Tijd op Cuba

Hoe laat is het op Cuba?

Dat lijkt een simpele vraag maar het antwoord is soms zo ingewikkeld dat zelfs de verkeersleiding op de luchthaven het antwoord schuldig moet blijven. Hoe laat is het op Cuba vroeg de piloot net na de landing?

Zomertijd of wintertijd op Cuba?

Ik heb twee telefoons, eentje met een Cubaanse SIM en eentje met een Nederlandse. Beiden synchroniseren automatisch via het netwerk van de enige provider op Cuba. Hoe ingewikkeld kan het zijn?

tijdopcuba
Tijd op Cuba… een verwarrend concept

Dit geavanceerde ‘hoe laat is het’ systeem leverde vorige week dit plaatje op. Op FB maakte een vriendje de grap: Nationale tijd en Convertible tijd. (Als je die grap niet snapt, lees dan hier meer over de dubbele valuta op Cuba).

Het is zo laat als het is op Cuba

Van een goed geïnformeerde bron (laten we hem een passagier noemen) ontvingen we de volgende quote van een piloot: ’Welkom in Havana. Onze tussenstop gaat anderhalf of tweeënhalf uur duren, dat weten we niet precies. Weet iemand hoe laat het is op Cuba?’

Als de piloten het zelfs niet weten, wat moeten wij dan?

tijdopcuba2

Gelukkig kreeg de telefoonprovider de boel een paar dagen later onder controle en blijkt het overal op Cuba gewoon 6 uur vroeger te zijn dan in Nederland. Officiële tijd op Cuba: GMT -5.

Laat de tijd los op Cuba

Tijd is door mensen ontworpen systeem waarmee we onze stress kunnen verhogen. Zonder tijd kun je nooit te laat komen. Cubanen hebben niet zo’n behoefte aan stress en voor hen is tijd flexibel en kneedbaar. Dat is een heerlijke houding als je onze westerse ‘we moeten nog’ mentaliteit los kunt laten.

Doe je horloge af. Dat ontneemt allerlei mensen de mogelijkheid om je te vragen hoe laat het is. Sowieso kun je Cubanen die willen weten hoe laat het is beter links laten liggen… die hebben per definitie een andere bedoeling want geen enkele Cubaan is werkelijk geïnteresseerd in de tijd :-).

Laat de vraag ‘hoe laat is het’ gewoon los als je over het eiland toert… Totaal irrelevant. Etenstijd wordt aangegeven door je maag, de avond begint als het donker wordt en als je moe bent moet je gaan slapen. De dag begint als je wakker wordt en geen minuut eerder!

Cuba bestaat buiten de tijd dus de vraag hoe laat het is op Cuba is totaal zinloos!

Cuba is een raar land (vindt de Westerling)

Zinvol is het wel als je ons boek leest voor je het arbeidersparadijs gaat verkennen! Er zijn meer verschillen met het Westen dan je denkt!

Bestel ons boekje HIER. Niet goed geld terug, het boekje is dus totaal convertible… Tijd om te bestellen :-).

Update zondag 13 maart 2017:

Gelukkig is het probleem inmiddels niet opgelost. Mijn twee telefoons geven weer twee verschillende tijden weer… Cuba zou geen Cuba zijn als je geen hindernissen tegen zou komen die je nergens anders ziet.

Handige tip

Over hindernissen gesproken… Bij aankomt op Cuba wordt er van je verwacht dat je een paar uur in de rij gaat staan om geld te wisselen. Daar vind je HIER een oplossing voor…

Aanbevolen artikelen

Als tijd al niet juist in te schatten is, wat denk je dan van de waarheid?

De juiste tijd heb je nodig voor WiFi toegang