fictief, en elke gelijkenis met echte personen berust op toeval en is een vergissing. Een grote vergissing. 

Niets wat jij denkt over Cuba is waar. Oké ik zal je matsen: het is een eiland en het ligt ten zuiden van Florida, maar verder is werkelijk niets van wat jij denkt waar. Ongeveer de helft van wat ik denk is waar. Dat is al stukken meer dan niets, maar geeft me gelukkig nog steeds 50% kans me te vergissen. Dat vind ik namelijk een van de mooiste dingen op Cuba: het is een enorme oefening in het oprekken van je referentiekader en het loslaten van je overtuigingen.

De meeste dingen die over Cuba worden gezegd, zijn ook al niet waar. Zo las ik op de site van een bekende reisorganisatie dat het prijspeil op Cuba ongeveer hetzelfde is als thuis. Tijdens mijn eerste bezoek was dat ook zo, maar inmiddels zijn de kosten voor mijn verblijf in Cuba met meer dan de helft gedaald.
Met dit boek wil ik je helpen niet in al die valkuilen te trappen waar ik ingelopen ben en je te behoeden voor beginnersfouten, die het plezier van je bezoek aan dit geweldige eiland soms in de weg zitten. En al die ervaringen berusten natuurlijk puur op fantasie. Niets is werkelijk waar en niets is werkelijk gebeurd.

Cuba is niet domweg 50 jaar terug in de tijd. Zoals ‘Back to the Future 1, 2 en 3’, en alle andere tijdreis-gerelateerde films en boeken duidelijk  uitleggen, zorgen veranderingen in het verleden voor een totaal ander heden. Iedereen die Cuba analyseert vanuit een ‘zo was het bij ons 60 jaar geleden’-perspectief zit er dus totaal naast. Cuba heeft gewoon een alternatieve tijdlijn. Wij laten je zien hoe dit parallelle universum werkt.

Volgens mij hebben wij/heb ik alle voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dan iemand kan worden geïdentificeerd. Hierdoor kunnen/kan wij/ik de waarheid zoals wij/ik die zie/zien zonder een blad voor onze/mijn mond te nemen opschrijven. Ja, dat is af en toe ingewikkeld, en daarom schrijven wij/ik vanaf dit punt meestal verder in de ik-vorm, tenzij we dat niet doen natuurlijk.

Simpele garantie: Dit boek maakt je vakantie minimaal 60% goedkoper en je hebt veel meer plezier van je reis. Ik (ja ‘ik’) wens je veel plezier op Cuba en met dit boekje.

Actueler kunnen we het niet maken maar dat betekent dat de dingen er over drie weken, als het nog steeds geen februari ’23 is, er weer heel anders uit kunnen zien.  

We hebben een aantal dingen die op dit moment niet meer waar zijn, of juist waar zijn geworden terwijl ze niet waar waren toen iedereen dacht dat het wel zo was, laten staan zodat je een beter begrip hebt van de situatie.

Dit is de vierde revisie binnen het jaar… Dat is best wel een klus en soms worden dingen wat rommelig omdat ik het overzicht af en toe een beetje verlies wat ik nu al wel of niet verteld heb. Sorry daarvoor maar er gebeurt gewoon te veel. Covid heeft het land in een diepe crisis gestort en het wegblijven van de toeristen heeft ook niet echt geholpen.

Vergeef het me als ik soms iets twee keer vertel. Beter dubbel dan niet…

Alle logica is zoek en dat maakt Cuba zo leuk!

Copyright: JA

Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande toestemming van de niet bestaande auteurs openbaar worden gemaakt. Je mag het dus ook niet delen met al je vrienden! Aanraden stellen we zeer op prijs! 

Mocht je dit boekje van een vriend ontvangen hebben dan heb je waarschijnlijk een verouderde versie… Daarmee doe je niet alleen ons maar ook jezelf tekort. Dat eerste vinden wij jammer, dat laatste is jouw probleem. 

We verwerken elke drie tot vier maanden de nieuwe ontwikkelingen. Doe jezelf een lol en bestel de nieuwste op onze site. Cuba verandert snel! Zeker in 2023.

