Racisme op Cuba

Racisme bestaat niet.

Officieel is racisme door de revolutie afgeschaft maar in het dagelijks leven is ras belangrijk. Eskimos hebben 20 woorden voor sneeuw, Cubanen 20 voor ras.

In oplopende volgorde van pigmentatie onderscheiden de Cubanen de volgende rassen: (Als die volgorde je tegen de borst stuit ben je geen Cubaan (die interesseert het hele Westerse racisme debat helemaal niets) en kun je de lijst ook van onder naar boven lezen.)

Zwart

Albino

Albinos hebben geen pigment. Ook niet op Cuba

Rubio/Rubia

Zo blank dat ze blonde haren en blauwe ogen hebben. Meestal zijn dit de nakomelingen van de Russen en Oost Duitsers die dertig jaar op het eiland gebivakkeerd hebben.

Blanco/blanca

Blank maar eventueel met bruine ogen en haar.

Trigeño/trigeña

Een tint donkerder dan Blanco. Trineños zien er Mediterraan uit.

Mulato adelantado//Mulata adelantada

Duidelijk van dubbel bloed maar wel vrij licht van kleur. Geen Afrikaanse neus!

Mulato blanconasso/Mulata blanconassa.

Iets donkerder dan een Adelantado maar met zwarte krullen. (Wat ze hier op Cuba ‘slecht haar’ noemen.)

Java (Geel).

Blond, maar niet blank.

Mulatto/Mulatta

Duidelijk gemengd bloed. Meestal slecht haar. Wordt door de Cubanen ‘de beste uitvinding van de Spanjaarden’ genoemd.

Indio/india

Gemengd bloed met enkele Indiaanse invloeden. Meestal duidelijk in de ogen het haar en de neus.

Chino/China

Chinos hebben spleetogen. De kleur maakt niet uit het gaat hier om de invloeden van de oorspronkelijke indianen die het eiland bevolkten.

MulaTICO/TICA

Iets donkerder dan een Mulato. Altijd met slecht haar en meestal een Afrikaanse neus.

Metisso/Metissa

Tintje donkerder dan een Mulatico

Moreno/Morena

Zwart met ‘goed haar’.

Negro/Negra

Zwart met afro haar (slecht haar)

Negro telefono

Wit

Zwart als een bakelieten telefoon.

Azul

Nog zwarter dan een telefoon. Azul is Spaans voor blauw.

Politiek incorrect

Cubanen zijn verfrissend politiek incorrect. Ze noemen elkaar bij hun ras of andere in het oog springende kenmerken. Een zwarte wordt een Neger genoemd, een dikke heet ‘Dikke’. Iemand met grote oren heet Oren en als je een grote mond hebt noemen ze je Mond. Een dunne blanke man heet dus Blanco Flako.

De dagelijkse praktijk

Hoe werkt dit in het leven van alle dag?

Ik ben een Blanco (vroeger was ik blond) en ik zit op een terrasje met een vriend. Die heet Titanic, niet omdat hij gezonken is maar hij is een enorm grote vent. 1.90m en 130 kilo spieren met een behoorlijke bierbuik erop. Hij is zwart en kan niet zwemmen.

Hij staat op om naar de WC te gaan en omdat hij dan toch langs de bar komt zeg ik tegen hem: ’Neem een biertje mee.’

Iets te hard zegt hij: ‘Ja hoor, de blanke zet de neger weer eens aan het werk.

Het terras kijkt verwachtingsvol hoe die buitenlander hierop gaat reageren.

‘Ach, tis een simpel klusje’ zeg ik, ook iets te hard. ‘Jij bent intelligent voor een neger, ik denk dat het je lukt. Anders had ik het zelf wel gedaan.’ Ff voor de duidelijkheid, hij is bijzonder intelligent.

Iedereen die meegeluisterd heeft lacht en alle donkere mannen krijgen die zin te horen van hun tafelgenoten ‘Jij bent ook best wel intelligent voor een neger.’ Titanic brengt, terugkomend van de WC, twee biertjes mee en we proosten: ‘Op de blanken’ zegt hij. ‘Op de Negers’ antwoord ik.

Officiële standpunt

Ras is gewoon iets dat je ziet en mag benoemen op Cuba. Er zit niet zo’n rare lading op als bij ons. Er wordt totaal niet spastisch over gedaan over iemands kleur. Het is net zoiets als een grote neus… Die heb je of die heb je niet.

Natuurlijk is er wel rasime op Cuba. Overal ter wereld is er racisme of we dat nu willen of niet. Op Cuba is er een (bijna) rechtstreeks verband tussen welvaart en ras. Hoe meer pigment hoe armer de mensen. Dit rasicme is alleen erg goed verborgen omdat racistisch gedrag als contra-revolutionair wordt gezien en iemand van rasicme beschuldigen ook. Op Cuba wil je absoluut geen contra-revolutionair zijn want dat maakt je tot een vijand van de staat.

Voor jou aanbevolen leesvoer:

Hoe ga je om met de beruchte Jineteros?

