De actuele situatie op Cuba

Dit is dus een pagina die ik elke maand ga moeten bewerken want de situatie vandaag is niet die van volgende week. Er verandert op dit moment heel veel en dat gaat heel snel. Dit is de update van 2 september 2023.

Zo is het brandstoftekort van vorige maand met uren lange rijen voor de pomp inmiddels opgelost maar dat kan volgende week weer anders zijn. Dankzij 7 Turkse varende elektriciteit-centrales hebben we al 2 maanden geen stroomstoringen meer. Zodra Cuba de rekening niet betaalt, varen die weer weg en komen de stroomstoringen natuurlijk terug. Het brandstoftekort is terug en sterker dan ooit. Openbaar vervoer hier in Havana is ‘lastig’.

GELD

De officiële wisselkoers van de Euro staat op 125 pesos en op straat krijg je momenteel 180 pesos voor een Euro. Dat was twee maanden geleden 200 en een half jaar geleden 150. Dat zijn nogal grote veranderingen met behoorlijke implicaties voor je kosten. Daar komt bij dat de inflatie huizenhoog is en prijzen niet geleidelijk stijgen maar met grote sprongen en verschillende bedrijven gebruiken verschillende omrekenstaffels zodat prijzen echt totaal ondoorzichtig zijn geworden. Het is dus op het moment erg belangrijk om je ogen open te houden! Snap geld en het principe van Cash is King voor je vertrek!

ETEN

De voedsel situatie is op het moment nijpend. Er is gewoon niet genoeg! Daar ga jij als toerist met je harde valuta niets van merken behalve dat restaurants niet altijd alles kunnen serveren wat ze op de kaart hebben staan. (Mensen die Cuba goed kennen vinden dit een goede grap, jij waarschijnlijk ook tegen de tijd dat je hier drie dagen bent geweest.)

Mocht je erover denken zelf te gaan koken, bereid je dan voor op uren zoeken naar de ingrediënten en dat je meer geld kwijt bent dan wanneer je in een restaurant eet. 

TOERISME

Het individuele toerisme is aan het terugkomen. Waar we drie maanden geleden nog voornamelijk georganiseerde busreizen hadden zie ik meer en meer reizigers. (Die busreizen zijn met name gevuld met toeristen.)

Dat is goed voor het land. Er is momenteel benzine genoeg en er zijn zelfs auto’s te huur maar geen benzine te krijgen en dat geldt voor iedereen behalve de toeristenauto’s. Die hebben speciale pompstations waar je 10 of 20 liter per dag mag tanken. Er is een overvloed aan Casas Particular en die zijn nog lang niet gevuld. Omdat het nog vrij rustig is met buitenlanders is het momenteel geweldig reizen dus…

OVERNACHTEN

Is geen enkel probleem. Al willen de Casas allemaal in Euro’s betaald worden. Als je op zeker wilt spelen (wat momenteel totaal niet nodig is):Zo boek je een casa

TEKORTEN

Er is hier op het moment vrijwel niets… Laat dat ff op je inwerken en neem alles mee wat je nodig hebt. Niet te koop (tijdens deze update):

Deo, wasmiddel, koffie, kip, tandpasta, zout, suiker, conditioner en zeep om er maar een paar te noemen. Deze lijst kan morgen veranderen maar ik pas hem echt maar 1 keer per maand aan.

Zorg dus dat je inlegkruisjes bij je hebt als je die gebruikt! Het schrijven van een post op deze blog kost me gemiddeld een dag of vier (niet full time hoor!). Terwijl ik dit schrijf zijn de winkels inmiddels allemaal gevuld met tandpasta en dat kan dus voorlopig weer van het lijstje hierboven af… Zo zie je maar hoe snel de actuele situatie verandert.

Mocht je nog ruimte in je koffer hebben dan heb ik nog wel een Albert Heijn wensenlijstje! (uiteraard geheel legaal en op mijn kosten).

REISADVIES:

Persoonlijk denk ik dat het een perfect moment is om naar Cuba te gaan. Voorwaarde is wel dat je goed voorbereid bent. Als je hier aankomt met enkel een Credit Card ben je in de aap gelogeerd!

Snap in ieder geval het geld voor je vertrekt!

Lees ons boekje!!! Echt, verplichte lectuur om Cuba te overleven…