Havana, net van het gebaande pad

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22.3″][et_pb_row _builder_version=”3.22.3″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text _builder_version=”3.0.74″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

10 dingen in Havana die net buiten de gebaande paden liggen.

 

Elke toeristengids stuurt iedereen naar dezelfde dingen in Havana. Natuurlijk moet je de hoogtepunten van de Oude Stad zien! Die vind je in alle reisgidsen of gewoon door de hordes in wandelsandalen te volgen. Dus, omdat wij net een stukje dieper gaan:

Hier zijn 10 dingen die net buiten de vaste routes van de typische toerist liggen:

Clandestina

Deze winkel is een schoolvoorbeeld van het nieuwe Cubaanse ondernemerschap. Iedereen werkt hier op een eigen vergunning. Ze ontwerpen en drukken hun producten zelf en laten ze door andere ‘ondernemers’ maken. Dit deden ze al voordat het legaal was. Vandaar de naam. Als je dan toch een typisch Cubaans T-shirt of Tasje wilt kopen, doe het dan hier. Origineel, best wel goede kwaliteit en je ondersteunt een zelfstandig bedrijfje.

Villegas 492 tussen Brasil en Muralla 

Club Havana

Persoonlijk denk ik dat iedereen zijn rondreis fout inricht. Na een lange reis en een jetlag in de rugzak gaan ze zo veel mogelijk zien van Havana en trekken daar standaard een dag of twee te weinig voor uit. Vervolgens reizen ze naar Viñales en via Playa Larga naar Trinidad en Santa Clara om dan totaal uitgeput te gaan bijkomen op het strand van Varadero. Als ik een reisje organiseer dan stuur ik mensen eerst een dagje naar Club Havana om bij te komen om zo fris aan hun ontdekking van Cuba te beginnen. Uitrusten aan het strand heeft weinig zin want die nachtvlucht terug sloopt je toch wel.

wClub Havana was de yachting club voor de elite. Daar is in het moderne, socialistische Cuba natuurlijk geen plaats voor dus is het omgetoverd in een Beach Club met strand, zwembaden, ligstoelen, tennisbanen en twee uitstekende restaurants. Hier kom je lekker bij!

Entree is 10 CUC maar daarvan mag je er 7 besteden aan eten en drinken. En als je naar Club Havana gaat, maak dan een uitstapje naar Fusterlandia (zie hieronder).

De beurs

Hier zat vroeger de beurs van Havana. Omdat het huidige systeem het principe van aandelen niet kent is het nu een eetzaal voor de arbeiders. Gewoon binnenlopen en (bijna) gratis eten! (verwacht voor die 25 MN geen culinaire maaltijd!

ObraPia 257

 

Ministerie van Publieke werken.

De staat van dit ministerie weerspiegelt de staat van de Cubaanse infrastructuur. Om eerlijk te zijn is dit een grapje want het ministerie is een paar jaar geleden verhuisd omdat er 5000 ambtenaren bijkwamen. Niet dat dat de kwaliteit van de infrastructuur heeft verhoogt.

Hoek Sol en Aguilar.

Tijdelijke containerwoningen.

De bewoners van het nu geheel gerenoveerde Plaza Veilla werden uit hun overbevolkte villas gehaald en hier tijdelijk opgevangen. Elke keer als er weer een project klaar was bepaalde een commissie wie terug mocht naar de nu kapitale villa en wie in Alamar een flatje kreeg. De bewoners van de laatste villa mochten hier blijven wonen.

Muralla tussen Calle Cuba en Plaza Veilla

Carlos III

 

Dit is het grootste winkelcentrum van Havana. Het bezoeken waard omdat je kunt zien hoe hoog de prijzen zijn die de winkels vragen en tegelijkertijd ziet dat heel veel Cubanen er inkopen doen.

Als je hier geweest bent heb je voor jezelf de mythe dat Cubanen 20 of 40$ per maand verdienen wel doorgeprikt. (Tenzij je helemaal blind bent natuurlijk,)

Geen plek voor mensen die van rust en stilte houden!

 Boulevard Carlos III

Salchi Pizza

Een sterrenkok die brood bakt in een klein bakkerijtje. Heb de Michelin ster zelf in handen gehad. Die had hij verdient met zijn bijdrage aan slow cooking en zijn gevulde ei. Hij heeft drie jaar geleden een bakkerijtje geopend en bakt culinair brood. Populair bij de expats en de diplomaten. Lunch is mogelijk!

Hoek Infanta en Zanga

Plaza Angel,

Niet alleen een van de mooiste pleintjes in Havana maar opgeluisterd door het ‘slaven meisje’ en de doopkerk van José Marti. (De nationale held van Cuba). Het terrasje was een van de eerste hippe tenten en deze buurt is de Jordaan van Havana. 

 

Rafael Trejo Boksschool

Als je hier binnenkomt kun je je niet voorstellen dat dit een van de beroemdste en beste boksscholen ter wereld is. Trainers van over de hele wereld komen hier om beter te leren trainen. Je kunt een rondje sparren met een van de boxers… Neem een grote, die zijn ‘liever’.

Calle Cuba

Virgen de Regla

Voor je op het pont stapt (1MN) neem je een cappucino op de eerste verdieping van de haven.

5 MN voor een geweldige koffie met dito uitzicht!

Kapel aan de overkant van de baai. Je moet hierheen met het pontje wat op zich al een avontuur is. Deze kapel is gewijd aan de Maagd van Regla en dat is een van de belangrijkste heiligen in het Yuruba geloof (de Cubaanse VooDoo-variant).

 

 

Fusterlandia

 

Gaudi-imitatie van hoog niveau!

 

Prima te combineren met een dagje Club Havana.

 

 

Local Hero

 Als wilt leid ik je langs al deze plekken en nog veel meer. Ik ben namelijk een Local Hero bij TripUniq.

Nog meer inspiratie opdoen?

Hoe ga je om met die vermaledijde Jineteros 

Doe Havana per Fiets

 

 

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.6″ module_alignment=”center” global_module=”2642″][et_pb_row custom_padding=”27px|0px|0|0px|false|false” _builder_version=”3.22.3″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text _builder_version=”3.6″ text_font=”||||||||” text_orientation=”center”]

Producten van Cuba & Co:

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”3.22.3″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” animation_style=”fold”][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_image src=”https://www.cubareizen.com/wp-content/uploads/2018/06/de-beste-alternatieve-cuba-reisgids-cubaanse-dimensie-1.jpg” alt=”Ebook Cubaanse Dimensie 1,95″ title_text=”Ebook Cubaanse Dimensie 1,95″ url=”https://www.cubareizen.com/?add-to-cart=2568″ align_tablet=”center” align_last_edited=”on|desktop” disabled_on=”on|off|off” _builder_version=”3.23″][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_image src=”https://www.cubareizen.com/wp-content/uploads/2018/06/de-beste-alternatieve-cuba-reisgids-1.jpg” alt=”Ebook CubaConga 11,95″ title_text=”Ebook CubaConga 11,95″ url=”https://www.cubareizen.com/?add-to-cart=1670″ align_tablet=”center” align_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”3.23″][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_image src=”https://www.cubareizen.com/wp-content/uploads/2018/06/de-beste-alternatieve-cuba-reisgids-liefde-en-seks.jpg” alt=”Ebook Liefde&Seks 17,-” title_text=”Ebook Liefde&Seks 17,-” url=”https://www.cubareizen.com/?add-to-cart=1734″ align_tablet=”center” align_last_edited=”on|desktop” _builder_version=”3.23″][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]