Wat je niet op Cuba ziet.

 

 

Sharing is Caring

Cuba reisinformatie

Veel reisinformatie over Cuba is ronduit misleidend.

Bij informatie dien je altijd naar de bron te kijken en de meeste reisinformatie over Cuba wordt aangeboden door organisaties die reizen naar Cuba

reisinformatie
Positieve reisinformatie

organiseren. Een soort “wij van WC eend keuren WC eend goed”. Deze organisaties geven je reisinformatie die je zin in een reis naar Cuba vergroot maar weinig met de werkelijkheid te maken heeft. Ooit een reclame met objectieve informatie gezien? Dit slaat bijvoorbeeld echt niet op Cuba…

Andere bronnen voor reisinformatie zijn politiek getint.

reisinfo
Een ander perspectief

Het politieke systeem van Cuba roept nogal wat controverse op en als je een bepaalde bril op hebt, kun je geen informatie geven die niet bij die bril past. (Er zijn zowel zeer positieve als zeer negatieve bronnen actief op internet). (Wij van WC eend praten over Glorix met een WC eend-bril,)

50 tinten grijze informatie

Omdat vrijwel alle reisinformatie over Cuba niet over reizen gaat maar over geld of politiek heb ik CubaConga geschreven. Voor zover mogelijk is de reisinformatie die ik over Cuba geef objectief. Ik heb geen enkel economisch belang (behalve dat tientje dat het boek kost dan) en hoe meer ik van Cuba gezien heb, hoe meer ik twijfel over het politieke systeem en haar consequenties. (Ik begon, 14 jaar geleden, als overtuigd kapitalist/democraat).

De werkelijkheid is volgens mij niet wit of zwart. CubaConga is bij mijn weten het enige boek met “grijze” reisinformatie. Ik ben niet voor, ik ben niet tegen, ik ben neutraal. Ik probeer je ook niet naar Cuba te praten, noch je daar weg te houden.

Objectieve reisinformatie over Cuba

Dat maakt dit boek een bron van informatie die je nergens anders vindt zonder eerst door een stapel commercie folders of politieke pamfletten te hoeven wieden.

Ik heb geprobeerd het kaf van het koren te scheiden en je te voorzien van nuttige informatie over Cuba, en wens je dan ook een geweldige reis!

Goed begin

Om je op weg te helpen en je een paar uur bij aankomst te besparen hier een tipje.

Op Cuba is niets wat het lijkt

Je zult alles wat je weet over Cuba moeten loslaten om het land echt te doorgronden. Ik realiseer me dat deze site een totaal ander beeld schetst van Cuba dan wat je elders vindt. Dat komt omdat ik al dik 10 jaar op Cuba woon en de gemiddelde reisgidsschrijver Cuba in 2 weken even ‘doet’.

Aan te raden artikelen:

Hoe boek je een auto en hoe kan het beter?

Hoe zit dat met het visum?

 

 

Sharing is Caring

Motor Huren

Motor huren op Cuba

Nog niet zo lang geleden was een motor huren op Cuba alleen (legaal) mogelijk als je een buitenlander wist te vinden die een tijdelijke residentie had en een motor en die hem ook nog aan je wilde verhuren. Lastig…

Motorland!

Dat heb ik een paar keer gedaan en hoewel de motor uit 1978 stamde was het geweldig! Het weer en de rustige wegen nodigen uit tot, kalm dan wel, cruisen.

Helaas is die motor ter zielen en de 50cc scootertjes die je als toerist kunt huren zijn nu niet echt een vervanging voor een road trip met een Kawa.

Motor huur
motoren te huur

Veranderende wetgeving.

Langzaam maar zeker liberaliseert Cuba en er zijn inmiddels verschillende tour operators die motor tochten aanbieden. Nou ben ik niet zo’n fan van georganiseerde groepsdingen maar hier moest ik toch echt aan geloven.

Met de motor door Cuba.

Profil reisen is een Duitse organisatie die 12 gloednieuwe BMW’s ( F700 GS) heeft  geïmporteerd en er motor tochten mee organiseert. Duitsers he… perfecte motoren, perfecte service en dito onderhoud.Motor huren

Hier meer info over hun tochten.

Het is nog steeds niet mogelijk een motor individueel te huren op Cuba en dit is beste oplossing als je Cuba wilt verkennen met de motor. Wel is Profil bereid tochten op maat te organiseren. Simpel mailtje is genoeg (en zeg even dat Conga je stuurt… kan ik misschien wel een paar dagen een motor lenen!)

Bijkomende voordelen

Daarbij komt dat Cuba een zeer onbegrijpelijk en onvoorspelbaar land is. Met zo’n toertocht heb je altijd een gids/manusje van alles/trouble-shooter/lijfwacht/vertaler bij de hand.

Bereid je voor!

Het is een goed idee je op Cuba voor te bereiden want niets is hier wat het lijkt in onze westerse ogen. De meeste reisgidsen sturen twee of drie mensen voor drie weken naar Cuba en die begrijpen het dan! Dat is onmogelijk. Wij wonen hier nu (part time) al 13 jaar en nog steeds snappen we sommige dingen niet. Daarom is ons verhaal heel anders dan ‘zon, zee, mojito, salsa en stranden.’

