Drinkwater op Cuba

Drinkwater op Cuba, het verhaal

Drink veel water! Cuba is warm en je loopt waarschijnlijk meer dan normaal. De Cubanen vinden dat toeristen veel water drinken. ‘Een toerist loopt ongeveer 1 op 10’ grappen ze tegen elkaar. Drinkwater is niet schaars!

Alleen toeristen drinken bronwater.

Een van de nadelen van de planeconomie is dat alles van boven af gepland wordt (het woord zegt het al bijna) en dat inspelen op de werkelijke vraag dus moeilijk is. Dit zorgt ervoor dat, als er veel toeristen zijn er te weinig water te koop is. Sterker nog, sommige westerlingen lopen halve dagen te zoeken naar een fles water.

Regelmatig wordt ik op straat aangeklampt met de vraag waar ik mijn water gekocht heb…

Mijn tip verbaast ze dan: ’Uit de kraan.’

Als je deze post vanuit je comfortabele stoel leest realiseer je je nog niet hoe lastig water kan zijn op Cuba… Lees dus door.

drinkwater
Drinkwater

Prima drinkwater.

Het water uit de kraan smaakt een beetje naar chloor maar is verder prima te drinken. Je hoeft dus niet op zoek naar een fles water, je kunt vrij risicovrij water uit de kraan drinken. Die chloorsmaak haal je er uit met een eenvoudige truc (die we in ons boek beschrijven). De volgende dag  heb je prima, lekker koud, drinkwater.

Je koffie, thee en ijsblokjes worden ook van dit water gemaakt en de sla wordt ermee gewassen… Zelden kom je mensen tegen die er ziek van geworden zijn en in de ruim 4 jaar dat ik inmiddels op Cuba heb vertoefd is het mij twee keer gebeurd…

Triviale tip

Dit lijkt natuurlijk een tip van niets als je lekker thuis zit te lezen, maar na vier uur zoeken naar een fles bronwater is de kennis dat je ook gewoon kraanwater kunt drinken plots een heel ander verhaal! Overigens worden er tegenwoordig woekerprijzen gevraagd voor flessen water.

Filter

De meeste Casas hebben een waterfilter. Dat haalt de rare smaakjes uit je water. Alleen als je dat filter een paar jaar gebruikt zonder het te vervangen voegt het wat extra bacteriën toe. Het filter op zich is dus niet zo’n best idee.

drinkwater fllter
drinkwater filter

Mijn advies: Laat het water uit het filter minimaal 8 minuten koken om helemaal zeker te zijn dat je darmen niet gaan (tegen)sputteren.

Drink smakelijk!

Voor meer praktische tips verwijs ik je allereerst naar deze blog en dan naar CubaConga. Koop dat boekje, het kon wel eens de beste investering zijn die je doet voor je naar Cuba vertrekt.

Water Tip:

Neem een flesje water mee uit het vliegtuig… het gaat even duren voor je door de douane, kofferband, weer douane en geldwisselkantoor heen bent en water kunt kopen.

Die wachtrijen zijn overigens te verkorten… Lees ons boek

‘Wat wilt u drinken?’ Vraagt de ober… ‘Water’

‘Con gas o natural?’

‘Natural’

‘No Hay’

‘Con gas dan maar’

‘S’acabo!’

Het verschil tussen ‘no hay’ en ‘s’acabo’ leggen we in ons boek wel uit… Er was gewoon geen water te koop op dit terras…

IJSKLONTJES

De laatste tip over water drinken op Cuba gaat over ijsklontjes. Alle reisgidsen en reisblogjes raden af om ijs in je drankje te laten doen. Want dat zou gemaakt zijn van kraanwater. Als dat echt zo zou zijn dan hadden ze gelijk maar je raadt het al… Niemand maakt zijn ijsklontjes zelf. Er is een ijsklontjesfabriek die die dingen in grote zakken levert en zie maken hun klontjes van gepurificeerd water. Maak je dus geen zorgen en geniet van die Mojito MET ijs!

Aanbevolen artikelen:

Water koel je zo

Hierom heb je ons boek nodig

Reacties zijn gesloten.