Inhoudsopgave

Voorwoord

Woordenlijst

Hoofdstuk 1 – Voor vertrek

Aan wie schenken?

Waar ontmoet je Cubanen die je echt kunt helpen met een cadeautje?

Wat voor cadeautjes vinden mensen leuk op Cuba?

Wat je vooral niet mee moet nemen:

Wel zou je mee kunnen nemen:

Er zijn in principe drie soorten goederen die je kunt geven:

Cadeautjes geven… zo moet het:

Wat’s gebeurd?

Hoe vind je een oorspronkelijke Casa Particular?

Airbnb

Authentieke huizen (ach, wat is authentiek?) zijn lastig te vinden.

Redelijk budget

Niet goedkoop

Waar geef je allemaal geld aan uit op Cuba?

Overnachten

Conclusie Budget overnachten

Eten en Drinken

Transport

De huurauto

De bus

De (illegale)taxi

De camion

De trein

Liften

Conclusie Transport Budget:

Winkelen en inkopen

Drinken

Uitgaan

Gezelschap

Afhankelijk van hoe goed je Spaans is, hoe goed je de wereld van de exotische gezelschap dames en heren begrijpt en allerlei andere wensen. Zowel mannelijk als vrouwelijk gezelschap kost je tussen de 25 en de 50 per dag. Gezelschap dat je in de disco ontmoet, kost ongeveer het dubbele.

Cultuur

Diversen

Conclusie Totaal Budget:

Hoofdstuk 2 – De aankomst

Hoofdstuk 3 – De Huurauto, het vervoermiddel bij uitstek!

Bussen doorkruisen Havana naar alle richtingen. Er is er altijd wel een die je naar de juiste plek of daar in de buurt brengt. Let wel op je zakken! Sowieso is de bus een geweldige excursie. Ik raad mensen altijd aan om bus 222 te nemen op Parque de Fraternidad (naast het Capitolio). Je plek in de rij reserveren: ‘Ultimo!’, twee pesos betalen en een zitplek veroveren en dan blijven zitten tot helemaal in Lalisa. Dit geeft een prima indruk van hoe groot Havana is en laat je de buitenwijken zien.

Hoofdstuk 4 – GELD

Sprong in de Tijd: we gaan naar vandaag December 2022.

Hoofdstuk 5 – Valkuilen

Hoofdstuk 7 – Casa Particular

Hoofdstuk 8 – Tijdsbesef

Hoofdstuk 9 – Voor als je echt lang wilt blijven

Hoofdstuk 10 – Liefde en seks in Cuba

Hoofdstukje 11 – Vertrek

Nawoord

Hoofdstukje 12 – Internet of interniet

Wifi op Cuba: Sinds 2015 zijn er wifi-zones op Cuba.

Eenvoudig

Wifi in de Cubaanse praktijk

Krassen maar

Veiligheidsinstellingen

De truc met de tijd

Goedkoper wifi

Geen wifi of internet

Voorwoord

“Ik ga kijken of ik nog wat geld terug kan krijgen, ga je een paar weken mee?”. Een goede vriend van me heeft jaren geleden eens wat geld geïnvesteerd in een bedrijf op Cuba. Rond de eeuwwisseling was er  een liberaliseringsronde met een taxfree-zone en speciale fiscale faciliteiten voor buitenlandse investeerders. Hier is mijn vriend met zijn bedrijf toen ingestapt… Tot zijn spijt. (Het is niet echt een bedrijf, maar ik verzin wel meer in dit boek – zie de disclaimer – maar dat hij er geld in heeft gestoken, is waar en dat hij elk jaar even gaat kijken of er nog wat te halen valt, is ook waar). 

Natuurlijk was mijn antwoord ‘ja!’ en 18 jaar geleden ging ik voor het eerst naar Cuba… leerde de mensen daar kennen, ontwikkelde een haat/liefde verhouding met het land en raakte volledig verslaafd.

