Monetaire herstructurering

Er is het nodige verandert sinds de CUC per 1 januari 2021 is afgeschaft. 

Maar het is niet zoals de Nederlandse volkskrant beweert dat Cuba  nu verder is gegaan met 1 munt . Niets is minder waar. Meer dan ooit heeft Cuba 2 munteenheden. De CUP en de Amerikaanse dollar.  

De Amerikaanse dollar was al mer een come back bezig sinds de invoering van de USD winkels en de bankkaart in USD die je nodig hebt om in deze winkels te kopen. De enige winkels die op dit moment nog enigszins een  assortiment hebben zijn de USD winkels, waardoor dollars gewild zijn, en men kan spreken van een dollarisering van de economie. 

Zwarte Markt

Tot 2 jaar terug  was de  zwarte valutamarkt in Cuba beperkt.  De illegale wisselaars die bij wisselkantoren stonden hanteerden vrijwel dezelfde koersen als de Cadeca. Op straat wisselen was  niet echt interessant. Je kreeg precies dezelfde koers.  

Ergens in 2019 is dit verandert.  Doordat men nog enkel  harde buitenlandse valuta kon kopen op de zwarte markt kwam deze tot bloei en  gingen de officiële koers en de zwarte markt koers steeds meer uit elkaar lopen. 

Was 2 jaar geleden een USD minder dan 1 CUC/25 CUP waard. Tegenwoordig is dat rond de 50 en stijgt de USD dagelijks met een paar centen. Verwachting van sommige kenners is dat tegen het eind van het jaar de USD meer dan 100 peso waard is.

Die kenner, dat was ik een jaar geleden en ik zat er een maand naast… In februari 2022 stond de USD inderdaad op 100.

Wat is er verder zoal veranderd met het opheffen van de CUC?

Allereerst de prijzen zijn flink verhoogd. Met name voorheen zwaar gesubsidieerde basisgoederen. Mandados, de gasfles, de electriciteit, OV . Deze hadden  veelal symbolische prijzen en gaan nu echt iets kosten .  Sommige prijzen zijn zelfs gestegen met een factor 20! Bv de genormeerde gastank die  huishoudens in flats per maand kunnen ophalen .

Sommige prijsstijgingen zijn na protest weer iets gematigd. 35 pesos voor een ijsgerecht bij Copelia of elektriciteit van 0.09 naar 0.40 per kWh was ook wel heel gortig dus stroom terug naar .33. 

De staatssalarissen zijn ondertussen met grofgezegd een factor 5 verhoogd. 

Minimum loon is 2100 CUP per maand. Laat je dus nooit meer wijsmaken dat een Cubaan maar 20$ in de maand verdient.

Aangezien de dollar nog maar met een factor 2 is gestegen, zijn de salarissen (vooralsnog) verhoogd t.o.v. de dollar.

Dat klinkt goed maar…..  De andere kant is dat de vaste lasten van mijn  huishouden van 3 personen enorm gestegen zijn. Gas, water, licht, Mandados waren vroeger ca 80 CUP . Dat wordt nu 900 a 1000 CUP. Let wel ik heb geen airco en zit meestal onder de 200 kw. 

Daarnaast. Veel (cuenta propista) prijzen zijn ook flink gestegen. Vaak met een factor 3. Dat geldt weer veel minder voor prijzen in staatswinkels. Die zijn hooguit licht gestegen. (als er iets te krijgen is).

De luxe staatsproducten zijn vrijwel gelijk gebleven in prijs. Ontbijt Havana Libre was 8 CUC en is nu 200 CUP.

De salarissen zijn dan wel veel hoger geworden, maar als je geen salaris hebt? Hoe ga je dan met 400% inflatie in een maand om? Cuba heeft ongeveer 1,1mio mensen in dienst van de staat. De rest moet zijn geld bij elkaar scharrelen of is Cuenta Propista. Die vallen momenteel buiten elke boot.

Een andere verandering is dat Staatsbedrijven hun eigen broek moeten gaan ophouden. Wat dit in de praktijk gaat betekenen en hoeveel staatsbedrijven daadwerkelijk failliet zullen gaan is afwachten .

Bijeffecten van maatregelen zijn niet altijd de gewenste.  Om de inflatie tegen te gaan zijn bijvoorbeeld maximumprijzen van groenten en fruit bepaald. Mooi streven maar.. 

In mijn buurt is er een staatsmarkt en een cuenta propista markt. Normaal lag er altijd veel meer en beter spul bij de duurdere particuliere markt. Nu ligt deze er triest bij. Meeste kramen staan leeg. Voor het eerst ligt er zelfs meer bij de nu redelijk gevulde staatsmarkt.   particulieren  willen blijkbaar hun spullen niet tegen de genormeerde prijzen verkopen en doen dit dus elders (karretjes, langs de weg)  tegen een veelvoud van de prijs.  

Officieel is de invoering van de dollar een tijdelijke crisismaatregel die zodra dat mogelijk is afgeschaft wordt. Denk zelf dat er een reële kans is dat de dollar nog lang blijft. Dan heb je grote kans op een steeds verdere dollarisering van de (informele) economie van Cuba. Zeker op het moment dat het toerisme weer echt op gang komt. 

Voor toeristen betekent het dat de Amerikaanse dollar de handigste munt is. Alles en iedereen ziet het liefste dat je alles in dollars afrekent.  Dus wat dat betreft heeft de USD gewoon de rol van de CUC overgenomen. 

PRIJSINDICATIES CAMAGUEY NA OPHEFFEN VAN DE CUC 

2 bosjes Acelga (zwitserse snijbiet)   15 CUP (was ca 5 )

Grote Kool            30 CUP 

(vroeger ca 10 /15)

Grote streng uien  200-270 CUP

(vroeger 100)

Tomaten (pond)        30 CUP particulier,  12,30 CUP (staats) placita 

Grote paprika (pond)    35 CUP  

(vroeger hooguit 10) 

1 lang brood bij bakker   5 CUP 

(gelijk gebleven)

Queso Crema 450.   45 CUP

Gasfles (genormeerd)   180 CUP (was 7)

Mandados.   ca 165 CUP (was ca 15)

Internet nauta hogar 40 uur       300 CUP (was 15 CUC)

Internet 4 uur                  50 CUP (was 2 CUC)

Gouda kaas. 8 USD per kilo . 

Omo wasmiddel 500 gram     2.10 USD 

Duitse Yoghurt beker 400gram     1.50 USD  

diner  met rundvlees in quarantainecentrum              Gratis!!!!! 

(CUP = Cubaanse peso) 

Koers dollar straat : ca 47 CUP  cadeca: 24 CUP               

Mandados =  Het pakket basisgoederen waar alle personen in Cuba recht op hebben. O.a olie,rijst, suiker, eieren, bonen 

Overgenomen en bewerkt met toestemming van Dasilvalouis. Origineel op het CubaForum.

Voor jou als bezoeker:

Je hebt hier eigenlijk niet zo heel veel mee te maken als toerist. Het volstaat om te weten dat Cubanen voor de monetaire herschikking niet genoeg salaris kregen om van te leven en daarna ook niet… Dus moet iedereen bijklussen. Dat gaat dan meestal ten koste van jou :-)…

Het belangrijkste om te weten is dat de wisselkoers op de zwarte markt zwaar afwijkt van de officiële wisselkoers. Als je officieel wisselt of pint is alles drie keer duurder dan wanneer je contante Euro’s op straat wisselt. Hoe je dat het beste doet? Lees ons boekje!

Dit is echt een no-brainer. Als je met een investering van 15E je vakantie 60% goedkoper kunt maken…