Aan te raden artikelen:

Voor je gaat is het een goed idee te weten hoe je internet gebruikt.

Zo boek je een casa particular.

Zo zit het met een visum

Laatste update Juli 2017

Sharing is Caring

Misverstanden over Valuta op Cuba.

Twee Valuta op Cuba

Iedereen is er van overtuigd dat er twee valuta zijn op Cuba en sommige bronnen (die er verstand van zouden moeten hebben) beweren zelfs dat de CUC (convertible peso) voor toeristen is en de MN (Moneda Nacional) voor de Cubanen.

Onzin over Valuta

Er wordt zoveel onzin over Cuba verteld omdat mensen ons westers referentiekader op een totaal ander systeem leggen (en omdat het beter verkoopt). Mensen die over Cuba schrijven snappen het vaak niet en doen dat op basis van een bezoek van twee weken waarbij ze alles wat ze zien en horen voor zoete koek slikken.

Wat’s gebeurd?

Even een stukje historie voor een beter begrip:

Tot 1994 circuleerde er twee valuta op Cuba. De Cubaanse Peso en de Amerikaanse dollar. Dit is in veel Latijns Amerikaanse landen nog steeds zo.

De truc met de CUC.

In 1994 besloot Fidel dat het afgelopen moest zijn met de US $ en hij verbood gebruik en bezit ervan. Toen zaten een hoop mensen met een stapel dollars, onder hun matras of op hun bankrekening, die op slag waardeloos waren. Fidel had de oplossing en hij zei: ‘Geef mij je dollars, dan geef ik je CUC in ruil. Vanaf nu is CUC legal tender’.

In één klap harkte hij zo alle dollars op het eiland binnen en gaf een soort Monopolygeld in ruil. Ik noem het zo omdat de CUC weliswaar converteerbaar wordt genoemd, maar dat enkel is op Cuba. Neem maar eens een briefje van 20 mee naar huis en probeer het eens te wisselen bij de bank of GWK.

CUC en Peso (MN)

Vanaf toen had je officieel twee valuta op Cuba. Nog steeds is dat zo. Veel toeristen denken dat ze geen gebruik van de MN mogen maken maar beide valuta zijn volledig inwisselbaar en als toerist (buitenlander) mag je beide gebruiken.

Hier de actuele wisselkoers van de CUC... Geef de site even de tijd, hij is van een Cubaanse bank.

Schijnvaluta.

Het punt van deze post is echter dat er helemaal geen twee valuta op Cuba circuleren. (kleine lettertjes: Niet voor particulieren en toeristen dan, voor Cubaanse bedrijven is het een andere zaak).

3 peso moneda nacional als Valuta

De CUC en de Peso zijn aan elkaar gekoppeld. Voor één CUC krijg je 24 (kopen) of 25 (verkopen) Peso. Die koerst staat vast. Altijd!

Voor het gemak nemen we voor de rest van dit artikel 1 CUC = 25 Peso.

3 CUC is 75 MN

 

Je kunt dus iets wat 2 CUC kost, betalen met 50 Peso. 3 CUC betaal je met 2 CUC en 25 Peso. 4 CUC is 100 Peso en 40 CUC is 30 CUC plus 250 Peso. 8 CUC is… denk dat je het nu wel snapt.

Alles is te betalen in beide valuta en die hebben een vaste omrekenvoet. Altijd!

Dubbele Valuta in Nederland.

Wij kunnen ook claimen dat we een dubbele valuta hebben. Wij hebben dubbeltjes en Euro’s. Die hebben ook een vaste omrekenvoet. Er zitten namelijk 10 dubbeltjes in één Euro! Altijd!

Je kunt dus iets van 2 Euro betalen met 20 dubbeltjes of met één Euro en 10 dubbeltjes. Je zou prijzen in Euro’s en in dubbeltjes kunnen stellen. Misschien hebben we, volgens deze theorie, wel een driedubbele valuta in Europa, want we hebben ook nog kwartjes! (1 Euro is 4 kwartjes, Altijd!).

Reken de volgende keer je inkomen eens om naar dubbeltjes! Voelt lekker he?

Terug naar de CUC en Peso op Cuba

Aangezien ze een vaste omrekenvoet hebben kun je niet spreken van twee valuta. Hooguit twee verschillende uitdrukkingen van dezelfde valuta. Het hele debat over de dubbele valuta is kunstmatig. Cubanen geloven zelf ook in de dubbele valuta maar in de praktijk rekenen ze vloeiend van CUC naar Peso en andersom.

Rekenen in Peso

Dat omrekenen kun jij ook. Als iets in Peso geprijsd is, haal je er twee nullen vanaf en vermenigvuldig je het resultaat met vier. Andersom deel je het door vier en doe je er twee nullen bij. 100 Peso wordt dus 4 CUC (en andersom). 8 CUC wordt dus 200 Peso. Een kind kan de was doen.