Harry (niet zijn echte naam) gaf me de aanleiding voor het schrijven van dit boek: “Als je zegt dat je Cuba begrijpt, heb je er helemaal niets van begrepen.” En Harry woonde ruim 20 jaar in dit waanzinnig gave kloteland. Ik pretendeer dus zeker niet dat ik Cuba begrijp, wel dat ik er meer van snap dan de gemiddelde toerist die er een paar weken rondtrekt.

Als voorbereiding op dit boek heb ik het internet afgestruind naar zinnige informatie over Cuba en het leven als toerist in het socialistische paradijs. Er wordt een ongelofelijke hoeveelheid onzin verteld over Cuba. Werkelijk verbazingwekkende onzin. 

Of dat komt door onwetendheid, zelfoverschatting of door commerciële/politieke belangen is niet altijd duidelijk, maar de waarheid is zeldzaam. Cuba zit anders in elkaar dan de meeste gidsen of reiswijzers je vertellen. Daar gaat dit boek wat aan doen. Ik wil je laten zien wat er achter de schermen gebeurt en hoe je allerlei valkuilen kunt omzeilen.

Dit boek gaat je een hoop geld besparen en je een paar niveaus omhoog helpen in mijn favoriete spelletje: CubaConga.

Cuba is een geweldig reisland. Het enige dat je mee moet nemen is: alles wat je nodig hebt, observatievermogen, gevoel voor humor, geld, flexibiliteit, creativiteit, geduld en een avontuurlijke instelling. Verder gaat alles vanzelf. 

Het enige wat je perse niet mee moet nemen zijn je verwachtingen. Laat al je verwachtingen gewoon thuis. Die zijn enkel ballast waarmee je vruchteloos rondzeult.

Dit boek is geen: ‘Dat moet je echt gaan bekijken’-, ‘Waar liggen de hotspots?’ of ‘Hier hebben ze de beste Mojito[‘ -gids. Dat soort gidsen zijn er genoeg en vertellen allemaal ongeveer hetzelfde. Dit boek gaat over het leven op Cuba en hoe jij daar als toerist het beste mee om kunt gaan. 

Maar om de hierboven gestelde vragen te beantwoorden: een honkbalwedstrijd, ligt eraan wat je zoekt en in het parkje op de punt van het schiereilandje ten zuiden van Cienfuegos. 

CubaConga refereert naar de oude arcade-game Donkey Kong. Dit populaire spel uit de begintijd van de computer bestaat uit een aap die tonnetjes naar beneden gooit over een zig-zag route die beklommen moet worden. Bij ieder tonnetje moet de speler springen om zo telkens een stapje hoger te komen. Bij het behalen van de top ga je door naar het volgende level. Meer tonnetjes, meer snelheid, steeds moeilijker. Zo werkt het ook met Cuba. Hoe meer je begrijpt, hoe sneller de tonnetjes komen en hoe meer er opduiken. De Conga is een muzikale optocht waarbij alles wat geluid kan maken wordt gebruikt om een opzwepend ritme te creëren.

De ervaren CubaConga-speler weet dat hij te weinig weet om voorspellend te kunnen zijn en werkt aan zijn reacties. Voorbeelden van verschillende niveaus CubaConga.

Niveau 0: speler is zojuist gearriveerd in zijn all-inclusive resort en komt het hek niet uit tenzij onder begeleiding van een officiële gids. Op dit niveau heb je het spelletje gekocht maar zit het nog in de folie. Om te gaan spelen moet je de cd in de speler doen en dat kan het beste, of beter, alleen maar buiten het resort.

Niveau 1: Je wordt opgelicht op terrasjes, koopt sigaren van bananenbladeren op straat en denkt dat die aardige Cubaan echt geen enkel financieel belang bij jou heeft. Hij is gewoon echt heel aardig!

Niveau 8: Niets is wat het lijkt en alles is wat het is. Je weet dat je het niet snapt en accepteert dat. Juist daardoor kun je er het beste van maken.

