Misverstanden over Valuta op Cuba.

Twee Valuta op Cuba

Update 04/2021

Deze pagina is niet meer waar maar we laten hem staan zodat je een beetje een historisch besef hebt van de geschiedenis van geld op Cuba. Per 1 januari dit jaar is de CUC afgeschaft en wordt tot eind juni uitgefaseerd.

Iedereen is er van overtuigd dat er twee valuta zijn op Cuba en sommige bronnen (die er verstand van zouden moeten hebben) beweren zelfs dat de CUC (convertible peso) voor toeristen is en de MN (Moneda Nacional) voor de Cubanen.

Onzin over Valuta

Er wordt zoveel onzin over Cuba verteld omdat mensen ons westers referentiekader op een totaal ander systeem leggen (en omdat het beter verkoopt). Mensen die over Cuba schrijven snappen het vaak niet en doen dat op basis van een bezoek van twee weken waarbij ze alles wat ze zien en horen voor zoete koek slikken.

Wat’s gebeurd?

Even een stukje historie voor een beter begrip:

Tot 1994 circuleerde er twee valuta op Cuba. De Cubaanse Peso en de Amerikaanse dollar. Dit is in veel Latijns Amerikaanse landen nog steeds zo.

De truc met de CUC.

In 1994 besloot Fidel dat het afgelopen moest zijn met de US $ en hij verbood gebruik en bezit ervan. Toen zaten een hoop mensen met een stapel dollars, onder hun matras of op hun bankrekening, die op slag waardeloos waren. Fidel had de oplossing en hij zei: ‘Geef mij je dollars, dan geef ik je CUC in ruil. Vanaf nu is CUC legal tender’.

In één klap harkte hij zo alle dollars op het eiland binnen en gaf een soort Monopolygeld in ruil. Ik noem het zo omdat de CUC weliswaar converteerbaar wordt genoemd, maar dat enkel is op Cuba. Neem maar eens een briefje van 20 mee naar huis en probeer het eens te wisselen bij de bank of GWK.

CUC en Peso (MN)

Vanaf toen had je officieel twee valuta op Cuba. Nog steeds is dat zo. Veel toeristen denken dat ze geen gebruik van de MN mogen maken maar beide valuta zijn volledig inwisselbaar en als toerist (buitenlander) mag je beide gebruiken. Cubanen gebruiken ze zonder problemen door elkaar. Het is een misverstand dat de CUC enkel voor toeristen is, alle import wordt in CUC betaald, inclusief de ‘lokale import’ wat dat ook moge betekenen! (producten die op Cuba gemaakt worden maar toch als ‘import’ verkocht worden in CUC.)

Hier de actuele wisselkoers van de CUC... Geef de site even de tijd, hij is van een Cubaanse bank.

Herken de CUP

Omdat wij niet gewend zijn met twee soorten geld te werken is het wel eens lastig om de twee (schijn) valuta uit elkaar te houden. Eenvoudige regel: Op de CUP (MN) biljetten staan gezichten en op de CUC biljetten monumenten. Als je dus met monumenten betaalt, let dan op dat je geen gezichten terug krijgt! (Andersom is nog nooit gebeurd.)

Schijnvaluta.

Het punt van deze post is echter dat er helemaal geen twee valuta op Cuba circuleren. (kleine lettertjes: Niet voor particulieren en toeristen dan, voor Cubaanse bedrijven is het een andere zaak).

3 peso moneda nacional als Valuta

De CUC en de Peso zijn aan elkaar gekoppeld. Voor één CUC krijg je 24 (kopen) of 25 (verkopen) Peso. Die koerst staat vast. Altijd!

Voor het gemak nemen we voor de rest van dit artikel 1 CUC = 25 Peso.

3 CUC is 75 MN

Je kunt dus iets wat 2 CUC kost, betalen met 50 Peso. 3 CUC betaal je met 2 CUC en 25 Peso. 4 CUC is 100 Peso en 40 CUC is 30 CUC plus 250 Peso. 8 CUC is… denk dat je het nu wel snapt.

Alles is te betalen in beide valuta en die hebben een vaste omrekenvoet. Altijd!

Dubbele Valuta in Nederland.

Wij kunnen ook claimen dat we een dubbele valuta hebben. Wij hebben dubbeltjes en Euro’s. Die hebben ook een vaste omrekenvoet. Er zitten namelijk 10 dubbeltjes in één Euro! Altijd!

Je kunt dus iets van 2 Euro betalen met 20 dubbeltjes of met één Euro en 10 dubbeltjes. Je zou prijzen in Euro’s en in dubbeltjes kunnen stellen. Misschien hebben we, volgens deze theorie, wel een driedubbele valuta in Europa, want we hebben ook nog kwartjes! (1 Euro is 4 kwartjes, Altijd!).

