De criminaliteit op Cuba is te verwaarlozen.

Als toerist heb je eigenlijk helemaal niets te vrezen. De Cubaanse autoriteiten doen hun uiterste best jouw veiligheid te garanderen. Je kunt hooguit een boete van ze verwachten als je rare dingen doet met je huurauto. We roepen wel eens gekscherend dat je op Cuba een Cubaan kunt onthoofden en daar pontificaal mee over straat kunt paraderen zonder echt problemen te krijgen. We raden je dit niet aan overigens en hebben het zelf ook nooit geprobeerd.

Criminaliteit op Cuba voor Cubanen

Voor de Cubanen onderling is het een ander verhaal. Cuba is moreel vrij. Dingen jatten wordt niet als slecht gezien. Het barst op Cuba dan ook van de gauwdieven. Iedereen sluit zijn huis zorgvuldig af want omdat alles waarde heeft weet je nooit wat je terugvindt als je terugkomt.

Ook worden er regelmatig kettingen van nekken gerukt, zakken gerold of overvallen gepleegd. Doordat wapens op Cuba erg streng gecontroleerd worden gebeurt dat zelden met vuurwapens. Voor de Cubanen is Cuba niet veiliger dan Nederland voor u en mij.

Zware straffen.

criminaliteit

Van deze criminelen heb je geen last

Er zijn natuurlijk wel criminelen maar omdat de Cubaanse politie altijd haar mannetje vindt zitten die allemaal veilig opgeborgen.

Welke criminaliteit op Cuba kan jou raken?

Alles wat je laat slingeren of uit het oog verliest kan gestolen worden. Ga ervan uit dat dat ook gebeurd en houd je waardevolle spullen in het oog of achter slot en grendel. Of beter nog, laat ze thuis. Geen juwelen, kettingen, dure oorbellen, horloges of anderen opzichtig dure zaken meenemen. Je hebt ze allemaal niet nodig op Cuba.

Er worden nogal eens wat zakken gerold als er grote mensenmassa’s zijn. blijf daar dus uit weg. Zorg voor zakken met een rits of een knoop en heb niet te veel geld op zak.

De criminaliteit op Cuba is soft. Niemand zal je met een mes tegen de muur zetten, je knock-out slaan of een pistool tegen je hoofd drukken. Wel zijn ze in staat je telefoon of fototoestel van je tafel te grissen en hard weg te rennen… Maar dat is zeldzaam.

Ontspan, de criminaliteit op Cuba is mild

Behalve een oneindige lijst scams (die we in ons boek uitgebreid behandelen) is Cuba veiliger dan ons kapitalistische westen. Ontspan dus en geniet van je vakantie. Bereid je wel voor want Cuba is nu eenmaal totaal anders dan welk ander land je tot nu toe bezocht hebt. Mijn advies aan ervaren reizigers zou zijn: Vergeet alles wat je tot nu toe geleerd hebt en begin helemaal opnieuw. Op dit moment is alles wat jij denkt over Cuba gewoon niet waar. (OK, het is een eiland, ze spreken er Spaans ‘soort van’ en er rijden veel oude auto’s maar dat was het wel…)

Lees ons boek en ontdek Cuba vanuit een heel nieuw perspectief!

Op de bestelpagina geven we je trouwens nog een tip die je uren gaat besparen op het vliegveld. In het boek nog honderden andere handige tips.

Of Cuba gevaarlijk is???