Cuba Peso

Cuba Peso

Op Cuba heet het geld Peso. En daar begint de ellende. Er zijn namelijk twee valuta, die allebei ‘Peso’ genoemd worden. De ene, waar jij, domme toerist, alles mee zou moeten betalen, is de ‘inwisselbare’ Peso (inwisselbaar staat tussen aanhalingstekens omdat hij enkel en alleen in Cuba in te wisselen is. Het is een soort monopolygeld, enkel geldig op Cuba). De andere Peso wordt ook wel eens Moneda Nacional genoemd. Je koopt Pesos met Euros en als je dan Pesos wilt, dan wissel je de Peso in voor 24 Pesos. Snap je het nog?

Het verschil tussen Moneda Nacional (Peso) en CUC (Peso)

CUC of Peso?
CUC of Peso?
Peso of CUC?
Peso of CUC?

Het gemakkelijkst zie je welke peso je dient te gebruiken aan de aanduiding voor het bedrag. De Peso wordt aangeduid met een dollarteken met één streepje door de S terwijl de Peso wordt aangeduid met twee streepjes. Ik snap dat je hier niets mee kunt maar dat kan de Cubaan ook niet. Die weten ook niet welke Peso nu hoeveel streepjes heeft en doen maar wat.

Geld op Cuba = Best ingewikkeld

Geld is een zeer gecompliceerde zaak in Cuba, we besteden er niet voor niets een heel hoofdstuk aan. In de meeste vakantiebestemmingen volstaat het om de wisselkoers te kennen, een rekensommetje in je hoofd te ontwikkelen om om te rekenen en je weet ongeveer wat de dingen kosten. In Cuba is geld een stuk ingewikkelder.

peso cuc

Wat betaal je met welke Peso?

Je hebt, in tegenstelling tot wat her en der beweerd wordt, als toerist gewoon het recht met Moneda Nacional te betalen, daar waar de Cubanen dat ook doen. De kunst is uit te vinden waar dat dan is, want de gemiddelde Cubaan die prijst in de lokale Peso heeft er geen enkele moeite mee dezelfde waren aan jou te verkopen voor dezelfde hoeveelheid Convertable Pesos. Dan betaal je dus 24 keer te veel!

Een paar vuistregels:

Als het erg duur lijkt, is het Moneda Nacional (MN) (half kippetje voor 18 is duur)

Als het goedkoop lijkt is het Convertible Peso (CUC) (Half kippetje voor 2,50)

Vaste route taxi’s betaal je met MN, gewone taxi’s met CUC.

Bij cafetaria’s betaal je in MN en in restaurants hangt het er een beetje vanaf. Vraag om het menu in MN en als dat er is heb je zojuist ongeveer 50% bespaard op precies dezelfde maaltijd.

Pinda’s, broodjes, koekjes… alles wat op straat verkocht wordt is in MN.

Casa’s, bier (tenminste bier dat jij lekker vindt), musea, opera is allemaal CUC

In winkels betaal je in CUC, tenzij het een MN winkel is. (In die laatste hebben ze niets dat jij wilt kopen)

Geen Benul Belasting

Bovenop dit ingewikkelde geldprobleem heft Cuba een behoorlijk hoge ‘geen benul belasting’. Hoe minder benul je hebt, hoe hoger die belasting! Je kunt deze ‘opslag’ nooit helemaal ontwijken. Maar met een beetje benul kom je een heel eind.

Je snapt dat voor je naar Cuba gaat het een goed idee is je in het land te verdiepen. 50 jaar tropisch socialisme hebben een zeer sterke stempel gedrukt. Als je snapt hoe het werkt in Cuba, dan wordt je Peso een daalder waard.

Speciaal voor mensen die naar Cuba gaan en het land echt willen leren kennen, voor zover dat ooit mogelijk is, hebben wij CubaConga geschreven, een alternatieve reisgids die je onder andere helpt je Peso te besteden op een goede manier.

Haal meer uit je Peso, lees CubaConga! Op de bestelpagina geven we je nog een tip die je enkele uren gaat besparen en laat zien dat we de dingen best wel begrijpen 🙂

Aanbevolen artikelen:

Het schijndebat over dubbele valuta