Inflatie op Cuba

Prijzen rijzen de pan uit

Sinds januari 2021, toen Cuba het dubbele geldsysteem overboord zette en overschakelde op de CUP (gewone Cubaanse Peso), ontstond er niet alleen een dubbel geldsysteem, ook ontvlamde de inflatie. Ja, het afschaffen van het dubbele geld systeem (wat niet waar was) creëerde een dubbel geldsysteem omdat de Dollar zijn intrede deed.

In 2021 was de officiële inflatie 67% maar dat zijn de officiële prijzen en tegen die prijzen is helemaal niets te koop. De werkelijke geldontwaarding was eerder rond de 500%! De officiële prijs van een fles water is bijvoorbeeld 24 Pesos… Op straat betaal je minimaal 150 en in de winkel is het niet te koop. Alles gaat direct de zwarte markt op en de officiële prijzen zeggen dus niets over de werkelijke geldontwaarding op het moment.

Cubaanse Inflatie

2022 deed daar nog een schepje bovenop van ongeveer 400%. Alles is dus in twee jaar tijd ongeveer 10 keer zo duur geworden! 

Inflatie voor de reiziger

Daar heb jij, als toerist, geen last van als je begrijpt hoe geld werkt hier op Cuba. Als je dat niet snapt, dan ben je, door gebrek aan voorbereiding, stevig aan de beurt! Op Cuba is de ‘geen idee belasting’ erg hoog!

Gelukkig voor ons is de devaluatie van de Peso ook enorm. Waar je 2 jaar geleden nog 25 pesos voor een Euro kreeg is dat nu, als je handig bent, 220. (sept 2023).

Dus alles is tien keer zo duur en 8 keer zo goedkoop geworden. En bij de meeste staatsinstellingen is alles nu 50% goedkoper dan 2 jaar geleden omdat ze niet kunnen rekenen. Zal de technische kant hier buiten beschouwing laten maar kocht gisteren witte wijn die in Nederland 22,95 per fles kost voor 2,75!

Hoe lang dat duurt weet ik niet. Prijzen gaan hard omhoog. Zo kostte vorige maand een Mojito in Hotel Inglaterra nog 180 pesos, nu is dat 300. Ontbijt van 350 naar 800. Van de ene dag op de andere! Ik heb de logica van de prijsverhogingen nog niet kunnen ontdekken. Dat zal wel aan de verschillende rekenmethoden liggen die verschillende bedrijven hanteren. Zo koopt de staat de hiervoor genoemde fles wijn voor 4 Euro in, rekent dan op 25 pesos per Euro en heeft dan 100 Pesos betaald voor die fles. Ze verkopen hem aan een winkel voor 300 (denkend dat ze 66% marge maken) en die verkoopt hem weer voor 500. En die 500 Pesos koop je op de zwarte markt voor 2,75! Iemand maakt zwaar verlies maar dat mag de pret niet drukken als je het een beetje snapt.

Als je de huidige situatie op Cuba een beetje wilt begrijpen is het belangrijk het geld te snappen. De onvoorbereide toerist, die denkt dat Cuba vast op Cyprus en Curaçao lijkt omdat dat ook warme eilanden die met een C beginnen zijn, gaat hier volledig voor gaas… Lees je dus ff in! 

Als je overigens gaat pinnen of met je credit card betaalt dan betaal je de hoofdprijs. Niet doen dus, cash is KING! Lees ff deze post over het geld hier.

Aanbevolen artikel: Hoe ga je om me de wereldbekende Jineteros?