Niveau 18: Je hebt een tuinman die, wijzend op een officieel ogend naamplaatje, tegen alle officiële Cubaanse inspecteurs zegt dat ze niet welkom zijn bij de ambassadeur (wat je dus niet bent). Ik kan verder niet uitleggen hoe en waarom dit werkt, ik zit pas op niveau 16.

Hoeveel niveaus er zijn weet niemand.

CubaConga is een ingewikkeld spel op een steeds wisselend speelveld. Dat maakt het zo leuk en omdat ik inmiddels op niveau 15 aangekomen ben wil ik een oproep doen aan iedereen die dit leest. Het is voor mij namelijk heel lastig om ‘verse toerist’ ervaringen op te doen dus als je iets meemaakt wat ik niet in dit boekje heb opgenomen dan wil ik graag dat je dat met me deelt zodat ik daarmee weer anderen kan helpen. Dank!

Cuba is een waanzinnig gaaf shit land, en jij mag kiezen welke kant van de medaille boven komt drijven. Cuba is een luilekkerland, en ik verwijs hier niet naar de mannen die lui zijn en de vrouwen lekker (of andersom). Cuba is het bewijs dat als het socialistische systeem ergens bij past dan is dat wel een tropisch klimaat. 

Dankzij het systeem is er vrijwel geen stress. Het maakt namelijk toch niet uit of je hard werkt of niet: de omstandigheden blijven hetzelfde, het weer blijft mooi en de vruchten vallen uit de bomen. Cuba is inmiddels ruim 60 jaar socialistisch en weinigen denken met weemoed terug naar de tijden van dictator Batista. Veel Cubanen willen het land uit, maar minstens evenveel moeten er niet aan denken te emigreren. Ze hebben het prima naar hun zin en realiseren zich maar al te goed dat Cuba zo slecht nog niet is. 

Cubanen worden vanaf hun geboorte doordrenkt van CUBA. De helft van de muziek gaat over CUBA. Op elk nummerbord staat – geheel overbodig – CUBA. Geen enkele auto gaat ooit de grens over. 

Het nieuws gaat over CUBA of CUBANEN in het buitenland en kan enig gebrek aan objectiviteit verweten worden. Het onderwijs is redelijk tot goed maar heeft wel een groot ‘wij zijn beter dan de rest van de wereld’-gehalte. En het feit dat ze op een eiland wonen (ja dat had je goed) helpt dit de overheid haar bevolking te isoleren van de rest van de wereld. Hierdoor is het dus erg gemakkelijk en aanlokkelijk Cuba als superieur en internationaal toonaangevend te zien.

Cubanen voelen zich superieur. Ik heb eens een Cubaan letterlijk horen zeggen: “Wij Cubanen zijn een superieur volk maar je moet ons wel een beetje helpen natuurlijk…” En dat was geen grap!

Toen ik hem de grap van zijn uitspraak probeerde uit te leggen bleek dat een kansloze oefening. Cubanen zijn superieur en een beetje zielig tegelijkertijd!

Het Cubaanse gevoel voor eigenwaarde wordt op geen enkele manier dwars gezeten door zelfreflectie of -kennis.

Deze schizofrene mentaliteit zorgt voor een bijzondere cultuur waarvan ik in dit boek slechts het topje van de ijsberg kan beschrijven. Laten we op de volgende pagina’s eens beginnen met eenvoudige woorden en hun betekenis in het Cubaanse referentiekader.

Woordenlijst

Het is voor iedere toerist aan te raden een paar woorden Spaans te leren. Vrijwel geen enkele Cubaan spreekt meer Engels dan “Where you from?”, “What your name”, “Buy Cigars”, “Sjange the Money” of “Hello my frien”. En dat zijn nu juist de mensen die je niet moet hebben.

Voor een basiswoordenschat verwijs ik naar een simpel ‘Wat en hoe op reis Spaans’-boekje. Hier wil ik slechts een paar bijzondere Cubaanse woorden, hun betekenis en implicaties behandelen.

