Cuba zwarte markt

Cuba Zwarte Markt: La Bolsa Negra

Letterlijk betekent dit “de zwarte beurs”. Het gemiddelde salaris van de Cubaan voor zijn officiële baan ligt tussen de 10 en 80 USD per maand. Het topsalaris van 80 wordt verdiend door: Ministers, politie agenten, medisch specialisten, bankloketters en kapsters. (uitleg hierover in ons boek…) Daar kun je dus niet van rondkomen als je meer wilt dan bonen, rijst en blote voeten. Dus klust iedere Cubaan op de een of andere manier bij…

Wij westerlingen kopen alles op in de winkel of op internet. Cubanen kopen alles op de zwarte markt. Er is namelijk niets te koop in de winkels. Dit geldt zeker nu, half 2023. Er is helemaal niets (tenminste niets wat iemand zou willen kopen) in de winkels te koop. Alles verdwijnt direct de straathandel in.

Hoe vind je de zwarte markt?

Maak je geen zorgen… de zwarte markt komt naar je toe! Er wordt vanalles en nogwat aangeboden op straat en voor jou als toerist is met name geld op het moment een interessant item om op de zwarte markt te kopen. Stukken goedkoper dan de officiële wisselkoers en Heel veel stukken goedkoper dan pinnen… Lees vooral ‘Geld en betalen‘ voor je vertrek. Scheelt zo’n 80% in de kosten!

Zwarte-markt

Wij westerlingen meten met onze eigen maten, zonder ons te realiseren dat die niet universeel zijn. We horen dus dat een gemiddeld maandsalaris 20 euro is en dan denken we dat als iemand 10 euro verdient op een dag hij een half maandsalaris in zijn zak steekt. Omdat ‘la bolsa negra’ zo’n 90 procent van de economie vertegenwoordigt gaat die vergelijking volledig mank.

Andere economische principes

Daar komt bij dat de Cubaanse economie behoorlijk afwijkt van onze economie, en dat onze economische inzichten niet toepasbaar zijn in Cuba. Een Cubaan verdient dan wel slechts 20 euro per maand, maar als je de prijzen in ogenschouw neemt (de meeste eerste levensbehoeften zijn zwaar gesubsidieerd of gratis) dan kun je de vergelijking met ons inkomen niet maken.

Een huis is gratis, of huur je voor 80 cent per maand. Elektriciteit, telefoneren en gas kosten bijna niets. Openbaar vervoer (als het er is) kost een schijntje. Onderwijs, eten op school, medische zorg, basis voedingspakket (hoewel langzaam maar zeker steeds minder) helemaal voor niets! (niet helemaal waar dit… dat leggen we in ons boek uit…)

Levensstandaard

Cuba heeft een hogere geletterdheidsgraad en levensverwachting dan menig westers land! Hier gaan dus de verhoudingen scheef en wordt vergelijken lastig. Waar de gemiddelde westerling 1/3e van zijn inkomen kwijt is aan wonen, werkt de gemiddelde Cubaan nog geen dag voor zijn huis. Aan de andere kant zijn de luxe goederen stukken, maar dan ook stukken duurder. Waar wij ongeveer één dag moeten werken voor de mooiste sportschoenen die we kunnen vinden, kost een paar inferieure gympen de Cubaan twee maandsalarissen. Wij bellen 600 minuten met onze mobiel en hoeven daar niet over na te denken. Een Cubaan die 20 minuten belt met zijn mobiel heeft zijn hele maansalaris erdoorheen gedraaid.

Cuba is fascinerend, mede door de dubbele standaard van het geld en de dubbele economie. Haal meer uit je vakantie, lees CubaConga! Bestel het hier, ontvang het direct in je inbox en als je er niet stukken wijzer van wordt… vraag je gewoon je geld terug…

Overigens krijg je op de bestelpagina nog een tip die je een paar uur wachten op Cuba gaat besparen 🙂

Aanbevolen artikelen:

Snap geld! Echt, geld is een ander ding op Cuba en als je dat niet snapt ben je zwaar aan de beurt!