Een Cubaanse Koelkast

Ik heb een koelkast nodig.

Gewoon een normale, niet te grote koelkast. Toevallig heb ik afgelopen zomer een koelkast gekocht bij CoolBlue en zoiets wil ik ook op Cuba. CoolBlue weigert me een koelkast te sturen en dat is ook maar beter omdat hier het voltage en de frequentie anders is en alle elektronica er binnen de kortste keren de brui aan geeft.

Op naar de winkel. Daar staat een koelkast die lijkt op die ik bij CoolBlue heb gekocht voor 385 euro.

De prijs is in CUC en dat is ongeveer een Dollar en dat is momenteel ongeveer een euro. Die koelkast is dus dubbel zo duur en nog van een minder goed merk en met een minder goed milieulabel ook. Toch heeft iedereen een koelkast hier!

Veel te duur!

Ik ben niet van plan om bijna 800 dollar voor een koelkastje af te tikken en kan me ook niet voorstellen dat Cubanen dat wel doen. Ikbespreek mijn probleem met een goede vriendin…

‘Dat gaan we op z’n Cubaans oplossen. Welke wil je?’

Wij naar de winkel en ik wijs mijn koelkast aan. ‘Vierhonderd?’ is haar vraag?

Dat lijkt me een prima prijs voor een nieuwe koelkast met drie jaar garantie. (Over garantie heb ik het nog wel een keer.)

Drie weken later heb ik mijn koelkast en betaal ik haar 400 CUC.

Wat’s gebeurd?

Ody, mijn vriendin, heeft een paar buitenlandse verloofdes en haar Canadees kwam naar Cuba voor twee weken vakantie. Ze verhuisde haar koelkast naar de buren en nam de Canadees mee naar huis. Tranen met tuiten want ze had haar koelkast moeten verkopen om eten voor de kinderen te kopen… Dat kan zo’n Canadees natuurlijk niet verkroppen en de volgende dag naam hij haar mee naar de winkel. ‘Kies er maar een uit schat.’

De koelkast werd diezelfde dag nog bij haar afgeleverd. Dolblij!!! Wat een geweldige echtgenoot is die Canadees!

Twee weken later vertrekt hij weer en wordt de koelkast bij mij afgeleverd. Iedereen blij! Ody heeft 400 CUC extra aan haar Canadees overgehouden. De Canadees heeft een gezin gered van de bedorven melk en twee topweken gehad. Uit eigen ervaring weet ik dat dat een heel fijn gevoel geeft. Dat gevoel gun je iedereen! Ik heb voor half geld een koelkast.

Mocht ik nog een TV, Iphone, Invicta horloge of tablet willen, dan hoef ik dat natuurlijk maar te vragen. Ody heeft nog een andere Canadees, een Duitser, een Zwitser en sinds kort een Italiaan! Ze kan niet wachten tot de Amerikanen in grote getalen komen opdagen om dingen te kopen of mee te nemen!

Dit is een van de manieren om een koelkast op Cuba te kopen… er zijn er nog 23 is mij verteld. Niemand koopt een koelkast in de winkel.

De meeste casas particular hebben al een koelkast…

Aanbevolen artikelen:

Nog meer absurde verhalen over Cuba

zo boek je een casa particular…