Hoe werkt geld op Cuba? Zo wissel je op de zwarte valutamarkt.

Geld is een ingewikkelde zaak op Cuba en betalen dus ook. 

Tot 1 januari 2021 hadden we de fabel van de dubbele valuta. Hier lees je de geschiedenis van de (volledig onterecht genoemde) toeristenpeso.

In feite was er dus nooit sprake van een dubbele valuta tot Cuba de dubbele valuta afschafte. 

Toen ontstond er plots een levendige handel in USD, Euro’s en allerlei andere harde valuta. Geld werd diffuus op Cuba

Met alle gevolgen van dien.

Als je een biertje met een briefje van 50 betaalt kost het biertje je 32,50! EUROS!!! 32,50 Euro voor een biertje… Het wisselgeld wat je terug krijgt in Pesos is namelijk maar 17,50 waard. Dit leggen we hieronder uit.

Heb ik je aandacht verder te lezen of vind je dat wel prima? 

Het hele verhaal zal ik je besparen en me hier focussen op de praktische kant en op de mogelijkheden die dat jou, als toerist, biedt.

Officiële valutamarkt

Er is een officiële wisselkoers van de Peso die door de overheid is vastgesteld op 120 Pesos voor een USD. Ten opzichte van de Euro beweegt de Cubaanse Peso dus mee met Amerikaanse Dollar. Daar moet nog een ‘commerciële 10%’ vanaf dus je krijgt slechts 109 pesos voor een USD.

Alles wat je via het officiële circuit doet gaat dus via de officiële koers. Als je 100 Euro wisselt bij een wisselkantoor of een bank krijg je (op het moment) 12000 Pesos. Als je voor 100 pint (ja pinnen kan overal) krijg je 2600 pesos bij ongeveer de helft van de pinautomaten die nog op de oude officiële koers staan ingesteld en 12000 pesos bij de andere helft. Aan de buitenkant zie je niet wat de gebruikte koers is. (minus nog wat kosten die je bank in rekening brengt. Hier vind je de officiële wisselkoers van vandaag.

Als je, zoals op elke vakantiebestemming, gewoon pint en daarmee betaalt dan gaat je vakantie heel duur worden. Een biertje op een terrasje kost ongeveer 250 pesos en dat is dus 9 EURO! En dat is best veel geld.

Veel reisinformatie beweert dat je het best gewoon in Euro’s kunt betalen en sommige sites beweren zelfs dat je als toerist in harde valuta moet betalen. Niets is minder waar. De Peso is gewoon wettig betaalmiddel en iedereen moet die accepteren. En dat biedt kansen voor de voorbereide reiziger en je bent redelijk op weg geld op Cuba te begrijpen…

Enorme verschillen

200 Pesos Mojito

Ik zal de verschillende betaalmethoden en hun prijs illustreren aan de hand van een Mojito van 200 pesos op een terras:

Met gepinde of officieel gewisselde Euro’s kost je Mojito je dus 8 Euro.

Als je het biertje met een briefje van 10 betaalt tovert het restaurant een wisselkoers uit de hoge hoed en geeft je op basis daarvan wisselgeld. Die wisselkoers ligt meestal tussen de 35 en 50 dus laten we in dit voorbeeld 40 hanteren. Jij betaalt 10 Euro, dat is 400 pesos en krijgt 200 Pesos wisselgeld. Dat je nu dus 8,50 hebt betaald voor een Mojito leg ik verderop uit.

Als je met een briefje van 20 betaalt krijg je 650 pesos terug en je biertje heeft nu 13,50 gekost.

Als je met een briefje van 50 betaalt kost het biertje je 32,50! EUROS!!! 32,50 Euro voor een Mojito!

… Het wisselgeld wat je terug krijgt (1750 in Pesos) is namelijk maar 17,50 waard. Zal ik het voorbeeld van een briefje van 100 maar overslaan?

Als je perse met Euro’s wilt betalen onderhandel dan in ieder geval voor je bestelt even over de wisselkoers die ze berekenen… Die 40 per Euro wordt direct 200 of meer…

En als je het begrijpt kost dezelfde Mojito je 80 cent!

Zwarte wisselkoers

Er is een illegale informele valutamarkt. Hier vind je de actuele informele wisselkoers. Als je informeel wisselt dan zul je nooit op die koers kunnen komen maar wel in de buurt. Voorbeeld, vandaag is de informele wisselkoers op de zwarte markt 240. Omdat dat de middenkoers is moet je daar ongeveer twee procent vanaf trekken plus de marge van de handelaar. (Het is illegale handel en er staan stevige straffen op dus hij moet ook wat verdienen voor het risico dat hij neemt.) Een goede wisselkoers voor jou, bij een middenkoers van 240 zou iets boven de 220 moeten zijn dus laten we voor de rest van dit artikel die koers 220 nemen, dat rekent gemakkelijk.  De Euro zit in een stijgende lijn dus tegen de tijd dat jij komt, als dat niet begin december 2023 is, klopt dit voorbeeld niet en is het verschil extremer geworden.