De hierop volgende woorden staan ook niet in Google Translate dat je kunt downloaden en offline kunt gebruiken. (Aanrader)

No Hay

Meestal te horen in restaurants of winkels. Betekent dat ze het niet hebben. Het is in de meeste restaurants dan ook vrij zinloos de kaart te raadplegen, gewoon vragen wat er is ‘Que Hay?’. ‘No Hay’ kan ook van toepassing zijn op water (aqua) of stroom (coriente). De daarbij behorende ongemakken zijn een fact of life.

Een van de stelregels die ik me eigen heb gemaakt en die nog steeds geldt buiten de grote steden, is dat je moet eten als je kunt eten. Deze regel is sinds het begin van de Corona/toerisme crises weer helemaal actueel… Eet als je kunt, je weet nooit wanneer je weer kunt eten… en neem een paar houdbare snacks mee voor noodgevallen.

Zo reed ik door een klein stadje en daar stond langs de weg een houten barak met een groot rechthoekig gat met erboven in grote letters PIZZA. Ik stop dus, en vraag aan de man die in het gat hangt wat voor pizza hij heeft.

“No Hay, Ik heb vandaag geen pizza”, is zijn antwoord. Niet gemakkelijk uit het veld te slaan vraag ik of hij wat anders te eten heeft.

“No hay nada a comer”, (er is niets te eten), antwoordt hij.

“Heb je iets te drinken dan?”

“No hay nada a tomar.”

“Wat verkoop je dan?”, vraag ik, kijkend naar de lege schappen.

“Ik verkoop helemaal niets, want ik heb niet”, zegt hij wijzend op de lege schappen

“Wat doe je hier dan?”

Verbaasd kijkt hij me aan. Wat een domme vraag!

“Dit is mijn werk!”

S’acabo

Naast ‘No Hay’ hoor je ook vaak ‘s’acabo’. Dat betekent letterlijk dat het zich heeft opgemaakt.
In de praktijk betekent ‘s’acabo’: we verkopen het niet aan jou, want officieel is het op. Aan de achterdeur hebben we echter een florerende zwarte markt. 

Op niveau 4 moet je dit verschil weten. Vanaf niveau 7 koop je koffie via je netwerk voor de helft van de prijs omdat het restaurant waar de zoon van jouw leverancier werkt ‘s’acabo’-koffie verkoopt zodat jij hem thuis geleverd kunt krijgen.

Se rompio

Heeft zichzelf kapot gemaakt. Tenslotte is niemand verantwoordelijk voor het slechte onderhoud, de ontbrekende reserve-onderdelen of het niet komen opdagen van de monteur. 

Cuba is nagenoeg volledig reclamevrij. Alles is van iedereen en iedereen krijgt het zelfde van alles. Nergens zie je billboards die de laatste mode-onderbroeken om mooie billen heeft gespannen met de overtollige toevoeging dat het hier om een Bill Board gaat. Nergens flitsen de neonreclames en de tv uitzendingen – die sterk aan mijn jeugd doen denken – worden niet onderbroken door vervelende spotjes over inlegkruisjes, wasmiddelmerken of de nieuwste auto’s. Inlegkruisjes zijn hier niet te vinden (en laten we eerlijk zijn, zijn ze echt nuttig? Wasmiddel heb je hier in twee soorten: het is er wel of het is er niet (Hay en NoHay… zelf was ik het liefst met ‘Hay’). De nieuwste auto? Auto’s zijn meer dan verschrikkelijk duur en alleen bij de overheid te koop.

“Ik twijfel”, zei Miguel. “Koop ik een Peugeot 208 op Cuba of een penthouse in New York?”(bekend grapje onder Cubanen).

Auto’s zijn zo duur dat er in 2018 precies 52 nieuwe verkocht zijn op heel Cuba! Ter illustratie, een nieuwe Peugeot 108 kost 157.000 USD…

Dus een auto is een voorrecht om je vingers bij af te likken. Die auto koop je dan van de overheid die – behalve die 52 nieuwe van vorig jaar (2014) – enkel tweedehandsjes uit Panama of afgeragde huurbakken verkoopt en dat voor ongelofelijke prijzen.

