10 leuke weetjes over Cuba

Weetjes over Cuba

Cuba is een land dat werkelijk in alles anders is van wat wij gewend zijn in de rest van de wereld. Het ver doorgevoerde socialisme dat al 62 jaar de mentaliteit vormgeeft heeft een aantal bijzondere bijwerkingen. Hier geven we je 10 weetjes over Cuba die leuk zijn voor je vertrekt.

Alles is van iedereen

1.    Vrijwel alles is van de staat. Er is dus geen concurrentie tussen bedrijven. Het maakt dus niet uit op welk terras je gaat zitten of waar je een auto huurt. Je zit op een terras van de staat en je huurt een auto van de staat. Een uitzondering daarop zijn de Casa Particulars en zo’n beetje alle illegale activiteiten die het eigenlijke inkomen van de Cubaan vormen. Niemand leeft van 20$ in de maand zoals veel bronnen je willen laten geloven. Iedereen ‘klust bij’.

Behalve als het privé eigendom is

2.    Casa Particulars zijn een soort Bed & Breakfast die zwaar door de staat gecontroleerd en belast worden. Ze hebben een speciale vergunning nodig. Vaak wordt slapen in een C.P. gezien als ‘overnachten bij de echte Cubanen maar in werkelijkheid zijn dit de elite. De eigenaren van jouw Casa zijn niet arm of zielige Cubanen die geen kansen hebben in het leven. Je slaapt dus niet bij ‘normale Cubanen’. Het is een beetje alsof je in een villawijk in Wassenaar gaat logeren.

Er zijn steeds meer paladares (privé restaurants) en die herken je aan de duurdere prijzen omdat ze volgens het marktmechanisme werken… Hoe dat werkt ga ik hier verder niet uitleggen…

Gratis opleidingen

Weetjes over Cuba
Alle kinderen gaan naar school

3.    Scholing is gratis en best wel goed op Cuba. Kinderen zitten tot 16 jaar verplicht op school en dragen uniformen waaraan je kunt zien welke school ze doen. Pas op de universiteit gaan de studenten ‘normaal’ gekleed. Studenten krijgen zakgeld (een beetje) en in principe alles wat ze nodig hebben (de basisbehoeften zoals eten en zeep). Geen studiebeurzen/-leningen of wat dan ook. Als tegenprestatie voor hun opleiding doen alle studenten 3 jaar sociale dienstplicht.

Iedereen kan lezen en schrijven

4.    Cuba heeft de hoogste geletterdheidsgraad van heel midden en zuid Amerika. 97% van de Cubanen kan lezen en schrijven. De gemiddelde Cubaan schrijft echter erbarmelijk en vol spelvouten…

Cubanen worden oud

5.    De levensverwachting op Cuba is te vergelijken aan die bij ons. De kindersterfte is lager dan bij ons! Ja, dat lees je goed, op Cuba is de kindersterfte lager dan bij ons! Dat kan natuurlijk ook komen doordat tijd op Cuba een relatief ding is… De gemiddelde leeftijd op Cuba is heel hoog… niet alleen omdat de levensverwachting hoog is maar ook omdat heel veel jonge mensen het land verlaten.

Gratis naar het ziekenhuis

Weetje over Cuba
ziekenhuis is gratis

6.    Gezondheidszorg is gratis. Tenminste dat is de officiële versie. In de praktijk zorgt een cadeautje voor de arts dat de wachttijden aanzienlijk bekort worden. Medicijnen kosten, als ze beschikbaar zijn, vrijwel niets… Let wel: Als ze beschikbaar zijn. Als dat niet het geval is, moet men de zwarte markt op en daar worden aardige winsten gemaakt op medicijnen die gestolen zijn uit de apotheek die ze vrijwel gratis zou moeten leveren… Meestal is de apotheker of het personeel de ‘handelaar’. Cuba kent dus ook geen ziektekostenverzekering, eigen bijdrage of welke vorm van kosten dan ook. Je ogen laten lazeren? Gratis!

Even terug naar de conclusie van punt 1: ‘Iedereen klust bij’. De arts klust dus bij door cadeautjes te accepteren (en die weer te verkopen) en de apotheker klust bij door medicijnen via de achterdeur te verkopen. Meer inzicht in deze zwarte markt in ons boek.

Geen echte honger

7.    Elke Cubaan krijgt een gratis basispakket aan eten (net genoeg om niet dood aan te gaan), betaalt nauwelijks voor zijn huis, gas, water, licht, bus, bioscoop en andere basisbehoeften. Zodra je echter iets meer wilt dan de absolute basis betaalt een Cubaan, in verhouding met zijn salaris, zich helemaal blauw!

