Cubaans werk

Unieke banen

Cuba heeft, dankzij haar unieke politieke structuur en daarbij behorende beloningen een aantal banen die je nergens anders vindt.

Omdat je niet van je salaris kunt leven moet je bijverdienen en hier is een lijstje van bijverdiensten die je alleen op Cuba tegenkomt:

1 Rijstreiniger

Rijstreiniger

Wij kopen Uncle Ben’s en koken dat 9 minuten… klaar. Cubanen verbouwen hun eigen reist en die is wat minder schoon omdat hij op straat gedroogd wordt. Elk restaurant heeft een reistreiniger in dienst. Die zorgt ervoor dat er enkel rijst in de rijst zit. Hier haalt hij met behulp van de wind de stof eruit om daarna korreltje voor korreltje (of 5 tegelijk) te bekijken en de steentjes, rotte korreltjes of andere zwaardere vervuiling eruit te halen.

2 Bonnetjesscheurder

Elke winkel heeft bij de uitgang een man staan (ja, altijd een man) die nauwkeurig kijkt of de inhoud van je tasje overeenstemt met de items op het bonnetje. Als alles klopt vouwt hij het bonnetje zorgvuldig dubbel en geeft er een klein scheurtje in.

3 Nagellakflesjeshergebruiker.

Nagellakhergebruiker

Deze man verkoop nagellak. Zijn klanten lever de flesjes weer in (statiegeld 1 peso). Hij maakt ze schoon en vult ze weer. Het schoonmaken van nagellak flesjes kost veel tijd en aceton maar dan heb je ook wat.

Buswisselaar
Buswisselaar

4 Busgeldwisselaar

De bus kost 40 centavo maar als je met één peso betaalt (4 cent) dan krijg je geen wisselgeld. De busgeldwisselaar geeft je vier muntjes van 20 centavo voor één Peso. Dat zijn dus twee busritten voor de prijs van 1! Hij maakt 20 centavo winst per transactie! Zijn klanten verdubbelen het aantal busritten dat ze kunnen maken met één peso.

5 Internetdealer

Cuba geeft, via haar telecommaatschappij, toegang tot internet, met kraskaarten die je bij de telefoonwinkel koopt voor 1 CUC per uur. Dit heeft twee soorten internetdealers opgeleverd.

1 De kaartjes handelaar koopt internetkraskaarten voor 1 CUC en verkoopt ze voor twee. Dat klinkt onzinnig. Waarom zou je ze voor twee kopen als ze één kosten? In de praktijk zijn de internetkaarten vrijwel altijd uitverkocht omdat de medewerkers van de telefoonwinkel ze verkopen aan de dealers voor 1,25 (en zo dus 25 cent per kaart zelf verdienen). Omdat ze alleen bij de dealer te koop zijn kopen de meeste mensen ze daar en besparen ze zich de lange rij.

2 De netwerker verbind mensen met het internet via zijn eigen account. Hij koopt toegang tot het internet via de officiële weg voor 1 per uur en verkoopt, via zijn eigen netwerk, twee uur voor één CUC aan de gebruikers. Zodra hij meer dan 2 aansluitingen verkoopt begint hij te verdienen.

6 De rijstaander

Colista (rijstaander)

Deze man staat de hele dag in de rij. Op Cuba heb je overal rijen voor. Als hij bijna aan de beurt is verkoopt hij zijn plek aan iemand met haast (en geld).

7 De Wegwerpaanstekerreparateur en –vuller

wegwerpaanstekerrererateur

Als je aansteker leeg is of het vuursteentje op, is deze man een uitkomst. Hij vult je aansteker voor 3 of 5 pesos. De meeste reisgidsen vernoemen hem en vertellen je dat hij de aanstekers vult met insecticide. Dat is visueel waar want hij gebruikt een busje waar ‘insecticide’ op staat. Hij gebruikt dat busje echter omdat het eenvoudig te vullen is en lang meegaat. In het busje zit gewoon aanstekervloeistof. Een van de vele voorbeelden dat reisgidsen het gewoon niet begrijpen.

8 De Gelen

Op vaste plekken langs de weg houden mannen (altijd mannen) in een geel uniform (vandaar hun naam ‘Los Amarrillos) alle staatsauto’s aan om er lifters in te proppen. Zij bepalen wie er aan de beurt is en hoeveel lifters er in een auto passen.

9 De verdwaasdenplukkers

Overal zie je toeristen verdwaasd rondlopen omdat ze er helemaal niets van begrijpen. Dankbare Cubanen plukken de verdwaasden. Zorg dat je niet bij die groep hoort en bereid je voor op een heel bijzonder land.

10 Muggenjagers

Cuba neemt muggenbestrijding serieus. Er zijn anti muggen brigades die van deur tot deur op jacht zijn naar muggen.

Cuba zit vol met dubbele en driedubbele lagen en dus bestaan er veel misverstanden over dit bijzondere land… Wil je er meer van begrijpen lees dan nog een paar artikelen op deze blog of koop ons boek. Er is bijvoorbeeld geen dubbele valuta zoals iedereen denkt.