Reken de volgende keer je inkomen eens om naar dubbeltjes! Voelt lekker he?

Terug naar de CUC en Peso op Cuba

Aangezien ze een vaste omrekenvoet hebben kun je niet spreken van twee valuta. Hooguit twee verschillende uitdrukkingen van dezelfde valuta. Het hele debat over de dubbele valuta is kunstmatig. Cubanen geloven zelf ook in de dubbele valuta maar in de praktijk rekenen ze vloeiend van CUC naar Peso en andersom.

Rekenen in Peso

Dat omrekenen kun jij ook. Als iets in Peso geprijsd is, haal je er twee nullen vanaf en vermenigvuldig je het resultaat met vier. Andersom deel je het door vier en doe je er twee nullen bij. 100 Peso wordt dus 4 CUC (en andersom). 8 CUC wordt dus 200 Peso. Een kind kan de was doen.

Conclusie

Er is helemaal geen dubbele valuta op Cuba. De CUC en de Peso zijn gewoon twee expressies van dezelfde valuta. Totdat: Het dubbele valuta systeem werd afgeschaft. Nu zijn er wel degelijk twee valuta op Cuba en circuleert de USD naast de Peso. De officiële koers is 1 USD = 24 pesos en dat krijg je dus ook bij de bank of de Cadeca. Op de zwarte markt, die welig tiert, is een USD inmiddels 50 pesos waard.

Als je dat niet met me eens bent dan nodig ik je uit dat in de comments te onderbouwen.

Toch moet jij als toerist de Peso op zak hebben om te laten zien dat je het snapt. Daar is eenvoudig aan te komen. Elke Cadeca (wisselkantoor) wisselt CUC’s in Pesos. Zorg dus dat als je geld wisselt je ook meteen een briefje van 20 CUC omzet in 480 Peso en geef die uit aan dingen op de markt, cafetaria’s, pinda’s en vaste route taxi’s.

When in Rome…

When in Havana…

Nu we dan toch aan het debunken zijn, laten we een andere prangende vraag aan de wilgen hangen:

‘Hoe geef ik geld uit op Cuba zonder het regime te steunen?’

Nou, niet.

Je komt het land binnen met je harde valuta, die geef je aan de staat en krijgt daarvoor CUC’s. Dat is alleen geld op Cuba dus je harde valuta zijn dan al in handen van het regiem. Als je politiek gemotiveerd en geëngageerd bent en je bent tegen het regiem (dat iemand dat woord gebruikt geeft al aan dat hij tegen is, wij hebben een regering) dan moet je NIET naar Cuba. Punt.

Toch naar Cuba?

Als je wel naar Cuba gaat is het misschien handig dat met zoveel mogelijk benul van dit unieke land en systeem te doen.

Op Cuba is de ‘geenbenulbelasting’ namelijk erg hoog! Hier krijg je niet alleen benul, we geven je ook nog een tip die je een paar uur gaat besparen bij aankomst.

Aan te raken artikelen:

Zo boek je een Casa Particular

Weetjes over een auto huren

3 gedachten over “Misverstanden over Valuta op Cuba.”

  1. Goedenmorgen, net het ebook Cubaconga besteld, kwam als Zipp bestand dat konden wij niet openen en nu staat er (plm 20 minuten later ) dat de downloadtijd verstreken is. Kunnen jullie het e book in ander bestand doorsturen? Wij vliegen vanmiddag!
    Groet Maria Verell

  2. Je hebt deels gelijk.
    1. Tot eind 2004 was de dollar nog altijd een wettig betaalmiddel, maar ook de CUC bestond nog. Toen is de dollar eind 2004 uit de circulatie genomen, dus werd niet meer aanvaard. Dus moest je wel naar de CUC
    2. Wisselkoers staat voor particulier gebruik (toerist en locals) inderdaad vast en voor de consument klopt het verhaal hierboven.
    3. Voor bedrijven ligt de koers echter niet vast. Voor bedrijven geldt een koers die varieert van 1 op 1 (CUC – MN) via 1 op 10, tot 1 op 25 (net zoals voor de consument). Dit varieert niet per dag oid maar er zijn bedrijven in zona franca die een bepaalde koers hebben. andere bedrijven die naar gelang het ministerie waar het toe behoort een andere koers hebben.

    Daar je verhaal gericht is op de reiziger is het voor het dagelijkse gebruik wel correct. Maar er zijn wel degelijk 2 valutas op Cuba.

    Saludos,

    Hijo

Reacties zijn gesloten.