Niemand is dakloos en niemand gaat er dood van de honger. Ook die bedelaars in de toeristenbuurt niet! Ik ken er een paar en weet waar ze wonen en hoe… Dat smoezelige oude vrouwtje dat om een zeepje vraagt is relatief gezien stinkend rijk!

Criminaliteit

8.    Cuba is bijna ongelofelijk veilig! Er zijn (bijna) geen drugs, (bijna) geen wapens en (bijna) geen overvallen. Er is een gezegde dat de Cubaanse politie altijd haar mannetje vindt… Of dat waar is weten we niet. Dat willen we ook niet onderzoeken zoals veel andere dingen uit ons boek wel. Er worden zeker stukken meer misdaden opgelost dan bij ons, terwijl er aanzienlijk minder zijn! Pas wel op voor zakkenrollers en gauwdieven. Cubanen zijn eerlijke mensen maar je moet ze wel een beetje helpen.

Racisme

9.    Cuba is een ware smeltkroes van rassen en racisme bestaat (officieel) niet. Qua kleur bestrijken de mensen alle scala’s, van diepzwart tot roomblank. Door de eeuwen heen zijn er Indianen, Spanjaarden, Afrikanen, Russen en nog een heel scala aan immigranten geweest. Je kijkt je ogen uit want deze smeltkroes heeft hele mooie mensen voortgebracht. Discriminatie bestaat niet op Cuba! En dat moet je vooral niet doodnuanceren.

Informatie

Informatie over Cuba is een drama. Vrijwel alle websites en heel FaceBook wordt volgeschreven door mensen die er twee of drie weken geweest zijn en er dus helemaal niets van begrepen hebben. Wij wonen hier en kijken echt anders tegen het leven op Cuba aan (zoals je misschien in deze post al gemerkt hebt.) Ook de meeste reisgidsen zitten er consequent naast. De Lonely Planet is het slechtste boek over Cuba dat ik ooit gelezen heb!

10. Hier vind je alles wat je over Cuba zou moeten weten keurig op een rijtje

Feminisme

11.    Cuba is een droom voor feministen. Mannen en vrouwen worden volledig gelijk behandeld door de Cubaanse overheid. En omdat er geen bedrijfsleven is dat dit principe in de weg kan zitten is het een van de meest gelijkwaardige landen ter wereld!

Over sterke vrouwen gesproken en leuke weetjes over Cuba gesproken:

blog-cuba-samen-vinales-kort

Fervent reizigster Edith reist al ruim vijftien jaar de wereld over en houdt hierover een blog bij, waarop ze tips, anekdotes en persoonlijke ervaringen deelt over haar reizen.
Voor wie zich wel eens afvraagt hoe het voor Cubanen moet zijn om voor het eerst buiten hun land te zijn, is het blog van Edith een aanrader. Ze beschrijft vaak hoe haar Cubaanse vriend hun reizen ervaart, van overvolle supermarkten en reizen met een rugzak op tot het meemaken van sneeuw en kou in Bolivia en het missen van het hechte thuisfront. Ze ‘interviewt’ haar vriend ook af en toe om deze bijzondere ervaringen eens uit zijn eigen mond te horen. Verrassend en ontroerend tegelijk soms en haar blog is een plezier om te lezen.

Je kunt Edith & Jesús volgen op hun website, of via hun Facebook, Twitter of Instagram. Edith is FAN van CubaConga!

En nog veel, heel veel meer…

Cuba heeft maar liefst 36 ministeries! Dat kan natuurlijk nooit bureaucratie opleveren…

11.    Cuba heeft nog veel meer leuke weetjes…

Daarvoor verwijzen we naar ons boek, dat verplichte lectuur zou moeten zijn voor iedereen die naar Cuba gaat! (beweren we niet alleen zelf… Hebben we ook van horen zeggen). Koop het HIER en stuur het terug als je het niets vindt. Krijg je van ons gewoon je geld terug.

Over geld gesproken… Snap het systeem voor je gaat anders wordt Cuba onbetaalbaar. Echt onbetaalbaar!!!

Sowieso geven we je op de bestelpagina een tip die je minimaal een uur op het vliegveld gaat besparen…

Waarom is Cuba zo lastig te doorgronden voor ons Westerlingen?

Wil je een paar absurde, waargebeurde verhalen over Cuba lezen: Absurditeiten op Cuba. Je lacht je rot…

Aanbevolen artikelen:

Hoe boek je een authentieke Casa Particular

Wat is een redelijk budget voor Cuba?

7 gedachten over “10 leuke weetjes over Cuba”

  1. Sylvia de Rotte

    Ik heb net het E book Cuba Conga besteld en betaald maar kan het niet openen. Ik hem geprobeerd op mijn I pad te openen. En nu kan ik niet meer downloden omdat mijn lemiet bereikt is.
    Met vriendelijke groet Sylvia de Rotte.

Reacties zijn gesloten.