Reis met contant geld naar Cuba

Laatste update 08/2018

Cuba is een van de laatste economieën die vrijwel volledig op contant geld draaien. Je kunt nergens in de winkel pinnen met een pinpas(echt helemaal nergens), creditcards worden alleen geaccepteerd om geld op te nemen en vrijwel niemand heeft een bankrekening. Je kunt wel pinnen met een Visa of Master kaart maar da’s duur…

Update maart ’18

Bij steeds meer geldautomaten kun je gewoon pinnen. Hier het laatste nieuws over pinnen op Cuba. Kan maar één pagina echt up to date houden… Dingen veranderen snel op Cuba en worden dan weer teruggedraaid… Vanaf ’18 wordt deze pagina niet meer bijgewerkt. Deze wel. 

Dat neemt niet weg dat de informatie op deze pagina in oktober 2020 nog steeds actueel is.

Je kunt het best contant geld naar Cuba meenemen. (Tip, neem grote biljetten mee en stop ze in een geldriem (dus niet zo’n ‘kijk hier zit al mijn geld’ buidel), maar een gewone riem, liefst een van plastic, zodat je hem op het vliegveld niet af hoeft te doen.).

Zo’n ding dus…

geld naar Cuba

Zo neem je geld mee naar Cuba

Hoeveel geld moet je meenemen naar Cuba?

Hoeveel geld je moet meenemen hangt een beetje van je reisplannen en persoonlijke wensen af, maar houd er rekening mee dat je meer geld moet meenemen dan je nodig denkt te hebben. Cuba is duurder dan je zou denken, en je kunt beter wat te veel meenemen dan wat te weinig. Je kunt met je Credit Card in de bank geld opnemen, maar dat is stukken duurder dan contant wisselen. Regelmatig moeten mensen naar de ambassade om daar een voorschot op te nemen omdat hun geld op is. Voorkom die ellende, neem wat extra geld mee naar Cuba!

Overigens, mocht je geld tekort komen dan kun je naar de Nederlandse ambassade en die kunnen helpen. (Dan moet je wel iemand in Nederland hebben die geld naar buitenlandse zaken wil overmaken.)

Hoeveel geld mag je meenemen?

Cuba is niet vies van een beetje buitenlandse valuta. Je mag zoveel meenemen als je wilt. Boven de 5000$ moet je het aangeven maar je mag ook drie ton meenemen (niet dat je die uit kunt geven of mee terug mag nemen maar dat was de vraag niet). Probeer een beetje te mikken met je budget. Als je 5000€ mee terug wilt nemen kun je problemen aan de grens krijgen en het eventueel kwijt raken. Een paar honderd euro is geen probleem op de terugweg.

Budget

Je budget hangt natuurlijk af van je levensstijl. Je kunt op Cuba zonder enige moeite 500 Euro per dag opmaken.

Hier vind je een uitgebreidere post over je budget en hoe het onder controle te houden.

Doe dat bedrag maal het aantal dagen dat je op Cuba verblijft en je hebt een redelijk idee van hoeveel je geld je moet meenemen.

Misplaatste vraag over geld op Cuba:

Vaak krijgen we de vraag hoe je het best je geld kunt uitgeven om vooral het regime niet te steunen. “wij verblijven in Casa’s particular om maar vooral de gewone Cubanen te helpen…” is een van de misvattingen.

Er zijn drie manieren waarop toeristen geld het land binnen brengen. (Met geld bedoelen we hier valuta die internationaal waarde hebben.):

–    Hotelboekingen… Worden betaald met een Credit Card… dat geld gaat rechtstreeks de zakken van de staat in. (in dit geval meestal het leger.)
–    Autohuur… dito (ook allemaal van het leger.)
–    Wisselkantoren en banken waar toeristen hun harde valuta inleveren en daarvoor CUCs terugkrijgen. We zien CUCs als echt geld maar het heeft geen enkele waarde buiten Cuba…

Maak je dus niet te druk wat je met je CUCs doet… Het echte geld is toch al van de staat… De casas zijn sowieso niet ‘de gewone Cubanen’… Zeker niet de casas die jij op internet vindt… Lees Hoe boek je een Casa Particular!

Begrijp geld op Cuba

Door het twee valuta systeem en de bijbehorende valkuilen is begrip van geld in Cuba belangrijk om je budget te bepalen. In ons BOEK besteden we een heel hoofdstuk aan het thema Geld in Cuba.

We kunnen erg moeilijk inschatten hoeveel geld jij nodig hebt, maar budgetten lopen over het algemeen uiteen tussen 45 en 200 euro per dag. Dankzij ons boek kun je een luxe leven leiden dat normaal 200 euro kost voor slechts 45… Je hoeft dus met een kleine investering minder geld mee te nemen naar Cuba :-). Koop het HIER.

Cuba is een totaal ander land dan de landen die jij al kent (ook als je een uitgebreide reiservaring hebt). De keus is dus: je erin verdiepen of je aan de lopende band vergissen. Op Cuba betaal je systematisch een ‘geen flauw benul’ belasting. Hoe meer benul je hebt, hoe lager die belasting.

Krijg benul!

CubaConga is geen verzameling blogposts. We gaan één of twee niveaus dieper in op de bijzonderheden van Cuba. Verschaf jezelf een hele stapel benul. Je verdient de investering in ons boekje binnen een paar uur op Cuba terug! Op de bestelpagina krijg je een extra gratis tip waarmee je de tijd die je op dit blog hebt doorgebracht in veelvoud weer terugverdient op Cuba!

Geld sturen naar Cubanen

Als je vaker op Cuba komt en je bouwt een vriendenkring of een relatie op dan komt er regelmatig de vraag: ‘kun je wat geld sturen?’ Cubanen hebben namelijk een permanente behoefte aan gratis geld. Dat heb ik persoonlijk trouwens ook dus als je me wat geld kunt sturen dan graag!

Er zijn verschillende manieren om dit te doen en de eenvoudigste (en duurste) methode is dat de Cubaan in kwestie een FINCIMEX bank kaart haalt (dat is een debit kaart) en dat je daar dan geld op stort via een van de vele websites die zich hieraan wijden. (google ‘sending money to Cuba’). Dat kost ongeveer 17%, ongeacht het bedrag. Ik raad dit systeem aan voor bedragen tussen de 30 en 100 CUC.

Je kunt ook geld overmaken naar een bankrekening. Daarvoor moet de Cubaan over een rekening beschikken en jij moet naar de ABN (lang ingewikkeld verhaal over US embargo en Europese richtlijnen dat eindigt op:’Alleen de ABN maakt geld over naar Cuba tegen een redelijk tarief). Kost 16,50 per transactie en vanaf 90 CUC dus de moeite waard. Het kan echter goedkoper en sneller 🙂 CubaConga level 16 geld naar Cuba sturen!

Voor kleinere bedragen dan 30 kun je het best telefoons opwaarderen. Elke drie weken heeft Etecsa een opwaardeer actie. Je stuurt minimaal 20 CUC en de ontvanger krijgt 20 CUC saldo (dat overdraagbaar is) en 30 CUC bonus. Het saldo wordt vervolgens verkocht en de bonus gebruikt om anderen tegen betaling te laten bellen. 20 CUC overmaken levert ongeveer 30-35 CUC op en kost net iets meer dan 20 Euro.

Investeren

Wil je heel veel geld overmaken naar Cuba dan heet dat investeren en raad ik je aan eerst deze post te lezen: Investeren in Cuba

Aanbevolen artikelen:

Zo boek je een oorspronkelijke Casa Particular

Onzin over dubbele valuta op Cuba