Je kunt beter geen Cubaanse Sigaren op Cuba kopen.

Laatste update  06/20

Zeer, zeer regelmatig duiken er mensen op die een geweldige deal hebben gemaakt op Cuba en vol trots hun echte, originele Cubaanse sigaren te koop aanbieden. (Gekocht van iemand die een neef heeft in de fabriek, echt waar! Of van iemand die echt in die fabriek werkt, of daar een tante heeft. Of van de Cooperativa (die niet bestaat). )

De algemene regel in deze is dat als je er niets van weet je waarschijnlijk ook geen topdeal maakt. Sterker nog er is wereldwijd een “Je weet het niet” belasting. Hoe minder je van iets weet hoe meer je geflest wordt. Die regel is op Cuba dubbel zo sterk en hard!

Dit zijn echte Cubaanse Nep Sigaren

sigaren

Mooi he?

Wat de kenners zeggen over Cubaanse sigaren

overal, dus ook op het Cubaforum of de sigarenliefhebbers lopen een paar kenners rond die steevast de gelukkige man/vrouw die roept: ‘Wie wil er mijn echte Cubaanse sigaren kopen?” uit de droom helpen.

Achteraf erachter komen dat je getild bent is een hard gelag (of gelach, hangt van je perspectief af). Beter van tevoren even dit stukje lezen.

Kern van het verhaal: Als jij niets van sigaren weet en je koopt ze om eraan te verdienen omdat niemand zo’n goede deal kan maken als jij is de uitkomst het reeds genoemde gelach (g).

Goede sigaren koop je niet op straat

Geen enkele sigaar die op straat aan toeristen verkocht wordt op Cuba is een goede sigaar! Echt waar… GEEN enkele! Neem dus de moeite niet. Er worden allerlei verhalen opgehangen. Die tante van die aardige man met die Adidas schoenen (fout signaal), dat grote horloge (nog een fout signaal) en die gouden kettingen (extra fout signaal voor als je die andere niet opgepikt had) werkt niet echt in de sigarenfabriek. Zelfs die aanbieding in de fabriek zelf zijn niet echt sigaren uit die fabriek. Die cooperativa (waarover je vast in de krant hebt gelezen… NOT) bestaat niet.

De vindingrijkheid van de Cubanen kom je nergens meer tegen dan wanneer je Cubaanse sigaren wilt kopen.

Als je niet weet wie de sukkel is in een deal… ben jij het…

Drugshandel

De Cubanen die op straat sigaren verkopen zijn een soort drugshandelaars. Het is namelijk verboden waar. Dit wil niet direct zeggen dat ze volgens onze normen ook crimineel zijn. De Cubaanse wet is nu eenmaal een andere… Sigarenhandel is voer voor een spannende excursie. Zeg eens ‘ja’ tegen iemand die je op straat vraagt of je sigaren wilt kopen… Niet om ze te kopen, maar om de ervaring. Hij neemt je mee naar een achterkamertje en daar komen de sigaren van onder het bed… NIET kopen! Het zijn slechte sigaren… Kijk alsof je er verstand van hebt en weiger beleefd. Geef de man die je meegenomen heeft een dollar.

Commissie

Voor de grap ben ik eens een onderhandeling aangegaan met een illegale sigarenhandelaar wat mijn commissie zou zijn als ik toeristen aanbracht. Hij verkocht de dozen voor 120 CUC per stuk en 50 daarvan zouden voor mij zijn!!! Je snapt dat sommige mensen je erg graag naar deze winkel brengen… Dat zijn de jineteros, maar in principe is elke Cubaan dat. Zo ga je met ze om.

Goede Cubaanse sigaren kopen?

Ik heb maar één enkel advies voor mensen die echte Cubaanse sigaren willen kopen… Hajenius in Amsterdam, de sigarenhandelaar om de hoek of Cubaanse sigaren kopen via internet. Daar is je kans het grootst dat je echte koopt!

Mocht je toch Cubaanse sigaren willen kopen. Blijf dan in Nederland en koop sigaren die door kenners zijn ingekocht.

Wil je perse die Cubaanse sigaren kopen op Cuba, doe dat dan bij vertrek op het vliegveld, gewoon tegen de officiële prijs. Daar heb je nog de grootste kans dat je goede sigaren koopt. Wel even aankondigen dat je een bonnetje wilt. Ook dat verhoogd de kans op echte sigaren want zelfs op het vliegveld worden neppers verkocht.

Ik realiseer me maar al te goed dat dit niet het antwoord is waar je op hoopte. Cuba is wel eens vaker niet waar je op hoopt. Hopen is leuk, begrijpen beter. Hier het hele verhaal waarom Cubaanse sigaren niet meer zijn wat ze waren.

Geen flauw benul belasting

Op Cuba is de ‘geen flauw benul’ belasting heel hoog en wordt op alles geheven. Je zou ons boek dan ook een fiscale adviesgids kunnen noemen waar we je laten zien hoe je die belasting ontwijkt. (Ontwijken is geheel legaal!)

Behalve sigaren kent Cuba nog wel een paar andere valkuilen. Hopen valkuilen! Kan dat eigenlijk een ‘hoop kuilen’? Daarom nog een advies (heb nu toch mijn advies-pet op). Lees ons boek, kost je minder dan een sigaar en het voorkom dat de de sigaar bent eenmaal op Cuba.

Over advies gesproken, op de bestelpagina krijg je nog een tip die je een paar uur gaat besparen op Cuba en dankzij Covid-19 een cadeautje…

Ik weet dat je liever een tip had gehad waar jij als leek goede sigaren kunt kopen op Cuba maar ik verkoop geen illusies. Ben geen Cubaan :-).

Aanbevolen artikelen om wat andere illusies door te prikken:

De waarheid op Cuba

10 fabels over Cuba