fbpx

Cuba is gevaarlijk

Laatste update Augustus 2018

Ja, Cuba is, zoals elk ander land, gevaarlijk. Maar op een andere manier dan wij westerlingen zouden denken. Dit blog is niet voor niets anoniem. Het is niet gevaarlijk voor ons of voor jou maar misschien wel voor mijn vrienden op Cuba. En dan ‘misschien’ duidelijk onderstreept! Je weet het nooit. We schatten de kans heel klein maar beter safe than sorry.

Ongeëvenaarde veiligheid

Voor een toerist is Cuba ongelofelijk veilig. Je kunt werkelijk gaan en staan waar je wilt en je moet wel hele domme dingen doen wil je problemen krijgen. Draag geen opzichtige gouden sieraden of loop niet ’s nachts om drie uur door een donkere verlaten wijk. En gevaarlijker dan dat wordt het niet voor jou op Cuba.

Inmiddels is Anouk van Luijk ook weer terecht. Dat bleek een storm in een glas water. Een verward meisje dat begin augustus door de autoriteiten van de straat is geplukt en volledig veilig was maar wel een hoop ophef over gevaren op Cuba genereerde…

Dus zolang je geen domme dingen doet die je op elke andere plek ter wereld in de problemen kunnen brengen zul je geen problemen op Cuba hebben.

Diefstal

Een uitzondering hierop is diefstal. De socialistische principes van ‘alles is van ons en als jij meer hebt dan ik dan mag ik het pakken’ vieren hoogtij. De eerste inwijding in de Youruba religie bestaat eruit dat het 12 jarige kind moet gaan jatten op de markt. (Moeder loopt er in het wit achteraan om alles af te rekenen). Cubanen hebben geen enkel probleem je van je waardevolle spullen te ontzien of je zakken te rollen. De mensen die hierop uit zijn vind je natuurlijk met name in de zones waar veel toeristen te rollen zijn… Da’s logisch.

Straffen

De straffen die Cubanen krijgen voor het ‘lastig vallen’ van toeristen zijn al hoog. Voor het ‘overvallen’ zijn ze astronomisch. Het is dus erg gevaarlijk voor een Cubaan om jou in de wielen te rijden of lastig te vallen.

Gevaarlijk is het eerder voor de Cubanen met een afwijkende mening. (Als ze die ventileren natuurlijk). Cuba is doordrongen van de socialistische ideologie en als je daarvan afwijkt ontstaan er problemen die je als Cubaan beter kunt vermijden. Ook van een toerist wordt een ‘anti-overheid’ mening niet op prijs gesteld.

Conclusie Cuba gevaarlijk?

Cuba gevaarlijk? Welnee Je kunt werkelijk bijna niet in de problemen komen, ook niet als vrouw alleen. Je kunt dus met een gerust hart op pad.

Wel zit Cuba vol valkuilen die slecht voor je ego of beurs kunnen zijn. Daartegen kun je je wapenen door het lezen van ons boekje CubaConga! Op Cuba kan er meer dan je denkt… Zelfs een paar uur besparen op het vliegveld of de douane omzeilen (eerste tip op de bestel pagina, tweede in ons boek als je het besteld hebt ;-))…

Aanbevolen artikelen

Criminaliteit op Cuba

Hoe ga je met de kruimeldieven om?