Internet offline

Wat doe je als het internet niet bestaat of zeer beperkt is? Je gooit het op een harde schijf! Dat is El Paquete. Iemand download het beste van het internet en verkoopt 1 terabyte aan internetinhoud voor 5 dollar op maandag. Op dinsdag doen alle handelaren hun werk en verkopen El Paquete voor 3 dollar. Waarna de prijs naar 2 zakt op woensdag. Er is een geolied distributienetwerk ontstaan voor El Paquete.

Update 2017: Inmiddels komt El Paquete twee keer per week uit!

Wat staat er op het internet in Cuba?

Nieuwsgierig als ik ben heb ik een harde schijf geregeld en heb El Paquete gekocht. Het is geweldig! Een goed navigeerbare massa aan: Films, TV series, Glossy’s, spelletjes, spelshows, horoscopen, navigeerbare websites, nieuws, YouTube filmpjes, gehackte software en zelfs advertenties! Die laatste zijn interessant. De advertenties die wij op TV te verwerken krijgen voor Volvo, Omo of Dreft worden eruit geknipt en vervangen door lokale advertenties voor nachtclubs, restaurants of de loodgieter. En ze zijn nog van een zeer behoorlijke kwaliteit ook!

El Paquete biedt de Cubanen toegang tot de wereld. Het is ronduit geweldig!

Impact op het sociale leven

Er kleven ook nadelen aan deze ontwikkeling. Vroeger was er geen bal op TV en leefden de Cubanen op straat. Nu zitten ze binnen voor de Fat Screen. Vroeger wisselden ze op de stoep de laatste roddels uit de buurt uit, nu gaan de gesprekken over wat we hierna gaan bekijken. Het is onmogelijk om alles te bekijken binnen één week en na die week komt er weer een hele terabyte aan nieuwe info vrij. Het is onmogelijk maar velen proberen het en zitten 16 uur per dag aan het beeldscherm gekluisterd. El Paquete heeft namelijk de vraag beantwoord die in Anchorman II wordt gesteld: ’Waarom zenden we niet gewoon uit wat mensen willen zien?’ Sommigen kijken 10 uur voetbal per dag, anderen volgen alle Amerikaanse pulpseries en weer anderen kijken films tot ze erbij neervallen. Om het zachtjes te zeggen: er zitten niet heel erg veel intellectuele componenten in El Paquete.

Slaven van entertainment

Cuba begint steeds meer te lijken op een westers land. Alle buitenlanders die hier leven vinden dat jammer. De Cubanen hebben echter het recht zelf te ontdekken dat geluk niet in het kijken naar de TV zetelt. Ze zijn volop bezig met die ontdekkingstocht. Mijn voorspelling is dat het Romeinse credo ‘brood en spelen’ op Cuba ‘rijst, brood en Paquete’ wordt. Cuba verzombiet net zoals de rest van de wereld verzombiet…

Wil je niet mee in de zombierace en Cuba echt ontdekken? Lees ons boek… Doe dan! Op de bestelpagina (waar deze link naar verwijst) geven we je nog een tip die je uren gaat besparen!

DIT is binnenkort namelijk ook verleden tijd!