Snap het ingewikkelde Cuba

Cuba is een verhaal apart.

Er wordt ongelofelijk veel onzin verteld over Cuba. Het is dus een goed idee je een beetje in te lezen voor je gaat.

Hier vind je ons perspectief als bewoners van dit rare eiland en dat wijkt nogal af van de gemiddelde reisgids of reisverslagblogje van mensen die twee weken geweest zijn en Cuba helemaal ‘snappen’. Dat is onmogelijk, ik woon hier al bijna 18 jaar en snap het nog steeds regelmatig niet.

Veel informatie over Cuba op het internet of in reisgidsen slaat de plank mis of is puur geschreven vanuit commercieel of politiek perspectief. Ik ben niet commercieel en ook niet politiek dus hier vind je op een rijtje de dingen die je over Cuba zou moeten weten voor je vertrekt.

Deze post is up to date want ik werk hem elke maand bij. Cuba verandert snel.

Elk onderwerp linkt door naar een post dat verdere informatie en soms onzinnige details geeft.

Reisdocumenten.

Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn vanaf de dag van je uitreis vanuit Cuba.

Je hebt een Visum nodig (ook wel toeristenkaart genoemd) en dat kun je (meestal) niet op Cuba krijgen. SoWieSo laat je luchtvaartmaatschappij je niet aan boord gaan zonder visum. Zaak is dus visum van tevoren te regelen en dit zijn de verschillende manieren waarop je dat kunt doen.

Een reisverzekering is overigens NIET verplicht op Cuba en nog vrij nutteloos ook. Wel moet je, officieel, een Cuba-verklaring van je ziektekostenverzekering hebben. In de praktijk wordt daar nooit naar gevraagd maar mail voor de zekerheid je verzekering even dat ze je er een sturen.

Vaccinaties

Vaccinaties zijn verplicht voor Covid. Je moet volledig gevaccineerd zijn. Boosters niet verplicht.

Overnachten.

Je kunt op verschillende plaatsen je moede hoofd te rusten leggen:

Casa Particular:

Casa Particular
Casa Particular

Als je Cuba een beetje wilt leren kennen slaap je in een Casa Particular. Dat zouden wij een B&B noemen maar het zit toch iets anders in elkaar. Zo boek je een Casa particular en de dingen waar je op moet letten.

Hotels:

Mijn advies zou zijn deze te vermijden. Meestal hebben ze één of twee sterren minder dan wat de rest van de wereld aan sterren geeft aan gelijkwaardige hotels. Hotel Parque Central is vorig jaar zelfs letterlijk een ster kwijt geraakt die van de muur viel. Gelukkig is er niemand gewond geraakt tijdens die downgrade.

Hotels zijn duur, het eten is matig, de service slecht en worden allemaal door de staat gerund. Om te kijken naar de overmaat aan mensen in uniform die niets staan te doen kun je ook door gewoon een hotel binnen te lopen, daar hoef je er niet voor te logeren.

Jorge en zijn douche

Als de douche het niet doet kun je in elk hotel wel een Jorge vinden met een emmertje warm water…

Dat geld ook voor de volgende overnachtingsoptie de hel van de…

All inclusives:

De meeste mensen plannen hun Cubareis verkeerd in mijn ogen. Moe van de lange vlucht en de jet-lag rennen ze twee of drie dagen door Havana om vervolgen zoveel mogelijk van het land te zien. Ze realiseren zich niet dat reizen door Cuba niet altijd eenvoudig is (zie hieronder ‘transport’). Aan het eind van hun reis gaan ze een paar dagen bijkomen om uitgerust de nachtvlucht naar huis te nemen en als nog doodmoe thuis te komen.

Als je naar Cuba wilt voor een all inclusive vakantie kom je vaak bedrogen uit. Hier geldt hetzelfde als voor de hotels: een ster minder dan je dacht…

Geld

De technische details

Officieel heeft Cuba twee valuta. Beiden zijn alleen op Cuba te verkrijgen (en totaal waardeloos daarbuiten). Als toerist mag je beiden gebruiken en ik raad je dus aan ook wat Moneda Nacional te wisselen bij aankomst al was het maar om te laten zien dat je begrijpt hoe het werkt. Geld begrijpen op Cuba scheelt een hoop in de kosten!

Het budget

Je budget wordt bepaald door wat je wilt doen en hoe je wilt leven. Cuba is niet goedkoop en kan zo duur worden als je zelf wilt. Hier een uitgebreid verhaal over Budgetten

Ook als je goed budgetteert wordt Cuba nooit goedkoop.

Pinnen en Credit Cards

Ja je kunt tegenwoordig pinnen op Cuba en dat is iets Heel veel duurder dan contant geld meenemen. Hier de laatste informatie over pinnen en creditcards. 

Eten en Drinken

Een bar met locals

Waar zo’n 10 jaar geleden mijn motto nog was: ‘Als je kunt eten moet je eten, het maakt niet uit hoe vies want je weet nooit wanneer je weer kunt eten’ is dat tegenwoordig veel beter. Nog steeds kun je heel slecht eten als je wilt maar er zijn tegenwoordig prima restaurants (paladars) en best gezellige barretjes.