Reclame is zinloos en dus alom afwezig. Dit geeft een bepaalde rust waar je snel aan hecht. De enige reclame die je tegenkomt is die voor de overheid (regime geeft een oordeel weer waar ik het niet mee eens ben). In Cuba heb je overal een ministerie voor en het ministerie van loze kreten is zeer productief. Een greep uit de billboards in den lande: ‘Vaderland of dood’, ‘Vaderland is menselijkheid’, ‘Socialisme is eerlijkheid’, ‘IJver moet’ of ‘Natuur en revolutie’.

Dit zijn letterlijke vertalingen, interpretatie laat ik aan de lezer over.

La Bolsa Negra

Letterlijk betekent dit ‘de zwarte beurs’. Het gemiddelde salaris van de Cubaan voor zijn officiële baan ligt tussen de 2160 en 8000 (Cubaanse Peso) per maand. Deze salarissen zijn begin 2021 aanzienlijk verhoogd. Ongeveer vervijfvoudigd. Tegelijkertijd ondergingen de prijzen ongeveer hetzelfde lot. Waar tot de eenwording van de valuta een salaris niet toereikend was om van te leven is dat na de eenwording nog steeds zo. 

Wat Pesos betekenen en werkelijk waard zijn behandel ik in het hoofdstuk over geld… Het is verwarrend op het moment maar maakt het leven stukken goedkoper als je het een beetje snapt.

Vanaf hier druk ik alles uit in USD omdat het anders echt een onoverzichtelijk zooitje wordt. Eén USD is officieel 110 CUP (Moneda National ofwel de Cubaanse Peso) maar op straat in de illegale handel ongeveer het dubbele waard en elke dag licht stijgend. Meer hierover in het hoofdstuk over geld.

Ik zei zoals ik zie in de vorige editie dat het ongeveer het dubbele was…. nu 5 maanden later is dat inmiddels ruim drie keer.

Ik druk de prijzen uit in USD om je een indruk van de bedragen te geven. De werkelijkheid is echt te gecompliceerd om hier helemaal uit te diepen en is vrij zinloos.

Als je 300 USD verdient ben je neurochirurg, bankloketmedewerker, kapster, minister of politieagent. De Cubaanse ‘salarisschalen’ lijken niet op de onze. 

Duiding van salarisschalen

In het rijtje ‘neurochirurg, bankloketmedewerker, kapster, minister of politie agent’ vallen vanuit ons perspectief natuurlijk de bankloketmedewerker, kapster en politieagent op. Maar ja, dat is ook maar een perspectief. Waarom verdienen die net zoveel als een minister? Ooit iemand in Nederland horen klagen dat de wijkagent niet aan de Balkenende-norm voldoet?

De bankmedewerker verdient zoveel omdat hij met geld omgaat. Die moet je goed betalen, want Cubanen gaan naar hun werk om dingen te jatten en in dit geval zou dat rampzalig zijn. De bank is trouwens een overheidsorgaan. Er zijn wel….

Hier eindigt het eerste gratis stukje CubaConga… Doe jezelf een lol een lees het hele boek!

20 gedachten over “Lees dit ff…”

  1. Beste,
    Ik lees: de 2022 versie is in april voor het laatst bewerkt en kan twee dagen later alweer een paar foutjes bevatten! Met april bedoel je maart?

    Kun je vertellen over de economische situatie dit moment in Cuba vanwege opgelegde sancties aan suikeroom Rusland.
    Mijn plan was in mei naar Havanna, twee weken Airbnb tussen de Cubanen.
    Ik lees dat de prijzen van levensmiddelen door het dak gaan, ook over schaarste en lange rijen, maar dat is standaard in (voormalig)socialistische landen.
    Alvast dank voor het lezen.