Conclusie

Er is helemaal geen dubbele valuta op Cuba. De CUC en de Peso zijn gewoon twee expressies van dezelfde valuta.

Als je dat niet met me eens bent dan nodig ik je uit dat in de comments te onderbouwen.

Toch moet jij als toerist de Peso op zak hebben om te laten zien dat je het snapt. Daar is eenvoudig aan te komen. Elke Cadeca (wisselkantoor) wisselt CUC’s in Pesos. Zorg dus dat als je geld wisselt je ook meteen een briefje van 20 CUC omzet in 480 Peso en geef die uit aan dingen op de markt, cafetaria’s, pinda’s en vaste route taxi’s.

When in Rome…

When in Havana…

Nu we dan toch aan het debunken zijn, laten we een andere prangende vraag aan de wilgen hangen:

‘Hoe geef ik geld uit op Cuba zonder het regime te steunen?’

Nou, niet.

Je komt het land binnen met je harde valuta, die geef je aan de staat en krijgt daarvoor CUC’s. Dat is alleen geld op Cuba dus je harde valuta zijn dan al in handen van het regiem. Als je politiek gemotiveerd en geëngageerd bent en je bent tegen het regiem (dat iemand dat woord gebruikt geeft al aan dat hij tegen is, wij hebben een regering) dan moet je NIET naar Cuba. Punt.

Toch naar Cuba?

Als je wel naar Cuba gaat is het misschien handig dat met zoveel mogelijk benul van dit unieke land en systeem te doen.

Op Cuba is de ‘geenbenulbelasting’ namelijk erg hoog! Hier krijg je niet alleen benul, we geven je ook nog een tip die je een paar uur gaat besparen bij aankomst.

Aan te raken artikelen:

Zo boek je een Casa Particular

Weetjes over een auto huren

 

 

 

 

 

Sharing is Caring

Taxioorlog in Havana

Neem de vaste route taxi

Normaal raad ik iedereen aan vooral gebruik te maken van de vaste route taxi’s in Havana. Goedkoop, snel en nog leuk ook. Als je weet waar je heen moet, steek je een arm uit en roep je je bestemming naar de chauffeur. Als die ook die kant op gaat stopt hij en stap je in. Simpel.

Maar nu even niet.

Er is een taxioorlog aan de gang!

Wat’s gebeurd?

Vaste route taxi’s VS Raul

“de vijand wordt sterker Generaal” “Verhoog de belastingen en stuur meer inspecteurs en politie.”

Prijsverhoging gestolen diesel

In december verhoogde de overheid de prijs van illegale diesel met 300%. (Ja al die mooie oude Amerkanen rijden allemaal met moderne motoren op gestolen en dus illegale diesel.) Hoe verhoog je de prijs van illegale diesel? Gewoon meer inspecteurs op de dieselhandel inzetten en de straffen verhogen. Risico omhoog, prijs omhoog.

De chauffeurs verdienden geen cent meer en verhoogden hun prijzen. Ritjes die vroeger 5 kostten gingen naar 10. 10 naar 20 en 20 naar 30. De overheid verbood dat en zette extra inspecteurs in.

Korte ritjes voor zelfde geld

De chauffeurs verdienden hun brood niet meer en begonnen korte ritjes te maken. Waar ik vroeger met één taxi thuis kwam voor 10 had ik er nu twee van 10 nodig. Dit was half januari.

Regulering

Eind januari greep de overheid weer in. Vaardigde een gedetailleerde lijst uit van ritprijzen en afstanden en zette wederom extra inspecteurs in.

De facto gingen de prijzen voor een ritje zelfs omlaag. Als je nu taxichauffeur was moest er geld bij voor een dagje werken.

De chauffeurs gingen staken. Reden leeg rond en op straat zag het zwart van de mensen die transport zochten.

De overheid verbood de staking en zette extra inspecteurs in. Op dit moment zijn volgens mij ongeveer 10% van de passagiers tegelijkertijd inspecteur. Dat maakt het allemaal nog lastiger.

Het chauffeursfront is verdeeld. Sommigen rijden voor de oude tarieven en nemen het risico van grote boetes. Sommige rijden als taxi-direct alleen mensen direct naar hun bestemming. Dat kan niet iedereen betalen. Sommigen rijden leeg rond als protest en de meesten rijden gewoon niet.

De overheid zet extra bussen in op het moment maar die kunnen de vraag niet aan (al die inspecteurs moeten ook weer naar huis).

De vaste route taxi… nu even niet in Havana!

Deze post is van half maart  ’17. Zodra de situatie stabiliseert pas ik hem aan.

Half april is alles weer bij het oude… Dieselprijs gezakt. Taxis rijden weer en prijzen voor een ritje zijn weer 10 voor kort en 20 voor lang… Dus neem de vaste route taxi!

