Een Cuba auto huren

Dingen veranderen snel… deze post is oud… er is een nieuwere post over het huren van een auto

De beste manier om Cuba echt te leren kennen is een auto huren.

Je kunt dat echter op twee manieren doen. Je kunt een auto huren via verschillende websites bijvoorbeeld Cubacar of Rex. Meestal blijkt dat vrij ingewikkeld, zijn de auto’s die je wilt niet beschikbaar en de betaling is vaak een beetje vaag. Cubaanse bedrijven zijn een monopoly dus duur, en klantonvriendelijk.

Houd er rekening mee dat je bij aankomst nog de verzekering, borg en de benzine moet betalen. Het is altijd stukken duurder dan je dacht.

Ook zijn er verschillende touroperators die je kunnen helpen een auto te huren.

Als je een beetje handig bent met internet (en dat ben je ongetwijfeld anders was je niet op deze site terecht gekomen) dan kom je daar wel uit. Als je per se een auto wilt huren, doe dat wel van tevoren! Ter plekke een verhuurbedrijf binnenstappen is een zeer teleurstellende ervaring.

Op een andere manier een Cuba auto huren…

Een goed alternatief hiervoor is gebruik maken van een auto met chauffeur. Veel Cubanen huren een auto (voor veel minder dan dat jij dat zou kunnen doen) en rijden taxi. Je vindt ze bij de Viazul stations, waar ze op zoek zijn naar hun klanten. Of vraag de eigenaar van je Casa Particular. In dat geval betaal je ongeveer een tientje pp te veel, maar het is wel handig.

Het is vrij eenvoudig een deal met deze chauffeurs te maken dat ze je een week of meer rondrijden. De prijs die je dat kost zou iets lager uit moeten komen dan het huren van een auto die je zelf rijdt. Dat hangt een beetje van je onderhandelingsvaardigheden af.

Een aantal voordelen van deze constructie:

– Als je de auto een paar dagen niet nodig hebt, gaat hij weer zijn gewone werk doen en betaal jij dus niets. Bij gewoon een auto huren loopt de rekening gewoon door.

– Omdat hij illegaal zijn benzine weet te regelen, is dat stukken goedkoper. Jij tankt per definitie gazolina especial aan de pomp, hij koopt op de zwarte markt een mindere kwaliteit maar voor ongeveer de helft van de prijs.

– Het is erg relaxed je rond te laten rijden door iemand die de weg en de wegen kent. Het verkeer op Cuba vraagt wat aanpassingen in je weggedrag.

– Over het algemeen zijn deze chauffeurs hoog opgeleid en intelligent. Als je vriendschap weet te sluiten heb je een bondgenoot tijdens alle avonturen die je gaat meemaken!

– Hij kent niet alleen de weg, hij weet ook waar je moet zijn om onderweg voor een prikkie te eten. Er wordt van jou verwacht dat je zijn eten betaalt. Zorg dat je Moneda Nacional hebt, dan kost je dat zo’n 2 CUC.

Kortom, denk er eens aan om op een andere manier een auto op Cuba te huren.

Ook een Casa Particular kun je op verschillende manieren boeken.

Nog veel meer inzichten en tips vind je in ons boek CubaConga. Bestel het HIER en voeg een dimensie toe aan je vakantie. Lees sowieso de bestelpagina, want daar geven we je een tip waarmee je minimaal een uur tijdswinst boekt op het vliegveld.