Het is, door de US blokkade, lastig en duur om geld naar Cuba te sturen en vrijwel onmogelijk geld van Cuba naar het buitenland over te maken. Als geld van Cuba naar Nederland je probleem is lees de onderste alinea.

Toch zijn er verschillende manieren om je Cubaanse geliefde een financieel handje te helpen. Mijn persoonlijke advies zou zijn: Doe dat met mate…

Verschillende manieren om geld naar Cuba te krijgen

Telefoon

Voor kleine bedragen is het het handigst om tijdens een aanbieding zijn of haar telefoon op te waarderen. Ze verkopen dan het saldo en bellen met de bonus. (ja zo werkt dat hier, er is een levendige handel in telefoonsaldo,).

AIS

Zodra je echter meer dan 25 Euro wilt overmaken loont dit systeem niet meer. Dan heb je een aantal websites die, tegen een behoorlijk tarief, geld voor je versturen. Send Value is hier een van. Ze doen allemaal hetzelfde (google send money to Cuba) en kosten allemaal ongeveer 17% plus wisselende transactiekosten… De ontvanger heeft hiervoor een speciale kaart (AIS) nodig. Rijen voor die kaarten zijn lang 🙂 en in augustus 2020 raakte het plastic om die kaarten te maken op. Nieuwe kaarten werden dus niet meer uitgegeven tot het einde van dat jaar.

De Franse en Spaanse banken die de transacties uitvoerden zijn daar, hopelijk voorlopig, mee gestopt. Ze hebben dat gedaan omdat ze zich meer op hun kerntaken willen focussen maar wij geloven dat de VS ze onder druk heeft gezet.

Voorlopig, en ik schrijf dit op 8/1/2021, is dat een doodlopende weg en krijg je gewoon je geld na een paar dagen of weken terug.

Bank

Internationale transacties met Cuba zijn duur. Per bank overmaken vanuit Nederland kan alleen met de ABN (lang verhaal kort: Banken zijn bang voor boetes van de US en willen geen geld overmaken omdat de US daar moeilijk over kan gaan doen. Er is een Europese richtlijn die bedrijven verbied zich aan die US sanctie te houden. Banken zitten dus tussen twee vuren. Better safe than sorry en ze zeggen dus dat het ‘technisch onmogelijk is.’

De ABN is hierop, als staatsbank, een uitzondering. Via hen kun je gewoon geld overboeken naar een Cubaanse rekening al zullen daar wel, door mij ongeteste, limieten aan zitten. Kosten van een overboeking 26,00 dus dit wordt pas boven de 100 Euro goedkoper dan via de verschillende send money websites.

CubaConga level 16 De R&B&M&T bank

Omdat overboeken tussen Europa en Cuba duur is heb Rick en Billy en Milan en Tijn (van het Cubaforum) een goedkoper systeem bedacht. Jij boekt over onze mijn rekening in Nederland en wij boeken of betalen cash vanuit hier over naar willekeurig welke rekening hier op Cuba. 100 Euro in NL wordt 4000 CUP op Cuba. Max 300,- Koers fluctueert en pas ik hier niet dagelijks aan. De Cadeca doet dat gelukkig wel en wij zijn een flinke hand vol pesos per Euro goedkoper dan zij! Hoe we dat doen? Dat weet de smid.

Verder geen bijkomende kosten (hoewel we laatst een goede fles rum kregen en dat werd zeer gewaardeerd!).

USD doe ik niet meer. Kan onmogelijk uitleggen waarom één USD hier op Cuba 1,40 Euro in Nederland waard is, maar dat is wel zo…

Mocht je hier gebruik van willen maken [email protected] of gebruik de chatknop.

update September 2020

De afschaffing van de CUC lijkt er nu echt aan te komen. Lees hier de geschiedenis van geld op Cuba en hoe dit gedrocht tot stand gekomen is.

update 21/03/2021

De CUC is begraven en alles wordt nu betaald in CUP… Ja dat dacht je… Cuba is snel aan het dollariseren en de dollar is inmiddels 50 CUP waard op straat en stijgt dagelijks met ongeveer 0,5%… Aan het einde van het jaar dus 100 als het zo door gaat. Voor CUP is er eigenlijk bitter weinig te koop en de rijen voor de USD winkels staan tot om de hoek.

Tegelijkertijd heeft de overheid de salarissen van de 1.1 miljoen ambtenaren verviervoudigd! Minimum loon nu 2100 CUP wat ongeveer 80 Euro is. Maar helaas zijn alle prijzen van de dagelijkse levensbehoeften nog sterker gestegen. Het maandelijkse boodschappenmandje is van 28 naar 230! Stroom van 0.9 naar 0,33… De mensen die niet voor de overheid werken hebben een probleem en dat gaat volgens mij voor sociale onrust zorgen…

Overigens is het een mythe dat er een dubbele valuta op Cuba bestond! Er was de laatste 10 jaar geen dubbele valuta op Cuba. Dat is snel aan het veranderen. Sinds een tijdje hebben we CUP (Cubaanse Pesos of Moneda Nacional) en USD. En de USD wint snel terrein. Dus nu begint het verhaal van de dubbele valuta pas echt.

Mocht je een van de zeldzame gevallen zijn die geld over hebben op Cuba en dat over willen maken naar Nederland (of een ander Europees land) dan kunnen wij daarin bemiddelen. Neem even contact op via [email protected]