Aanbevolen artikelen:

Cuba is nu eenmaal een bijzonder land: Cubaanse absurditeiten

Zo boek je een casa particular

Geld is een ingewikkelde zaak op Cuba

Sharing is Caring

Reisverzekering op Cuba

Reisverzekering Cuba

En dan heb je een reisverzekering voor Cuba…

Ik ben vorige maand verdoofd en beroofd… En stevig beroofd, zo’n beetje mijn hele bagage kwijt. (Ook dat gebeurd op Cuba). Da’s best lastig. Beetje eigen dommigheid. Ik had gewoon beter moeten opletten.

Maak je geen zorgen, dit was een zeer zeldzame gebeurtenis en de kans dat het een gewone toerist overkomt is nihil.

Koffer open gesneden

Ik besloot geen aangifte te doen.

Politie-Staat

Cuba is een politiestaat en de politie is niet je beste vriend maar je baas. Als je als toerist aangifte doet van een zwaar misdrijf (en deze beroving valt daaronder) dan vraagt de kaptein met de grote snor je in de stad te blijven tot de misdaad is opgelost en je elke dag even te melden op het bureau. Nu is het oplossingspercentage van misdaden op Cuba bijzonder hoog. De Cubaanse politie vindt altijd haar man… Maar snel zijn ze niet! Het vooruitzicht om twee of drie maanden in Holguin te moeten bivakkeren beviel me nog minder dan het missen van mijn telefoons en het wat vaker wassen van de enige broek die ik nog had…

 

Reiskluisje gemold

 

Ben verzekerd…

Ik neem contact op met mijn reisverzekering waar ik al heel lang schadevrij ben en die elk jaar keurig dik 100 euro van mijn rekening halen. Ik leg het verhaal uitgebreid uit.

Reactie Interpolis:

‘Het doen van aangifte is een verplichting

Zonder een aangifte van deze diefstal bij de politie kunnen wij uw schade niet in behandeling nemen.’

Ik leg opnieuw uit wat de consequenties zijn van aangifte doen op Cuba…

Interpolis antwoord:

Ja wat eigenlijk… ik wacht nog steeds. Zaak is afgedaan volgens hen.

Update:

De dag na het verschijnen van deze blog wordt ik gebeld. Ik durf natuurlijk niet te stellen dat daar een causaal verband in zit maar soms heeft het hebben van een goed gelezen blog zijn perks.

Een uiterst vriendelijke, twijfelend klinkende dame vertelt me dat ik het voordeel van de twijfel krijg. Dit telefoontje is duidelijk geen routine voor haar. Hier wordt op eieren gelopen.

Nog dezelfde dag heb ik een keurig overzicht in mijn mail en ze hebben al uitbetaald ook!

Gemaximeerd en gedagwaardeerd.

Dan blijkt dat dingen gemaximeerd zijn of tegen dagwaarde gewaardeerd worden. Is je telefoon duurder dan 245 euro? Niet mee op vakantie nemen!

Waar denk je jezelf weer aan te kleden voor 100 euro? (dagwaarde), mijn schoenen waren duurder. Alles opgeteld schat ik dat ik bijna de helft van de gestolen spullen weer kan kopen van de uitkering van de reisverzekering. En da’s nou net de helft die hier op Cuba niet te krijgen is…

Einde update.

En dat maakt een reisverzekering voor Cuba dus een volledig nutteloos ding, zelfs als je een blogje hebt. Opzeggen voor vertrek en spaar dik 100 euro uit!

De andere kant van de medaille:

Een vriend van me, laten we hem Theo noemen, is beroofd in Santiago de Cuba. Twee jongens op een fiets rukte zijn camera van zijn schouder. Theo is een niet onverdienstelijke fotograaf en goede renner… Hij rende achter de jongens aan maar kwam ten val. Licht gewond aan gezicht, elleboog en knie deed hij aangifte.

Elke dag, drie weken lang, mocht hij zich even melden op het bureau zodat oom agent hem kon vertellen hoe het onderzoek vorderde. Theo moest zijn vlucht verzetten en ging uit zijn dak. Hij spreekt uitstekend Spaans en heeft allerlei formulieren moeten ondertekenen voor hij Santiago verlaten mocht.

Terug in NL heeft zijn reisverzekering keurig zijn camera vergoed. Dat dan weer wel.

Twee jaar later…

Theo krijgt een telefoontje van de Cubaanse Ambassade. Hij had recht op een vergoeding van 2000 euro voor zijn camera van de Cubaanse staat. Dit soort dingen gebeuren namelijk niet in het arbeidersparadijs. Nu is Theo een regelmatig Cubaganger dus drie maanden later reist hij af naar Cuba met een brief van de ambassadeur waarin staat dat hij 2000 krijgt.

Formulieren, handtekeningen en stempels

Dus Theo naar de bank. Van de bankdirecteur krijgt hij een formulier dat hij door het ministerie van toerisme moet laten tekenen. Die geeft hem een formulier dat door het ministerie van financiën getekend moet worden en daarmee moet hij terugkomen. Het ministerie van Financiën vraagt hem naar Immigratie te gaan om aan te tonen dat hij tijdens het voorval ook inderdaad op Cuba was. Theo is drie weken bezig alle formulieren, handtekeningen en stempels bij elkaar te krijgen maar het lukt en trots als een pauw meldt hij zich weer bij de bank.

