Cuba Cadeautjes

Naar Cuba, cadeautjes meenemen?

Wat voor cadeautjes kun je meenemen naar Cuba en aan wie geef je ze?

De lijst van cadeautjes waar je op Cuba mensen blij mee maakt is bijna oneindig. Het ontbreekt de meeste mensen bijna aan alles!

Aan wie schenken?

Veel mensen hebben de neiging een cadeautje te geven aan de eigenaars van de Casa Particular waar ze slapen. Dat zijn echter de maatschappelijke elite en wij vinden dan ook dat je liever iets meeneemt voor de minder bedeelden.

Grofweg kun je op Cuba het onderscheid maken (qua welvaart) tussen de Cubanen die aan harde valuta kunnen komen (eigenaars van Casas, artsen op missie en mensen met familie in het buitenland) en mensen die hun volledige inkomen in Moneda Nacional ‘genieten’ (alle andere Cubanen). De eerste categorie heeft het veel beter dan de tweede. Eigenlijk is dit onderscheid kunstmatig want volgens ons bestaan er op Cuba helemaal geen twee valuta.

Je zou dus op Cuba cadeautjes aan mensen moeten geven die het het hardst nodig hebben. En dat maakt het lastig want die kom je dus het minst tegen.

Waar ontmoet je Cubanen die je echt kunt helpen met een cadeautje?

Op de markt (nee niet de toeristenmarkt met souvenirs, gewoon de markt waar ze groente en varkens verkopen). De werksters in je Casa Particular. Buiten de toeristische zones. De lifters die je onderweg oppikt (ja, WEL doen… is niet gevaarlijk en breng ze thuis in ruil voor een kopje koffie).

Wat voor cadeautjes vinden mensen leuk op Cuba?

Het meest eenvoudige antwoord is: ALLES en GELD.

Elk jaar ga ik met een vol koffer goede kleren en schoenen heen en kom met een leeg koffer terug. Zorg wel dat die kleren een beetje in goede staat zijn. Cubanen hebben ook hun trots!

Zorg ervoor dat je cadeautjes niet te zwaar zijn en niet te veel ruimte in je koffer innemen. Je vliegt en daar zitten strenge regels qua bagage aan.

Wat je vooral niet mee moet nemen:

Zeepjes, tandpasta, deo en shampoo zijn volop te koop in de winkels, vaak voor dezelfde prijs of zelfs stukken goedkoper dan hier. Dus 10 kilo zeep meenemen slaat nergens op, die kun je gewoon ter plekke kopen als dat je ding is. (zeep kost 5 peso… da’s 18 eurocent)

wel zou je mee kunnen nemen:

– Pennen (en dan uitdelen op een school)

– Naaimachine naalden (en dan schenken aan een naaiatelier)

– Vishaakjes en visgerei (en dan schenken aan de vissers op de Mallecon)

– MP3 spelertjes met talencursus erop

– Witte knie-sokjes, kinderen moeten die aan naar school

Bijna alles wat ze in de Action verkopen :-). De gebruiksvoorwerpen dan… laat de decoraties, ook voor Cuba, gewoon lekker in het schap…

Cuba Cadeautjes
Allemaal prima cadeautjes voor Cuba

Er zijn in principe drie soorten goederen die je kunt geven:

  • Dingen die geld op kunnen leveren. Waar mensen iets mee kunnen. Dit zouden wij kapitaalgoederen noemen en vishaakjes, slijptollen, naaimachinenaalden, fietsen, pennen, fietsbanden en auto’s vallen in die categorie.
  • Dingen ter consumptie. Kleren, eten, schoenen, alles van de Action.
  • Consumptiegoederen die zelf consumeren. Telefoons en tablets kosten de eigenaar geld. Een hond moet eten en naar de dierenarts. Bezint eer ge schenkt. Je zadelt de ‘gelukkige’ met een kostenpost op.

Cadeautjes geven… zo moet het:

–       Geef niet aan bedelaars, zeker niet aan bedelende kinderen (die horen op school te zitten en moeten zeker niet het beeld van de buitenlander krijgen als geldfontijn).

–       Geef geen geld voor “niets”. Gelijkwaardigheid dicteert dat de “ontvanger” iets moet doen voor de “gever”. Op die manier laat je zien dat je respect hebt voor de Cubaan en dat waardeert hij zeer. Respect is de basis voor vriendschap, ongelijkwaardigheid niet.

–       Geef dingen die mensen kunnen gebruiken. Loop een plattelandsschool binnen met een bundel pennen, deel vishaken uit aan de vissers, geef je kleding aan mensen in de buitenwijken, niet aan die “toevallige” ontmoeting in de toeristische zones.

–       Het grootste geschenk is vriendschap en open dialoog. De basis daarvoor bestaat uit respect. Laat je Westerse manier van kijken los en zie hoe rijk de Cubanen echt zijn.

–       Het willekeurig uitdelen van geld en spullen zorgt ervoor dat steeds meer Cubanen de toerist als een gemakkelijke geldbron zien. Dit zorgt er dan weer voor dat steeds meer Cubanen toeristen lastig vallen met zielige verhalen, allerlei trucs en bedelpraktijken. Dit is niet goed voor Cuba en de Cubanen, want het doet het land geen recht.

–       Accepteer dat Cuba geen Westers land is, en respecteer dat. Jij kunt jouw mentale plaatje van armoede of rijkdom niet op dit land plakken. Gewoon omdat je het niet snapt.

We hopen je met dit artikel een beetje geïnspireerd te hebben om goede Cuba cadeautjes mee te nemen en aan wie ze te schenken.

Meer inspiratie om dit wonderbaarlijke arbeidersparadijs te doorgronden? Lees ons boek! Begin je Cuba reis met jezelf een cadeautje te geven! Op de bestel pagina hebben we nog een leuk cadeautje voor jou… Je krijgt de tijd die je op ons blog hebt besteedt gewoon terug op Cuba.

Aanbevolen artikel:

Wat je overigens niet op Cuba ziet.