Als je dus 100 Euro wisselt op de zwarte markt krijg je 22000 pesos… Uiteraard is de Cubaanse overheid daar niet blij mee want die willen dat je officieel wisselt of pint. De zwarte markt heet niet voor niets zwarte markt en is illegaal. De kans dat je tegen de lamp loopt als je op straat wisselt is minimaal maar niet nul. Er zijn al enkele toeristen beboet en de boete bedraagt ruim 2000 Euro! Dus pas een beetje op… De overheid zet lokverkopers in. In ons boekje leggen we je uit hoe je op legale wijze aan goedkope Pesos kunt komen. Lees dat ding!

Als je met die goedkope pesos je Mojito van 200 betaalt, kost je dat dus minder dan 1 Euro… Dat is echt stukken beter dan ‘ergens tussen de 8.50 en 33!!! Niet voor niets besteden we een heel hoofdstuk in ons boek aan het thema geld en betalen. Misschien handig dat te lezen? Met de eerste twee Mojitos verdien je de aankoopprijs terug… Mocht je geen alcohol drinken, dit voorbeeld slaat ook op koffie, limonade, taxi’s, broodjes, maaltijden en eigenlijk op alles. Zie een overzicht van een redelijk budget.

Budgetverdubbellaar

Om het nog leuker te maken hebben alle staatsinstellingen, die vroeger in CUCs rekenden, hun prijzen omgezet naar Pesos volgens de officiële wisselkoers. 

Het Ontbijtbuffet in Havana Libre kostte vroeger 8 CUC en dat was 7,50 in Euro’s. Nu kost datzelfde ontbijtbuffet 800 pesos en dat is dus 3,60! Als je bij een staatsinstelling in Pesos betaalt wordt alles spot goedkoop. De particulieren kunnen deze competitie niet aan en moeten meer rekenen. Dat levert een heel scheef beeld op. Op Plaza Veilla, een van de mooiste pleinen van Havana kost een espresso bij Escorial (staat) 40 Pesos en bij alle andere terrasjes tussen de 200 en 250… Tel uit je winst. Ff naar de prijzen kijken en je weet of het staat of particulier is. Nu moet ik daar wel bijzeggen dat de kwaliteit van de particulieren meestal wel iets hoger is en de service stukken beter. 

De staat begint door te krijgen dat ze veel te goedkoop zijn en een voor een verhogen ze de prijzen met grote stappen… Een nacht duurste hotel van Havana was 7200 en is nu 32000! Het hierboven genoemde ontbijt Havana Libre was 280 en is nu 800.

Wat nu?

Je ziet dat het belangrijk is je even in te lezen voor je naar Cuba gaat. CubaConga maakt je vakantie echt 70% goedkoper en nog leuker ook. Alleen hier te bestellen en nog met niet tevreden geld terug garantie ook…

Maar voor je die stap neemt, lees ons BLOG. Een schat aan informatie vanuit het perspectief van iemand die op Cuba woont. Helemaal gratis :-). En als je na het lezen van de blog besluit dat je nog veel meer wilt weten, up to date, goed gestructureerde informatie wilt dan wordt het tijd ons boek te bestellen :-).

We leggen je uit hoe je de zwarte wisselmarkt vindt (anders vindt die jou wel) en hoe je ermee omgaat. Wat de valkuilen zijn waar je op moet letten en zelfs hoe er een elegantere, legale manier is om aan pesos te komen. En dan heb ik het alleen nog maar over het geld en betalen… Die schat aan praktische info Bestel je hier.

Ons boek is anders dan alle andere reisgidsen over Cuba. Wij wonen hier en reisbloggers komen een week of drie, maken alle beginnersfouten en leggen je dan uit hoe jij die ook kunt maken…

4 gedachten over “Hoe werkt geld op Cuba? Zo wissel je op de zwarte valutamarkt.”

  1. Harold van der Kroft

    In je voorbeeld stel je als je 100 euro illegaal wisselt krijg je 1000 pesos. Dat moet zijn 10000 pesos.

    Met 1000 ben je behoorlijk getold

    1. Ik ga in mei-juni, voor de 12e keer, naar Cuba (Oostkant- Santiago). In het verleden heb ik cubaconga besteld, top een must voor Cuba gangers! Echter moet ik het nu opnieuw bestellen voor de laatste updates? Met name geïnteresseerd, in de elegantere, legale manier om aan pesos te komen. (Die zwarte markt vind ik wel…)

    2. Hahaha… In principe wel natuurlijk Harold,
      Daarom werken we het steeds bij en er is nogal wat veranderd de afgelopen 2 jaar!
      Maar stuur ff een mailtje want anders haal ik vanuit Cuba je spambox niet eens…
      cubabookconga@gmail

Reacties zijn gesloten.