    1. nee met april bedoelen we natuurlijk april… we hebben een vooruitziende blik en over vier dagen is het zover 🙂

      Het is een economisch drama Mas,

      Er is aan alles gebrek en de inflatie loopt de spuigaten uit. Maar dat geldt niet voor jou met je harde EURO… Die stijgt namelijk ook bijna dagelijks dus verandert er voor iemand met harde valuta eigenlijk niets… AirBnB is niet echt ‘onder de Cubanen’…

  2. Hola, schrijver van Cuba Conga,

    Vorig jaar, 2019 zijn we met z’n vieren op Cuba geweest, via reisorganisatie TUI. Deels in Varadero en deels in Havana. Auto gehuurd via internet bij een van de staatsverhuurbedrijven en huis gehuurd in Havana (via Booking.com: de Cubanen denken kennelijk dat Booking nog steeds een Nederlands bedrijf is). Ging allemaal prima. De flappentappen werkten ook en ook de telefoon.
    Havana was prachtig. Varadero valt wat tegen als je Nederlandse stranden gewend bent, maar het hotel was adequaat.
    Ik heb heel veel plezier gehad van en met “Cuba Conga”!!
    Bij het verhuurbedrijf hadden we een auto met handschakeling besteld, maar die was er niet en we kregen als upgrade een automaat mee die voor enkele onvrijwillige noodstops heeft gezorgd. Het was een prachtig glanzende Peugeot. Mijn dochter heeft foto’s gemaakt van hele exterieur, benzinemeter, alle deukjes.(vonden ze niet leuk !) Maar niet van de reserveband.
    Toen we om de eerste bocht waren en door een kuil reden, rammelde de boel vreselijk en leek de hele voortrein los te zitten.
    Terug in Varadero hebben we, omdat we de auto niet meer nodig hadden, die al een dag eerder teruggebracht.
    De geüniformeerde ambtenaar sprak zijn verbazing daarover uit en zei dat we nóg een dag recht hadden op de auto.
    Na controle van de benzinemeter dook hij vrijwel onmiddellijk in de kofferbak en voelde aan het reservewiel en haalde die vervolgens tevoorschijn.Jouw boek indachtig voelde ik meteen dat ik opgelicht zou worden. De band had een stalen velg, terwijl de overige wielen lichtmetaal waren. De wang van de reserveband toonde een kleine bobbel en de beambte verklaarde dat de band defect was en ik de schade moest betalen
    van 60 CUC/Euro. Wederom jouw boek indachtig vond ik het tijd worden om maar eens flink boos te worden, dus ik heb staan vloeken en tieren, zo erg als mijn dochter nog nooit had meegemaakt! De uniform-man ging bellen, met een superieur? en zei dat ik echt moest betalen. Ik heb toen geeist dat hij de politie moest bellen. We waren toen al een uur bezig.
    De cops kwamen vrij snel. Amerikaanse snit uniformen en donkere zonnebril. De politieman keurde mij geen blik waardig, hoefde geen papieren te zien en praatte 10 minuten in het Spaans met de beambte.
    Toen kwam hij op mij af en tikte me op de schouder en zei: “you Pay”.
    Ik dacht hoe kom ik hier uit. Ik bedacht dat ik de auto nog een dag mocht houden en eiste de sleutels terug en tot mijn verbazing kreeg ik die ook.
    Terug in het hotel heb ik het hele voorval via mijn I-Pad, die ik gelukkig had meegenomen, gemaild naar mijn contactpersoon in het hoofdkwartier in Havana van het (staats)verhuurbedrijf: nooit meer iets van gehoord! Ik had gedreigd de Nederlands ambassadeur in te schakelen en TUI en stampij te maken in Nederland! De vertegenwoordiger van TUI kon niets voor me doen omdat ik de auto rechtstreeks had gehuurd, dus volgende keer via de reisorganisatie!
    De volgende dag terug naar het verhuurbedrijf. Er waren nu andere beambten aanwezig en die haalden ook subiet de reserveband weer tevoorschijn, maar wisten niet precies wat ermee mis zou moeten zijn. En gingen weer bellen. Ik eiste inmiddels mijn borg van 300 Euro terug.
    Het bellen had onvoldoende resultaat en er ontstond na een uur een
    impasse . Uiteindelijk haalde een van de beambten al zuchtend uit de kluis een stapeltje bankbiljetten, met een briefje voorop vastgeniet. Kennelijk al voor mij klaargelegd. Hij gaf me het pakje en vroeg de sleutels en papieren terug. Weer indachtig jouw boekje pakte ik het stapeltje niet aan, maar vroeg hem de biljetten zélf voor me uit te tellen: er was 40 Euro tekort. Ik wachtte geduldig en uiteindelijk haalde hij al zuchtend het ontbrekende uit de kluis: 2 maandsalarissen!
    Jouw waarschuwingen in je boek Cuba Conga én het feit dat ik alle tijd had omdat mijn vlucht pas laat in de middag was, hebben me “gered”.
    Als ik in tijdnood had gezeten had ik vast betaald.
    Ik gun de gewone Cubaan best een fooi, maar die moet hij wel eerst verdienen. Buiten deze dissonant hebben we een fantastische tijd gehad.
    De Cubanen zijn zeer vriendelijk en we overwegen zeker een nieuw bezoek.