Na zorgvuldige controle blijkt alles te kloppen en vraagt de bankdirecteur: ‘Hoe gaat u het meenemen?’

Niet begrijpend kijkt Theo hem aan tot blijkt dat hij 2400 CUC krijgt… in Moneda Nacional… da’s 57600 Pesos! En de grootste coupure was destijds 20MN. Theo verliet de bank met een verhuisdoos vol met geld!

Nou geeft de gemiddelde toerist zo’n 3 CUC per dag uit in MN. (da’s 72 MN). Dus Theo kon 800 dagen vooruit. Dat was teveel van het goede vond hij en hij ging naar het wisselkantoor om CUCs te wisselen. Klein probleempje: maximaal mag je 1000 MN (ongeveer 40 CUC) per dag wisselen…

Daar stond Theo met zijn zwaar bevochten verhuisdoos geld…

Uiteindelijk heeft hij 50 Cubanen 1000 MN gegeven met het verzoek hem 30 van de 40 CUC die ze wisselden terug te geven. Een paar Cubanen gingen er gewoon vandoor met het geld maar aan het eind van de dag was Theo de verheugde eigenaar van dik 1200 extra CUCs!

Conclusie 1

Verzekeringen zijn bedoeld om grote schades met een kleine kans op te vangen.

Een reisverzekering is nutteloos, zeker op Cuba! Het leven gaat gewoon door, ook als je bijna alles kwijt bent. Mocht je spreekwoordelijke zonnebril gejat worden, doe aangifte (zoals je elk jaar doet) en er is niets aan de hand. Mocht het probleem groter zijn… loop met een grote boog om de Cubaanse politie heen.

Conclusie 2

De Cubaanse staat heeft haar eigen garantiestelsel om je schadeloos te stellen. Je bent dus al verzekerd! Ook dat is Cuba.

Bijkomend voordeel:

Op Cuba wordt nogal gejat. Als je alles van waarde kwijt bent hoef je ook niet meer zo op je spullen te passen!

Nog een voordeel

Ik heb uiteraard Interpolis verteld dat ze mij als klant verder kunnen vergeten. Bespaar nu 139 (of zoiets) per jaar! Daar heb ik hier op Cuba twee mooie nieuwe broeken en een paar goedkope schoenen van gekocht. Toen ging het leven gewoon weer door.

Reisverzekering voor Cuba… gewoon zinloos.

Disclaimer

Als dit stukje de indruk wekt dat ik een verzekeraar op de korrel neem dan is dat niet waar. Interpolis heeft juist een van de beste reputaties waar het op uitkeren aankomt. (google maar een beet rond). Of je je reisverzekering nu bij ING, ANWB, Delta Loyd of Aegon of waar dan ook verzekerd bent, allemaal maximaliseren en dagwaarderen ze. Lees de kleine lettertjes maar. (niet doen… zijn 90 pagina’s!)

Een verzekering is bedoeld om grote schades met een kleine kans op te vangen. Samen leggen we geld in om die ene pechvogel te helpen die een grote tegenslag heeft gehad. Als die hulp vervolgens gedagwaardeerd en gemaximaliseerd wordt schiet dat het doel van de verzekering voorbij.

Als je nu ergens hebt gelezen dat een reisverzekering voor Cuba verplicht is dan is dat grote onzin. Formeel is een verklaring van je ziektekosten verzekering nodig want Cuba wil medisch toerisme tegengaan. In de praktijk wordt daar nooit naar gevraagd en mocht je in het ziekenhuis terrecht komen zul je gewoon moeten afrekenen en kun je de kosten daarna bij je ziektekostenverzekering indienen.

Tijd voor een vrolijker onderwerp

Sharing is Caring

Een Cubaanse Koelkast

Ik heb een koelkast nodig.

Gewoon een normale, niet te grote koelkast. Toevallig heb ik afgelopen zomer een koelkast gekocht bij CoolBlue en zoiets wil ik ook op Cuba. CoolBlue weigert me een koelkast te sturen en dat is ook maar beter omdat hier het voltage en de frequentie anders is en alle elektronica er binnen de kortste keren de brui aan geeft.

Op naar de winkel. Daar staat een koelkast die lijkt op die ik bij CoolBlue heb gekocht voor 385 euro.

De prijs is in CUC en dat is ongeveer een Dollar en dat is momenteel ongeveer een euro. Die koelkast is dus dubbel zo duur en nog van een minder goed merk en met een minder goed milieulabel ook. Toch heeft iedereen een koelkast hier!

Veel te duur!

Ik ben niet van plan om bijna 800 dollar voor een koelkastje af te tikken en kan me ook niet voorstellen dat Cubanen dat wel doen. Ikbespreek mijn probleem met een goede vriendin…

‘Dat gaan we op z’n Cubaans oplossen. Welke wil je?’

Wij naar de winkel en ik wijs mijn koelkast aan. ‘Vierhonderd?’ is haar vraag?