Transport

Je kunt een auto huren en hier lees je waarom je dat niet zou moeten doen. Er zijn veel betere alternatieven. Sowieso raden we je af te veel kilometers in te plannen. De snelweg van Havana naar Pinar del Rio en de andere kant op tot net voorbij Sancti Spiritus is vrijwel leeg, 6 baans en in redelijke staat. Daarna wordt het toch ‘wat minder’ omdat al het verkeer over een tweebaansweg weg moet. Reizen valt altijd een beetje tegen.

Het beste reis je met de collectivos. Dat zijn snorders die met gehuurde toeristenauto’s taxi rijden tussen alle bekende plaatsen. We leggen in detail in ons boek uit hoe dat werkt :-). (Ja, we moeten ook af en toe wat verkopen om dit blog in leven te houden.)

GPS is verboden op Cuba maar je telefoon mag je gebruiken. Download maps.me voor je vertrekt en je hebt geen wegenkaart nodig. In sommige delen van Havana wordt GPS gejammed maar daarbuiten werkt het prima.

Wil je iets met twee wielen huren? Fiets of Motor.

Beste periode om naar Cuba te gaan.

Je hoeft niet om het orkaanseizoen heen te plannen… De winter is het lekkerst qua weer en in de zomer kan het soms heel hard regenen, maar nooit lang. Het is wel warm in de zomer. Persoonlijk vind ik de kerstvakantie en begin januari te druk met toeristen. Dus zolang je om die tijden heen kunt plannen zou ik dat zeker doen. Het weer op Cuba.

Contact met het thuisfront/internet

Bellen is heel duur. Echt heel duur! Gelukkig heeft elke stad en dorp tegenwoordig een WiFi zone waar je online kunt om te whats-appen of te mailen Hier de WiFi gebruiksaanwijzing.

Spaans

Ja, vrijwel iedereen spreekt enkel Spaans. Google translate is tegenwoordig ook off-line te gebruiken (wel eerst ff downloaden). Daar kom je een heel eind mee en anders heb je altijd je handen en je voeten of ‘wat en hoe Spaans’ nog.

Veiligheid

Kijk af en toe waar je loopt

Cuba is ongelofelijk veilig. Je kunt behoorlijk risico-vrij door alle steden dwalen. Hoewel, waar andere gidsen je wijzen op de schitterende gebouwen hebben wij eerder de neiging je te vragen ook af en toe te kijken waar je loopt.

Gebroken polsen en enkels zijn het grootste gevaar voor de gemiddelde westerling die aan goed onderhouden trottoirs gewend is.

Ongemakken

Verwacht in niets Westerse standaarden en verwacht tegelijkertijd dat de Cubanen hun uiterste best doen het jou naar de zin te maken (zolang ze een centje meepikken).  Veel websites en reisgidsen zien de Jineteros als een grote bron van ergernis. Wij zien ze als een bron van vermaak en een goede manier om het land en haar mensen te leren kennen zolang je weet hoe je met ze omgaat.

Help de Cubanen

Door het systeem is er nogal wat gebrek aan zaken. Een van de dingen die je niet mee moet nemen zijn zeepjes… die zijn namelijk veel goedkoper op Cuba dan hier. Dat hele artikel is trouwens een vermakelijk bron van desinformatie.

Wat je wel zou kunnen geven, aan wie en hoe je dat zou kunnen doen vind je hier.

Help Jezelf

Je zou jezelf een groot plezier doen met het lezen van ons boek voor je gaat. Vrijwel alle informatie op het internet en in reisgidsen slaat de Cubaanse plank volledig mis. Wij willen dat je thuiskomt met leuke verhalen en fijne ervaringen en daarom hebben we drie boeken geschreven dat daarvoor zorgt. Lees in ieder geval CubaConga voor je vertrekt!

Havana ontdekken

Deze Compañero kan een virtueel plan op maat voor je maken zodat je Havana achter schermen kunt verkennen. Hier vind je nog wat extra info over Havana.

Mensen plannen altijd te weinig tijd in voor Havana. Het is veel groter dan je denkt. Mijn vuistregel zou zijn 30% van je tijd voor Havana in te ruimen en minder kilometers te maken dan je normaal zou doen.

Waarom is Cuba zo lastig te doorgronden?

Doe jezelf een lol en lees wat artikelen op deze blog als je het boek niet wilt kopen.

Daarna realiseer je je vanzelf dat het toch wel handig zou zijn ons boekje te hebben 🙂

4 gedachten over “Snap het ingewikkelde Cuba”

  1. Hallo,

    Gisteren heb ik jullie boek gekocht, maar niets ontvangen. Kunnen jullie order 3423 Cubar nakijken? Ik ontvang graag het boek.
    Vriendelijke groet,

    Brian.

  2. Ik heb nu al 2 keer Cuba Conga gelezen en nu dan ook Snap Cuba; dit alles met ook op de voorbereiding op mijn reis naar Cuba, begin 2019.
    Ik verheug me inmiddels al enorm op de geplande reis en vraag me af of ik n.a.v. het boek (en de aanvullingen) ook nog wat vragen zou mogen stellen….

    1. Natuurlijk mag dat Simone… Als ze echter met een simpele google search te beantwoorden zijn krijg je ze terug :-)…
      Stuur je vragen naar [email protected] en heb wat geduld… Zit op Cuba en ben maar 1 keer per dag online 🙂

Reacties zijn gesloten.