Laatste update 04/2021

Het Casa Particular is de Cubaanse versie van wat bij ons een B&B is.

Het logeren in een Casa Particular wordt wel eens verward met het logeren bij de echte Cubanen thuis. Jij wilt helemaal niet logeren onder echte Cubaanse omstandigheden. Jij wilt gewoon een wc die doortrekt, een douche (liefst een warme), een bed in een redelijke staat en als je tussen mei en oktober gaat een airconditioning. Dat hebben de Cubanen niet thuis!

Wat’s gebeurd?

Het concept Casa Particular begon begin deze eeuw en toen was het letterlijk logeren bij de Cubanen thuis. Uit de race naar winst zijn een aantal winnaars en verliezers gekomen. De verliezers exploiteren geen Casa meer en de winnaars zijn gegroeid. Ze exploiteren meestal meerder kamers en zelfs meerdere huizen.

De Cubanen die een Casa Particular uitbaten zijn vrijwel allemaal lid van de sociale elite. Ze hebben een manier gevonden om de benodigde investeringen te doen en leven er goed van. Veel Casa Particular beginnen langzaam maar zeker te lijken op boetiek hotelletjes. De Top service en comfort die ze bieden hebben eigenlijk niets te maken met het leven van de echte Cubanen.

Voor mij zit het omslagpunt als de eigenaren hun gasten ‘klant’ gaan noemen… Dan is het eigenlijk geen Casa Particular meer maar een Hotelletje.

Groot tekort
Geencasaparticular

In Trinidad en Viñales heerstte vorig jaar (winter 2016-17) een tekort aan Casas. Gelukkig zijn er deze winter (2017/18) veel minder toeristen (Bang voor Irma en/of Trump). Het vinden van een casa is weer eenvoudig in heel Cuba! Of dat zo blijft is koffiedik kijken. De Cubaanse overheid is heel veel hotels aan het bouwen en kunnen de Casa Particulares wel eens de nek omdraaien…

Hoe vind je een oorspronkelijke Casa Particular?

Dat de succesvolle casa’s de markt domineren creëert een probleem voor de avontuurlijke toerist. Hoe vind je een Casa Particular dat nog echt dicht bij de Cubaanse werkelijkheid staat?

De Casas met een internet vermelding zijn slechts het topje van de ijsberg. Ruim 80% moet het hebben van het via-via circuit. En dat zijn nu juist de huizen die het authentiekst zijn. De huizen met een hoge tripadvisor score zijn zwaar overboekt. Geen probleem… ze vinden wel een ander huis voor je. De kans dat je in het huis dat je via het net boekt slaapt is klein. De kans dat het huis waar je wel in terecht komt lijkt op het huis dat je geboekt hebt ook.

Diverse boekingssites zijn op deze markt gedoken (Google is je vriend). De huiseigenaren noemen ze ‘agentschappen’ en allemaal draaien ze op commissie. Wekelijks komt een mannetje het geld ophalen bij de huiseigenaren. Dit is wel een sympathieke club. En HIER kun je, naast een uitgebreide selectie huizen, zelfs een Hostal vinden waar je per bed huurt.

Ik ben, zoals je hieronder kunt zien, zeker geen fan van AirBnB.

Airbnb & Booking.com

Obama kwam in maart met een ‘leuk’ cadeautje. AirBnB mag voortaan geld overmaken naar de Cubaanse huiseigenaren. Lijkt leuk maar is niet anders dat de lokale initiatieven en jineteros die toeristen naar huizen brengen nu brodeloos zijn en de commissie nu wordt opgestreken door een Amerikaanse multinational. Erger nog, het geld wordt in de US afgeroomd en komt slechts ten dele ten goede aan Cuba. Booking.com volgde al snel

Update mei 2017.

AirBnB heeft grote problemen met het betalen van de huizen die ze verhuren. De betalingsachterstand is inmiddels zo’n twee maanden. De Cubaanse huiseigenaren accepteren (voor de meerderheid) geen boekingen meer van AirBnB. AirBnB drukt de prijzen maar zorgt wel voor een goede bezetting!

Update januari 2018:
AirBnB dwingt je nu een aantal vragen te beantwoorden. Gewoon invullen want die enquete is bedoeld voor Amerikanen en heeft verder geen effect op je boekingsproces. (here to help).

Booking.com staakt overigens (tijdelijk) haar diensen op Cuba op 22/12/2019. Problemen met de betalingen.

Casas willen vanaf eind 2020 betaald worden in USD… Tis maar dat je het weet!

Authentiek Casa Particular

Authentieke huizen (ach, wat is authentiek?) zijn lastig te vinden.

Natuurlijk kennen we een paar van die huizen… Stuur een mailtje naar [email protected] met de data en het aantal personen en we kunnen gemakkelijk een huis voor je regelen! Dat doen we met plezier, want we maken niet alleen jou blij, we maken ook een van de Cubaanse families die we een warm hart toedragen blij. En wij krijgen af en toe een lekkere maaltijd geserveerd :-).

Dit aanbod is enkel geldig voor mensen die ons boek gekocht hebben… Jammer dat ik dit hier moet zeggen maar kan echt geen “gratis reis- en adviesbureau” zijn… En ja… ik controleer dat :-).

In Viñales moet je hier zijn voor een casa particular

Lees meer over Casas Particular in ons boek

Bestel het! 12,00 en niet goed geld terug (welke reden dan ook…) Doe dan! 🙂

Op de bestelpagina krijg je nog een tip die je minimaal een uur op Cuba gaat besparen…

Van Casa naar Casa ga je natuurlijk met de auto… (maar liever niet op de voor de hand liggende manier). Van Casa-A naar Casa-B op Cuba