Dat lijkt me een prima prijs voor een nieuwe koelkast met drie jaar garantie. (Over garantie heb ik het nog wel een keer.)

Drie weken later heb ik mijn koelkast en betaal ik haar 400 CUC.

Wat’s gebeurd?

Ody, mijn vriendin, heeft een paar buitenlandse verloofdes en haar Canadees kwam naar Cuba voor twee weken vakantie. Ze verhuisde haar koelkast naar de buren en nam de Canadees mee naar huis. Tranen met tuiten want ze had haar koelkast moeten verkopen om eten voor de kinderen te kopen… Dat kan zo’n Canadees natuurlijk niet verkroppen en de volgende dag naam hij haar mee naar de winkel. ‘Kies er maar een uit schat.’

De koelkast werd diezelfde dag nog bij haar afgeleverd. Dolblij!!! Wat een geweldige echtgenoot is die Canadees!

Twee weken later vertrekt hij weer en wordt de koelkast bij mij afgeleverd. Iedereen blij! Ody heeft 400 CUC extra aan haar Canadees overgehouden. De Canadees heeft een gezin gered van de bedorven melk en twee topweken gehad. Uit eigen ervaring weet ik dat dat een heel fijn gevoel geeft. Dat gevoel gun je iedereen! Ik heb voor half geld een koelkast.

Mocht ik nog een TV, Iphone, Invicta horloge of tablet willen, dan hoef ik dat natuurlijk maar te vragen. Ody heeft nog een andere Canadees, een Duitser, een Zwitser en sinds kort een Italiaan! Ze kan niet wachten tot de Amerikanen in grote getalen komen opdagen om dingen te kopen of mee te nemen!

Dit is een van de manieren om een koelkast op Cuba te kopen… er zijn er nog 23 is mij verteld. Niemand koopt een koelkast in de winkel.

De meeste casas particular hebben al een koelkast…

Aanbevolen artikelen:

Nog meer absurde verhalen over Cuba

zo boek je een casa particular…

Sharing is Caring

Drugs op Cuba… Beter van niet

Vergeet drugs op Cuba!

Geen drugs kopen,

Niet meenemen,

Niet gebruiken

Zeker niet verkopen!

Er niet over praten, niet (ver)kopen en het liefst niet eens aan denken!

Vervolging

Drugsgebruik wordt streng vervolgd. Als je gepakt wordt (ook met een klein beetje voor eigen gebruik) kun je uitkijken naar het maken van nieuwe vrienden in een minus 5 sterren all-inclusive. Het animatie team staat al klaar en heeft ‘er’ zin in!

Drugs
Het Animatie Team van blok B

Gewoon geen drugs dus.

Alcohol

Een uitzondering is alcohol (ja, da’s ook een drug). Op elke straathoek te koop voor weinig. Behalve in ziekenhuizen en op scholen is er altijd wel bier of rum te krijgen. Er zijn speciale rumwinkels die 24/7 open zijn. Je zou eens zonder komen te zitten…

Dronkenschap is de nationale hobby! Elke andere vorm van druggebruik wordt zeer zwaar bestraft. Als je geen twee weken zonder je kick kunt kun je beter niet naar Cuba gaan.

Op deze pagina geven we je nog wat andere tips over de aankomst op het vliegveld.

Aanbevolen artikelen:

Wat je wel op Cuba kunt doen…

Of wat je nog meer niet op Cuba ziet

Sharing is Caring

Twee geluiden

Twee nuttige Cubaanse geluiden

Cuba heeft haar eigen lichaamstaal. Hier laten we je twee typisch Cubaanse geluiden horen en zien die jou respect gaan opleveren en veel ellende gaan besparen:

Je kraamt onzin uit. (Ik geloof je niet)

Als iemand je een voorstel doet (waarvan jij vindt dat het te duur is) of je een rekening brengt (waarvan jij weet dat hij te hoog is) kun je natuurlijk verbaal protesteren. Dat heeft meestal weinig effect. Je kunt ook met je lichaamstaal laten zien dat je het er niet mee eens bent. Op z’n Cubaans!

Als Cubanen vinden dat iemand onzin verkoopt maken ze een soort omgekeerde zoen terwijl ze even hun hoofd bewegen en hun gesprekspartner recht in de ogen kijken.

Als je dus aan een taxi chauffeur een prijs vraagt is dit bijna standaard je reactie en de prijs wordt gehalveerd!

Als je dit doet straal je uit dat je het begrijpt en erbij hoort. Je zult zien dat de prijs plots halveert en dat de rekening met een glimlach wordt gecorrigeerd. Oefen een beetje voor de spiegel en op Cuba zul je merken hoe vaak dit geluid je van pas gaat komen!

Ik wil aandacht.

Overal ter wereld wordt dit geluid als een zeer groot gebrek aan respect gezien maar op Cuba werkt het geweldig en is het volledig geaccepteerd. Als je de aandacht van een ober, een verkoper of een hotelmedewerker wilt (en geloof me, iedereen wil dat op een bepaald moment, service is een onbekend concept op Cuba). Span je lippen, Pssst en richt het geluid en je ogen naar degene wiens aandacht je wilt. Ook hier weer laat je zien dat je erbij hoort en je zult de service met sprongen zien verbeteren.