  3. Hilda Poortier

    Het lijkt me een geweldig boek. En praktisch!!! Ik wil met mijn zoon naar Cuba dus lijkt me handig.
    Alleen zou graag een papieren versie willen. Is dat mogelijk??

    1. Hola Hilda,
      Nee, we hebben geen papieren versie. Ten eerste houden we te veel van bomen en ten tweede updaten we het boek minimaal 2 keer per jaar (dingen veranderen snel hier). Dat kan niet met een gedrukt boek 🙂

  4. Hoi Piep,

    Dankzij een spontane ingeving afgelopen zondag besloten samen met m’n vrouw naar Cuba te gaan met een last-minute aanbieding. We vertrekken komende zondag.
    Dankzij een tip van een collega CubaConga besteld, met plezier gelezen op deze site terecht gekomen.
    Ik heb met het doorlezen van het boekje in ieder geval een paar dingen geleerd:
    – de voorbereidingstijd is te kort (geen Spaans geleerd bijvoorbeeld)
    – een week voor een rondreis met highlights is te kort (dat had ik al eerder kunnen weten)
    – …. en oh wat hebben we er zin in 🙂 . Op level 1 door Cuba reizen! Ik hoop dat onze (staats-)gids ons nog een beetje in bescherming kan nemen.
    Als ik alles wat je beschrijft zo lees, wordt dit niet het laatste bezoek!
    Bedankt voor je tips en we kijken er naar uit.

    1. Hallo lezers,

      Gisteren teruggekeerd van de korte rondreis over het westen en midden van Cuba waar ik hierboven over schreef. Cuba is inderdaad anders en dat maakte het voor ons een prachtige en leerzame week.
      Ik wil jullie vooral laten weten dat het e-boek CubaConga meer dan de moeite waard is en je veel laat begrijpen wat je dagelijks meemaakt als je er verblijft.
      En klein voorbeeld: Na aankomst heb ik de CUC’s die ik kreeg voor mijn Euro’s voor een deel weer gewisseld in CUP’s. De dame in het wisselkantoor deed aanvankelijk moeilijk, maar na een beetje aandringen kreeg ik ook een stapeltje van de gevraagde biljetten. Die CUP’s leverden me meestal waarderende blikken (en in een enkel geval wat meer korting) op van mensen die ik ermee betaalde. Ik voelde me even op level 2.
      (Mochten de termen CUC, CUP, en Level 2 je ook na het bestuderen van deze site niets zeggen, koop dan het e-book en je zal er geen spijt van hebben)

      Beste maker van deze site (eerder wat oneerbiedig door mij Piep genoemd). Je hebt met deze site en jouw e-book CubaConga onze vakantie echt waardevoller gemaakt en ons ook in veel situaties gerust achterover laten leunen waar we anders misschien actie hadden genomen omdat er geen warm (of helemaal geen) water was, de koffie niet geschonken kon worden of de halve menukaart niet leverbaar bleek. Cuba is een prachtig land dat zichzelf in veel opzichten misschien tekort doet maar misschien wel daardoor ook uniek is en zeer de moeite waard om te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *