Cuba Orkanen!

Het orkaanseizoen op Cuba loopt van juni tot eind november. Hoe gevaarlijk is dat voor je vakantie?

Kans op een Orkaan.

De term ‘seizoen’ is misleidend. In het tulpenseizoen is de kans dat je een veld tulpen tegenkomt heel groot. In het orkaanseizoen is de kans op een orkaan erg klein maar niet nul. Buiten het orkaanseizoen is de kans NUL.

Gemiddeld wordt Cuba eens in de drie-vier jaar getroffen door een orkaan. (Da’s een ruwe schatting.) Maar Cuba is groot en de meeste orkanen trekken van zuid naar noord over het eiland. 80% van Cuba merkt over het algemeen helemaal niets van het overtrekken van een orkaan, behalve dat er een paar hoosbuien uit de lucht komen. Irma (2017) was trouwens een bitch en trok van oost naar west langs vrijwel het hele eiland en was enorm groot!

Irma was de grootste orkaan ooit!

Ik woon inmiddels in totaal zo’n 17 jaar op Cuba en heb nog nooit een orkaan meegemaakt. Dat is geen betrouwbare statistiek maar zegt natuurlijk wel wat. Wel eens een tropische storm meegemaakt en dat is ook best heftig. Zit niet op een orkaan te wachten maar voor mij is dat geen reden Cuba maar te mijden.

Mijn vrouw (48) heeft in haar hele leven 5 orkanen doorstaan. Dat is dus eens in de tien jaar…

Het weer tijdens het regenseizoen

In de zomer valt er meer neerslag op Cuba dan in de winter. Dat gebeurd meestal in de vorm van buien want ook in de zomer heb je 6 tot 9 zonne-uren per dag. Die buien zijn wel tropische en het kan behoorlijk kletteren! Nat worden bij 34 graden is overigens niet eens heel onaangenaam :-).

De kans dat jij een orkaan meemaakt.

De kans dat jij in je vakantie van twee of drie weken in een orkaan terecht komt is vrijwel nihil. Orkanen zie je redelijk goed aankomen want ze waaien wel heel hard, ze bewegen niet zo snel. Meteorologen weten zo’n twee weken van tevoren dat er risico’s zijn. Langzaam maar zeker wordt het pad van de orkaan duidelijker en ongeveer twee dagen voor de storm weten ze vrij zeker welk gebied hij gaat treffen.

Evacuatie

Cuba begint dan direct met de evacuatie van mensen. Toeristen eerst en dan de rest van de bevolking. In de VS roepen de overheid en het nieuws dan: ‘Evacuate!’ en doet vervolgens niets. Iedereen in het bedreigde gebied pakt zijn auto en… beland in een enorme file. Het wordt een grote puinhoop.

Op Cuba coördineert en organiseert de overheid de evacuatie. Met bussen wordt iedereen in veiligheid gebracht en in de omliggende gebieden worden vrouwen en kinderen in de ziekenhuizen opgevangen. De kans dat jij in het oog van de orkaan terecht komt is NUL. Je bent dan allang ondergebracht in een hele andere streek, waar het dan wel behoorlijk kan waaien en regenen.

Tip: Wees niet te veeleisend met de roomservice tijdens een orkaan.

Herstel na de orkaan.

In september 2017 trok Irma over Puerto Rico en over Cuba. Irma was uitzonderlijk groot en krachtig!

Een jaar later had op Puerto Rico ongeveer de helft van de huizen weer stroom. Op Cuba duurde dat…

VIJF dagen!!! En vier dagen daarna had bijna iedereen weer stroom en water. Cuba is niet alleen goed voorbereid op de komst van orkanen, ze weten na vertrek de boel weer aan de gang te krijgen. Het leger wordt ingezet en de bevolking krijgt een verplichte ‘maak je eigen straat schoon’ dag.

iedereen verplicht opruimen en poetsen

Ik kwam vorig jaar een dag of tien na het passeren van Irma aan. Er was weinig te merken van de natuurramp. Afgezien van behoorlijk wat omgewaaide bomen op het platte land, een weggespoelde brug in het noorden en best wel wat waterschade aan huizen die aan zee lagen ‘deed’ heel Cuba het gewoon weer. De mensen waren nonchalant over het gebeuren. De grootste klager die ik tegenkwam was een buitenlanders wiens lift het niet meer deed.

Het leven ging gewoon door.

Er is door Irma geen enkele toerist gewond geraakt. Geen enkele!

Consequenties van een orkaan.

Het effect van een orkaan die jouw vakantie komt verstoren is hooguitdat je in een stevig hotel in een veilige zone wordt ondergebracht en misschien wel een paar dagen ’s nachts in het donker zit omdat er geen stroom is. Fysiek loop je  geen gevaar en laten we eerlijk zijn: je komt wel thuis met een goed verhaal!

Conclusie:

De kans dat je in een orkaan terecht komt op Cuba is vrijwel nul. De kans dat je lichamelijke schade ondervindt zo mogelijk nog kleiner. Wel moet je in het orkaanseizoen rekening houden met af en toe hele flinke tropische buien en kan het water tot aan je knieën door de straten stromen. Ook dat gebeurd zeker niet elke dag!

update sept/2022

Overigens woedt er op het moment wel een ander soort orkaan. Een financieel gedoetje. Op 1 januari 2021 schafte Cuba de CUC af en verviervoudigde de salarissen en creëerde zo een enorme inflatie. De effecten daarvan zijn nog niet uitgespeeld en je moet absoluut geld begrijpen voor je naar Cuba gaat. 

Onbegrip van de situatie kan je vakantie 5 keer zo duur maken!

Heel veel toeristen zijn bang voor het orkaanseizoen dus je hebt het eiland voor jezelf! Het is geen enkel probleem een Casa Particular te vinden en zelfs huurauto’s zijn beschikbaar!

Kleine lettertjes: Uit dit artikel kunnen geen rechten ontleend worden… dit voor het hypothetische geval dat je een dakpan op je hoofd krijgt door een wat stevige wind…