10 dingen die je niet mag weten over Cuba van je reisbureau:

Tien dingen over Cuba die je reisbureau verzwijgt of verstopt

Laatste update juli 2018

Reisbureaus zijn geen voorlichtingsinstituten het zijn commerciële bedrijven die liever niet hebben dat je de volgende dingen weet:

1 Moneda Nacional.

Iedereen, ook de toeristen, mag Lokale Pesos gebruiken. Je kunt ze gewoon kopen als je CUC’s gaat wisselen in hetzelfde wisselkantoor. Reisbureaus verzwijgen dit liever (of lichten je ronduit fout voor) omdat ze er commercieel belang bij hebben dat jij binnen hun gecontroleerde omgeving je geld uitgeeft. Er valt zelfs te twisten over of er wel echt een dubbele valuta is op Cuba.

2 Commissie

Alles op Cuba werkt volgens het commissie systeem. Iedereen krijgt dus commissie op de omzet die hij aandraagt. Als dat vriendelijke oude mannetje je naar een bar brengt krijgt hij achteraf commissie over wat jij en hij gedronken hebben. Als iemand een taxi voor je regelt… Commissie. Als iemand een huis voor je vindt… Commissie… Als jij in een restaurant eet dat aangewezen wordt… commissie… Die vriendelijke gids die een hele bus mee een restaurant inloodst: commissie… Overal en altijd wordt het commissiesysteem gebruikt en dat kan stevig in de papieren lopen.

Op zich geen probleem ware het niet dat jij die commissie bovenop de normale prijs betaalt. Dat loopt op den duur in de papieren. Leuk extra centje voor je reisbureau en haar werknemers (met name de laatste). Op zich niets mis mee ware het niet dat hoe hoger de commissie hoe slechter de prijs/kwaliteits verhouding.

3 Personeel

De Cubanen die in de horeca en in toerisme werken zijn de rijkste Cubanen van het eiland (op de legerleiding na). Elk kamermeisje heeft in de stad een winkel waar ze de spullen die toeristen voor haar achterlaten verkoopt. De vaak geadviseerde ‘één dollar per dag’ fooi is totale onzin. Als je al fooi wilt geven doe dat dan aan mensen die het nodig hebben. De barman, het kamermeisje of de eigenaar van je casa particular horen niet tot die categorie.

4 Rijkdom

Cubanen hebben het niet slecht en gaan niet gebukt onder een streng regiem. (Alleen al dat we het een regiem noemen is een duidelijk moreel oordeel. Zelf hebben we namelijk een regering.) De gemiddelde Cubaan is net zo goed geschoold als de gemiddelde Westerling en de levensverwachting is net zo hoog als die bij ons. Niemand is dakloos en iedereen heeft (een basispakket) te eten.

5 Criminaliteit

Er wordt veel gewaarschuwd over criminaliteit. Toeristen worden bang gemaakt door hun touroperator voor de Cubanen. In werkelijkheid is Cuba een van de veiligste landen die ik ken en zijn de mensen over het algemeen eerlijk. Wel moet je je spullen in de gaten houden, want de verlokking iets te stelen is hoog en omdat op Cuba alles van iedereen is, niet moreel verwerpelijk. Hier leg ik je uit hoe je met de Jineros omgaat.

6 Bedelaars

De meeste Cubanen zijn dankbaar als je ze iets geeft wat nuttig voor ze is. Er zijn echter een aantal mensen die van die dankbaarheid hun vak gemaakt hebben. Over het algemeen zijn de bedelaars in de toeristische zones behoorlijk rijk. Ik ken een talentvolle bedelmevrouw die de hele dag loopt te huilen. Ze woont in een groot huis en heeft alles (‘tot aan de microwave toe’ zoals de Cubanen zeggen).

Die aardige mevrouw met die dikke sigaar waar je voor 1 CUC een foto van mag maken heeft een zeer behoorlijk inkomen, zelfs voor westerse normen.

