Havana es Havana

Havana
Havana zonder make-up

Ahhhh. Havana…

Havana is de  hoofdstad van Cuba en de grootste stad van de Caraïben. ‘Havana es Havana’ zeggen de Cubanen en hier gebeurd het. De oude dame loopt wat krom en is wat gerimpeld maar bruist en swingt als geen ander. Ze heeft net een nieuwe heup en gaat dansend door het leven.

Inwoners

Er wonen ongeveer 3 miljoen mensen. Officieel zijn het er 2 maar ongeveer 1 miljoen mensen verblijft er illegaal. (Op Cuba mag je niet zomaar gaan wonen waar je wilt.) Als die mensen leven op een kluitje en zorgen voor een bijzondere dynamiek die je nergens anders op Cuba vindt.

Middelpunt

Havana is het politieke, economische, culturele en culinaire middelpunt van Cuba. Ik ben er niet voor niets gaan wonen. De meeste mensen ruimen op hun rondreis niet genoeg tijd in voor Havana. Op Santiago na (wat weer een geval apart is) lijken alle stadjes op elkaar en is het zinloos ze allemaal te bezoeken.

Havana is 30%

Besteed meer tijd in Havana dan je van plan was! De stad is veel groter en interessanter dan enkel ‘Oude Stad’ en Vedado. Dat zijn de toeristische Disney varianten. Mocht je de stad echt willen zien en achter de make up van de oude dame willen kijken dan kan ik je daarbij helpen. Ben tenslotte niet voor niets Local Hero. Ik raad mensen aan om ongeveer 30% van het aantal dagen van hun vakantie in Havana door te brengen. Dat hoeft niet via mij hoor! Alle andere Local Hero’s kennen de stad op hun duimpje en kunnen je dingen laten zien die niet in het Lonely Planet afvinklijstje staan. Neem een digitale vriend die je de stad laat zien!

Gids

Wil je Havana liever met een Nederlandstalige gids ontdekken? Havanatours heeft Wandel-, Fiets- en autotours.

Strand en natuur

Bus Havana
Havana-Bus-Strand-
Cuba strandvakantie
Bus strand vlakbij

Zelfs het strand is in de buurt en eenvoudig te bereiken met de bus. (5 CUC vertrekt elke half uur vanaf Parque Central en de naam zegt het al, dat is het centrale park). Midden in de stad vind je natuur (Almendares) en rust (Miramar). Huur een fiets en verken de buitenwijken.

Feiten over Havana

  • Er zijn 9 universiteiten.
  • 15 gemeenten (het is dus veel meer dan Veilla en Vedado
  • In heel Havana stort gemiddeld 1 gebouw per dag in. En dan wordt daar een parkje van gemaakt.
  • Het rioolsysteem dateert van 1911 en wordt momenteel gerenoveerd met behulp van Koeweit. (En dat is hard nodig!)
  • Havana heeft als bijnaam de stad van de kolommen
  • Gesticht in 1519
  • Heel de Oude Stad en de hele Malecon zijn wereld erfgoed (Unesco)
  • De stranden liggen op 20 minuten rijden (bus, 5 CUC heen en weer)

Havana is een wereldstad en je kunt haar niet even in twee dagen ‘doen’. Neem de tijd!

Hier wat ips om van het gebaande pad af te komen

Scam City

Het is ook ‘scam capital of the world’. Overal ter wereld worden toeristen opgelicht. Dit gebeurd door mensen die aan de zelfkant van de maatschappij leven. In Havana is dat ook zo, alleen moet de professor en de chirurg ook een centje bijverdienen. (Voor inkomen en levensonderhoud zie ons boek.) Dat maakt het leven voor een toerist net iets ‘uitdagender’… Als je weet hoe je daar mee omgaat is het leuk. Als je dat niet weet wordt je drie keer zwaar getild en vermijd je daarna alle contact met Cubanen. Dat is jammer want ze zijn een gecultiveerd, sociaal en bijzonder volk. Zorg dus dat je alle scams en het systeem snapt en ga dan door naar het volgende niveau!

Over tijd gesproken: Land je in Havana, dan krijg je op de bestelpagina een tip die je een paar uur op het vliegveld bespaart. Je moet het boekje niet kopen (mag wel)  maar doe je voordeel met die tip…

Aanbevolen artikelen:

Huur ‘n Fiets en verken de niet toeristische delen van de stad

een op maat gemaakt plan voor Havana