Nog meer handige tips? Lees deze blog en daarna ons boek. Op de bestelpagina krijg je nog een tip die je een paar uur op Cuba gaat besparen.

Wij hebben geen enkel commercieel belang (behalve ons boekje natuurlijk) en hoeven je dus geen reis naar Cuba te verkopen. Daarom wijkt deze blog nogal af. De meeste informatie die je vindt op het internet kan zo uit de glossie reisbrochure komen. Wij wonen er en snappen echt heel meer van Cuba dan de Lonely Planet!

Sharing is Caring

Havana es Havana

Havana
Havana zonder make-up

Ahhhh. Havana…

Havana is de  hoofdstad van Cuba en de grootste stad van de Caraïben. ‘Havana es Havana’ zeggen de Cubanen en hier gebeurd het. De oude dame loopt wat krom en is wat gerimpeld maar bruist en swingt als geen ander. Ze heeft net een nieuwe heup en gaat dansend door het leven.

Inwoners

Er wonen ongeveer 3 miljoen mensen. Officieel zijn het er 2 maar ongeveer 1 miljoen mensen verblijft er illegaal. (Op Cuba mag je niet zomaar gaan wonen waar je wilt.) Als die mensen leven op een kluitje en zorgen voor een bijzondere dynamiek die je nergens anders op Cuba vindt.

Middelpunt

Havana is het politieke, economische, culturele en culinaire middelpunt van Cuba. Ik ben er niet voor niets gaan wonen. De meeste mensen ruimen op hun rondreis niet genoeg tijd in voor Havana. Op Santiago na (wat weer een geval apart is) lijken alle stadjes op elkaar en is het zinloos ze allemaal te bezoeken.

Havana is 30%

Besteed meer tijd in Havana dan je van plan was! De stad is veel groter en interessanter dan enkel ‘Oude Stad’ en Vedado. Dat zijn de toeristische Disney varianten. Mocht je de stad echt willen zien en achter de make up van de oude dame willen kijken dan kan ik je daarbij helpen. Ben tenslotte niet voor niets Local Hero. Ik raad mensen aan om ongeveer 30% van het aantal dagen van hun vakantie in Havana door te brengen. Dat hoeft niet via mij hoor! Alle andere Local Hero’s kennen de stad op hun duimpje en kunnen je dingen laten zien die niet in het Lonely Planet afvinklijstje staan. Neem een digitale vriend die je de stad laat zien!

Strand en natuur

Bus Havana
Havana-Bus-Strand
Cuba strandvakantie
Bus strand vlakbij

 

Zelfs het strand is in de buurt en eenvoudig te bereiken met de bus. (5 CUC vertrekt elke half uur vanaf Parque Central en de naam zegt het al, dat is het centrale park). Midden in de stad vind je natuur (Almendares) en rust (Miramar). Huur een fiets en verken de buitenwijken.

Feiten over Havana

  • Er zijn 9 universiteiten.
  • 15 gemeenten (het is dus veel meer dan Veilla en Vedado
  • In heel Havana stort gemiddeld 1 gebouw per dag in. En dan wordt daar een parkje van gemaakt.
  • Het rioolsysteem dateert van 1911 en wordt momenteel gerenoveerd met behulp van Koeweit. (En dat is hard nodig!)
  • Havana heeft als bijnaam de stad van de kolommen
  • Gesticht in 1519
  • Heel de Oude Stad en de hele Malecon zijn wereld erfgoed (Unesco)
  • De stranden liggen op 20 minuten rijden (bus, 5 CUC heen en weer)

Havana is een wereldstad en je kunt haar niet even in twee dagen ‘doen’. Neem de tijd!

Scam City

Het is ook ‘scam capital of the world’. Overal ter wereld worden toeristen opgelicht. Dit gebeurd door mensen die aan de zelfkant van de maatschappij leven. In Havana is dat ook zo, alleen moet de professor en de chirurg ook een centje bijverdienen. (Voor inkomen en levensonderhoud zie ons boek.) Dat maakt het leven voor een toerist net iets ‘uitdagender’… Als je weet hoe je daar mee omgaat is het leuk. Als je dat niet weet wordt je drie keer zwaar getild en vermijd je daarna alle contact met Cubanen. Dat is jammer want ze zijn een gecultiveerd, sociaal en bijzonder volk. Zorg dus dat je alle scams en het systeem snapt en ga dan door naar het volgende niveau!

Over tijd gesproken: Land je in Havana, dan krijg je op de bestelpagina een tip die je een paar uur op het vliegveld bespaart. Je moet het boekje niet kopen (mag wel)  maar doe je voordeel met die tip…

Aanbevolen artikelen:

Huur ’n Fiets en verken de niet toeristische delen van de stad

een op maat gemaakt plan voor Havana

 

 

Sharing is Caring