6b Zeepjes

Veel websites en reisgidsen raden aan om zeep mee te nemen voor de locals. Dat komt omdat de bedelaars onder punt 6 hebben geleerd dat je beter kunt beginnen met het vragen naar een zeepje dan om 10 CUC. Zeep is goedkoper op Cuba dan bij ons dus als zeep uitdelen je ding is dan kun je het beter ter plekke kopen dan je koffer ermee af te laden. Misschien is het nog beter geen zeep uit te delen aan mensen die beroepsbedelaars zijn.

7 Salaris

“Een doktor verdient hier maar 40 dollar per maand en een werknemer ongeveer een tientje!” Dit is gewoon absoluut niet waar voor iedereen die verder kan kijken dan zijn neus lang is. Inderdaad is het officiële salaris van een arts 40 CUC maar daar kan niemand van leven. Alle, ja ALLE Cubanen hebben een bijverdienste. 95% van de economie is zwart. Werken is tijdverspilling (en gebeurd daarom ook zo weinig) want in de tijd dat je je werk doet, kun je geen geld verdienen… Dit geeft direct ons probleem aan bij het begrijpen van Cuba… Wij gaan naar ons werk om geld te verdienen… Voor Cubanen is het precies andersom.

8 Prijzen

Cuba is aanzienlijk goedkoper dan Europa… Laat je niet wijsmaken dat de prijzen ongeveer gelijk zijn. De reisgids die jou 25 CUC voor een maaltijd laat betalen steekt daarvan 10 CUC in eigen zak (zie punt 2 commissie). Het is dus in het belang van de reisorganisatie dat jij denkt dat Cuba duur is. Prijsvorming is het best te definiëren als ‘wat de gek ervoor vraagt’. Kijk hier bijvoorbeeld hoe een auto stukken goedkoper kan zijn.

9 Alle Cubanen zijn aardig

NOT. Net zoals in de ‘werkelijke’ wereld waar de ‘echte’ mensen wonen. Het is misschien even slikken, maar Cuba is de echte wereld, geen fantasia-eiland en er leven echte mensen. Sommigen zijn aardig, anderen niet. Veel mensen die aardig voor je zijn doen dat, net zoals in de ‘echte’ wereld, met een verborgen motief. Ooit een showroom binnengestapt en een onaardige autoverkoper ontmoet?beroep op Cuba

10 Niets is wat het lijkt.

Ons referentiekader past niet op de Cubaanse werkelijkheid. Wij gaan naar ons werk om geld te verdienen, Cubanen niet (zie punt 7). Het resultaat van dit enorme verschil in referentiekader maakt dat je je constant vergist. Je schat situaties verkeerd in en maakt foute aannames. Dat kan heel leuk zijn als je genoeg zelfspot hebt, maar is vermoeiend op den duur. Daarom hebben wij CubaConga geschreven. Je zou het moeten lezen voor je naar Cuba gaat het is zeer verhelderend en nog humoristisch ook (is ons verteld). Je kunt het op deze site bestellen… dan ligt het direct in je mailbox (het is een PDF én een ePub, dus op elk apparaat te lezen).

11 Je kunt het zelf

Reisbureaus willen vooral dat jij niet weet hoe gemakkelijk je zelf je reis kunt regelen. Als je morgen, gewapend met wat kennis over de gang van zaken, onvoorbereid op het vliegtuig stapt werkt de eerste wet van Conga voor Cuba: Uiteindelijk komt het allemaal goed.

Je kunt prima individueel op reis. Je hebt geen reisbureau nodig om een ticket te kopen, niet om een casa particular te vinden of om van A naar B te komen. Allemaal een fluitje van een cent! Gewoon lekker je eigen dingen doen!

Veel plezier op Cuba! Hier zijn nog wat tips die je reisbureau je nooit zou geven maar wel leuk zijn om te doen!

Als je denkt dat deze tien dingen over Cuba nuttig waren… Lees dan hier alles wat je zou moeten weten over Cuba handig op een rijtje. Lees dan ons boek eens! Je zult achteroverslaan en een hele andere vakantie meemaken dan zonder CubaConga.

Op de bestelpagina geven we je nog een tip die je uren wachten gaat besparen op Cuba…

Aanbevolen artikelen:

Hoe ga je om met jineteros (en wie zijn dat eigenlijk)?

Hoe scoor je een Visum?

Reacties zijn gesloten.