Lees een Stukje

Waarom en hoe?

“Ik ga kijken of ik nog wat geld terug kan krijgen, ga je een paar weken mee?”.

Een goede vriend van me heeft jaren geleden eens wat geld geïnvesteerd in een bedrijf in Cuba. (Het is niet echt een bedrijf, maar ik verzin wel meer in dit boek, zie de disclaimer, maar dat hij er geld in gestoken heeft is waar en dat hij elk jaar even gaat kijken of er nog wat te halen valt, is ook waar).

Natuurlijk was mijn antwoord “ja” en 11 jaar geleden ging ik voor het eerst naar Cuba… leerde de mensen daar kennen, ontwikkelde een haat-liefde verhouding met het land en raakte volledig in haar ban.

Pieter (niet zijn echte naam) gaf me de aanleiding voor het schrijven van dit boek: “Als je zegt dat je Cuba begrijpt, heb je er helemaal niets van begrepen.” En Pieter woont en werkt al ruim 16 jaar op Cuba. Ik pretendeer dus zeker niet dat ik Cuba begrijp, wel dat ik er meer van snap dan de gemiddelde toerist die er een paar weken rondtrekt. Veel meer :-).

Al snel werd het onder mijn vrienden en hun vrienden bekend dat ik het e.e.a. over Cuba wist. Steeds vaker kreeg ik telefoontjes van vage kennissen of vrienden daar weer van die me verzochten ‘Cuba even uit te leggen’. Hoewel ik het heel leuk vind over Cuba te praten werd er een punt bereikt dat ik geen zin had keer op keer de zelfde verhalen, tips en feiten te vertellen. En toen heb ik ze opgeschreven. Dat was de basis van dit boek.

Als voorbereiding op dit boek heb ik het internet afgestruind naar zinnige informatie over Cuba en het leven als toerist in het socialistische paradijs. Er wordt een ongelofelijke hoeveelheid onzin verteld over Cuba. Of dat komt door onwetendheid of door commerciële belangen is niet altijd duidelijk, maar de waarheid is zeldzaam. Cuba zit anders in elkaar dan de meeste gidsen of reiswijzers je vertellen. Daar gaat dit boek wat aan doen. Ik wil je laten zien wat er achter de schermen gebeurt en hoe je allerlei valkuilen kunt omzeilen.

Dit boek gaat je een hoop geld besparen en je een paar niveaus omhoog helpen in mijn favoriete spelletje: CubaConga.

CubaConga refereert naar de oude arcade game Donkey Kong. Dit populaire spel uit de begintijd van de computer bestaat uit een aap die tonnetjes naar beneden gooit over een zig-zag route die beklommen moet worden. Bij ieder tonnetje moet de speler springen om zo telkens een stapje hoger te komen. Bij het behalen van de top ga je door naar het volgende level. Meer tonnetjes, meer snelheid, steeds moeilijker. Zo werkt het ook met Cuba. Hoe meer je begrijpt, hoe sneller de tonnetjes komen en hoe meer er opduiken. De Conga is een muzikale optocht waarbij alles wat geluid kan maken wordt gebruikt om een opzwepend ritme te creëren.De ervaren CubaConga speler weet dat hij te weinig weet om voorspellend te kunnen zijn en werkt aan zijn reacties. Voorbeelden van verschillende niveaus CubaConga
Niveau 0: speler is zojuist gearriveerd in zijn all-inclusive resort en komt het hek niet uit tenzij onder begeleiding van een officiële gids. Op dit niveau heb je het spelletje gekocht maar zit het nog in de folie. Om te gaan spelen moet je de CD in de speler doen en dat kan het beste buiten het resort
Niveau 1: Je wordt opgelicht op terrasjes, koopt sigaren van bananenbladeren op straat en denkt dat die aardige Cubaan echt geen enkel financieel belang bij jou heeft.
Niveau 8: Niets is wat het lijkt en alles is wat het is. Je weet dat je het niet snapt en accepteert dat. Juist daardoor kun je er het beste van maken.
Niveau 15: Je hebt een tuinman die, wijzend op een officieel ogend naamplaatje, tegen alle officiële Cubaanse inspecteurs zegt dat ze niet welkom zijn bij de ambassadeur (wat je dus niet bent). Ik kan verder niet uitleggen hoe en waarom dit werkt, ik zit pas op niveau 12.

Hoeveel niveaus er zijn weet niemand.

 

Cuba is een geweldig reisland. Het enige dat je mee moet nemen is: Alles wat je nodig hebt, observatievermogen, gevoel voor humor, geld, flexibiliteit, creativiteit, geduld en een avontuurlijke instelling. Verder gaat alles vanzelf.

Dit boek is geen: ”Dat moet je echt gaan bekijken”, “Waar liggen de hotspots?” of “Hier hebben ze de beste Mojito”-gids. Dat soort gidsen zijn er genoeg. Dit boek gaat over het leven in Cuba en hoe jij daar als toerist het beste mee om kunt gaan. We vertellen je niet waar… Maar HOE. Maar om die vragen te beantwoorden: Een honkbalwedstrijd, ligt eraan wat je zoekt en in het parkje op de punt van het schiereiland ten zuiden van Cienfuegos.

Cuba is een waanzinnig gaaf shitland, en jij mag kiezen welke kant van de medaille boven komt drijven. Cuba is een lui-lekker land, en ik verwijs hier niet naar de mannen die lui zijn en de vrouwen lekker of andersom. Cuba is het bewijs dat als het socialistische systeem ergens bij past dan is dat wel een tropisch klimaat. Dankzij het systeem is er vrijwel geen stress. Het maakt namelijk toch niet uit of je hard werkt of niet, de omstandigheden blijven hetzelfde, het weer blijft mooi en de vruchten vallen uit de bomen. Cuba is inmiddels ruim 50 jaar socialistisch en weinigen denken met weemoed terug naar de tijden van Batista. Veel Cubanen willen het land uit, maar minstens evenveel moeten er niet aan denken te emigreren. Ze hebben het prima naar hun zin en realiseren zich maar al te goed dat Cuba zo slecht niet is.

Inmiddels woon ik op het eiland en heb echt een hele andere kijk op de dingen dan de meeste reisgidsen of internetsites die over Cuba gaan. Dat komt omdat ik veel dieper in Cuba zit dat de schrijvers van die media, die hooguit twee weken over het eiland crossen, denken alles te weten en de grootst mogelijke onzin opschrijven (in mijn ogen dan.)

Al overtuigd dat we een dimensie toe kunnen voegen aan je vakantie? Koop het dan nu, download het direct en wordt CubaKenner!

Op de bestelpagina krijg je een tip die je veel tijd en ergernis gaat besparen op het vliegveld bij aankomst.

 

Vind je het niets, vraag dan gewoon je geld terug… heb je gratis het een en ander geleerd :-).

Aanbevolen artikelen:

Hoe zit dat nu met die peso?

Huur een fiets in Havana

Of een digitale vriend

Sharing is Caring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *