Cuba Geld: Je kunt het beter begrijpen dan verrast worden.

Deze pagina staat er nog om je historisch inzicht te geven. Ga naar Geld op Cuba voor het laatste nieuws

Stukje geschiedenis: Op Cuba kon je (tot 1 januari 2021) in met twee soorten geld betalen: De CUC en de CUP.

De CUC was “convertible” en die naam suggereert dat het de harde valuta van Cuba is. In de praktijk wordt de CUC gebruikt om geïmporteerde goederen te kopen. Om het ingewikkeld te maken kent Cuba ook een begrip als “Lokale Import”. Dat zijn dus goederen die op Cuba wordt geproduceerd en in CUC’s worden afgerekend (bier, sommige rummerken, kippenpoten). Alle overige lokale productie rekende je af in CUP (Moneda Nacional)

CUC voor toeristen?

Als toerist kwam je voornamelijk met de CUC in aanraking en dat kan je vakantie onnodig duur maken en minder leuk. Veel toeristen wordt wijs gemaakt dat ze enkel in CUC’s kunnen betalen. Niets is minder waar en snacks op straat, de vaste route taxi’s en bepaalde restaurants betaal je in MN (Moneda Nacional of CUP)

Cubaanse Peso
Peso of CUC?

Om de verwarring compleet te maken werden zowel de CUC als de CUP ‘peso’ genoemd en aangeduid met een dollarteken. De CUC heet dan ook af en toe Dollar omdat hij die per mandaat vervangen heeft. Andere namen voor de CUC: Fula en Caña. Het verschil in de aanduiding zit hem in het aantal verticale streepjes… De CUC heeft één streepje, de Peso twee. Ongeveer de helft van de Cubanen weet dat dus de kans dat ze het goed doen is klein en dus heb je eigenlijk helemaal niets aan deze informatie :-).

Cubaanse peso CUC
CUC of Peso?

Cuba Geld: Misbruik van de verwarring

De Cubanen hebben allerlei intelligente technieken ontwikkeld om van de verwarring die hun geldsysteem oproept gebruik te maken om jou te veel te laten betalen. Niet voor niets is het hoofdstuk “valkuilen” verreweg het grootst in ons boek.

Je kunt de koers van de CUC van vandaag hier vinden. Beetje geduld, het is de site van een Cubaanse bank en internet is daar nog geen snelweg! De CUC is altijd 24 of 25 Peso waard. Dit maakt dat in theorie Cuba twee valuta heeft maar in de praktijk maar één. Zie misverstanden over valuta op Cuba

Krijg benul van Cubaans geld

Wil je niet te veel betalen en meer plezier hebben in Cuba, lees dan CubaCong, onze alternatieve reisgids. We gaan je niet alleen een hoop geld besparen, we gaan je Cuba achter de schermen laten zien. Sowieso heeft deze site enorm veel gratis informatie. Als je een laagje dieper wilt of specifieke tips die je leven op Cuba stukken aangenamer gaan maken, koop je het best het boek.

Geld is een van de moeilijkste onderwerpen op Cuba. Een beetje de weg kennen kan heel veel besparen en de grap is dat veel besparen (zonder een vrek te worden) respect kweekt bij de Cubanen. Een westerling die zijn geld weggooit wordt niet gerespecteerd.

Ons boek kost je 15 en waarschijnlijk verdien je dat binnen een halve dag terug. Je gaat Cuba en de Cubaanse mentaliteit ontdekken en waarderen door ons boek.

3 peso moneda nacional
3 peso moneda nacional

peso cuc

Leuke bijkomstigheid is dan het respect dat je verdient en de vriendschappen die je via die weg kunt maken.

Koop het, ontvang het direct in je mailbox, lees het en eenmaal op Cuba heeft geld geen geheimen meer voor je!

Soms laten we in de voetnoot zien hoe misleidend veel informatie op internet is. Gewoon als demo:

Veel bronnen vertellen dat je als toerist niet legaal aan Moneda Nacional kunt komen. Elk wisselkantoor wisselt echter zonder problemen CUC’s om in Pesos.

Zo neem je trouwens geld mee naar Cuba

Afschaffing van de CUC

Er is al zo’n vier jaar sprake van het afschaffen van de CUC. Langzaam lijkt het die kant op te gaan maar zoals met zoveel op Cuba er is geen duidelijkheid hierover. Mocht de CUC worden afgeschaft tijdens je verblijf dan kun je je CUCs ongetwijfeld inruilen voor MN en er zal ook een overgangsfase zijn. Niet iets om je zorgen over te maken!

update 11/12/2020

Gisteren is officieel bekend gemaakt dat de CUC per 1/1/2021 geen wettelijk betaalmiddel meer is. Er verandert eigenlijk helemaal niets behalve dat je voortaan met hele stapels bankbiljetten op stap moet want we hebben hier briefjes van weinig!

De Peso (Moneda Nacional) is het enige wat nog circuleert. Wel houdt Cuba vast aan de dubbele munt want we hebben tegenwoordig Dollar winkels waar je alleen  met een Credit of Debit kaart kunt betalen en waar je in USD afrekent. Dus de mythe van de dubbele valuta is werkelijkheid geworden door de afschaffing van de CUC.

Tegelijkertijd met de afschaffing van de CUC werden er een hele reeks maatregelen aangekondigd die het leven van de gemiddelde Cubaan ingrijpend veranderden (en niet ten goede). Hier een heel artikel over die Unificatie.

We laten dit artikel, wat natuurlijk inmiddels volledig overbodig is, staan zodat je de verwarring rond geld een beetje begrijpt. Eigelijk een soort historische referentie dus. Het laatste nieuws staat Hier.

Bestel ons boek hier en we geven je direct een tip die je uren gaat besparen op het vliegveld als je op Cuba aankomt en geen zin hebt om direct al in de rij te moeten staan…

Aanbevolen artikelen:

Verwarring over de dubbele valuta

Cuba is absurd (in onze ogen)